Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Prhljaj , suh skalp ali kaj drugega

Prhljaj , suh skalp ali kaj drugega

Pisem iz tujine in bi zelel prositi za pomoc. Ne vem kaj bi bilo krivo, se posebej ker mogoce bi naj bila tudi voda iz pipe mi je bilo receno.

Ne vem kako sam lociti ali je prhljaj ali suh skalp ali kaj drugega. Enkrat v teh mesecih sem odsel tudi do zdravnika in bil je priporocen Cystiphane za “severe dandruff”. Vecinoma nikoli nisem imel toliko tezav s takozvanim prhljajem, tudi ker se uporablja H&S normalni za moske. Ta Cystiphane sem jemal kot je bilo svetovano, a zal se podobno dogaja kot z normalno uporabo H&S. Nekaj dni je stanje olajsano, a zatem spet postane neizmerno zivce parajoce srbljenje. Lasje tudi rahlo izpadajo ob tem… A imam k sreci tudi zelo dobre in dolge lase. In mi ne bo zacelo izpadati oz. ne rabim skrbeti za pleso, ip.

Po zadnjem pogovoru s prijateljico, naj bi mogoce tezava bila v vodi iz pipe, ki prihaja iz morja (reverse osmosis). A naj zacnem kupovati vodo samo za lasisce? Mal cudno bi to bilo, mar ne?

Tukaj pisem, ce je kaksen zdravnik, profesionalni frizer ali celo kak dermatolog na voljo za video klic , kajti resnicno bi zelel drugo mnenje o tem, kaj se dogaja z mojim lasiscem v zadnjem letu, kajti ne morem domov, kakor poprej, ko sem tudi veckrat pripotoval in imel “dozivetje” super dobre vode pod tusem in v kopalnici, itd. ce bi to bil resnicno tako pomembna podrobnost…

Naj tudi omenim da poprej nisem imel taksnih tezav, tudi ob dejstvu da si lasisca ni bilo potrebno umiti po vec dni, nekje par tednov. Torej je ta tezava resnicno in le nastopila v zadnjem casu/letu, ko ne morem pripotovati domov. Res je tudi, da v tem zadnjem casu sem bil prica hujsemu stresu med delovnimi urami kot tudi odzunaj sluzbe.

Koliko bi stres in mentalno zdravje bilo efektivno da je ta tezava sedaj prisotna?
Razmisljam, da bi kupil kaksno esencialno/etericno olje. Spominjam se ene frizerke ki je davnega leta mi dala eno taksno olje, ki je skelelo, a bilo zelo ucinkovito za moje lasisce takrat.

Edino kar bi se zelel omeniti je, da nikoli in nikdar nerad pretiravam z uporabo kemikalij in jemanjem tablet/zdravil, ker imam doloceno mero znanja iz teh znanosti/studija.

Prosim za nasvet, pomoc in po moznosti stevilko nekoga, ki (seveda proti placilu) bi znal opraviti video klic.

Zelim lep pozdrav.

POzdrav!
Lahko sklepam, da gre za diseborejo, ki pa je zelo povezana s stresnimi situacijami, kjer se lojnice aktivirajo, izločajo veliko, koža se lušči, srbi…..
Obstajajo terapije od blagih- šamponi, do močnejših kortikosteroidi s salicilno kislino, kar pa seveda zahteva pregled in oceno stanja.
Voda kot taka v tem primeru ne bo kriva.
Obisk pri dermatologu bo prava poteza.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close