Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija prhljaj

prhljaj

lepo pozdravljeni
ze od kar se spomnim se mučim z prhlajem. Vcasih ga imam toliko,
da imam cel crn pulover poln prhljaja, 2 krat mi je zravnica dala oranozol,
pa mi je bilo bolje mesec ali dva, zdaj pa mi ga ne da več, ampak pravi
naj si kupim Head & shoulders.
Mene pa zanima, kakšne znake moram imeti, da lahko pridem do
napotnice do dermatologa, da bi mi to nevšečnost odpravil.
Včasih se potem še praskam in imam kar rdeče lise na vrhu čela.
Hvala in lepo pozdravljeni.

Spoštovana Andreja!

Prhljaj je pogosta nevšečnost, pojavlja pa se lahko v različno hudih oblikah: od posameznih majhnih žarišč do prizadetosti celega lasišča. Tudi vzroki za prhljaj niso pri vseh ljudeh enaki in razlikovanje je včasih težavno tudi za strokovnjaka. Postavitev pravilne diagnoze je pomembna za odločitev glede zdravljenja in za napoved bolezni. Odločitev o napotitvi bolnika s prhljajem k dermatologu je v sistemu javnega zdravstva prepuščena izbranemu zdravniku. Poudariti velja, da je v tem primeru dermatolog neke vrste posvetovalni zdravnik, medtem ko nadaljevanje zdravljenja praviloma izvaja spet izbrani zdravnik. Seveda pa imate možnost, da obiščete samoplačniško dermatološko ambulanto, kjer vodi zdravljenje ves čas izbrani dermatolog. V Dermadentu (www.dermadent.si) opravimo pregled, določimo kvaliteto kože in stopnjo prizadetosti ter poskušamo najti za bolnika čim ustreznejšo in čim učinkovitejšo terapijo. Na željo lahko dermatolog tudi spremlja razvoj bolezni in uspešnost zdravljenja.

Ziv!!

Poglej, jz mam pomoje se večje probleme s tem, in sem tut prišel sam do nekaterih zaključkov (ki pa kljub temu da mogoče niso pravilini, vsaj pri meni deloma držijo).
1. Če si zelo živčna oseba, je zelo vrjetno to ta vzrok. (večja prekrvavitev glave, hitrejše obnavljanje kože in to je potem to)
2. Oronazol ne pomaga, vsaj meni ni!
3. Pogostejše umivanje glave z blažjimi šamponi pomaga
4. Dobi šampon Sulfrin – Garnier, ki ga je sicer zelo težko dobiti.
To govorim iz izkušenj, ker takrat ko ga dobim pokuim vse kar imajo v dotični trgovini (brez heca). Obstajata 2 različici (sam sem jih imel toliko, lahko da jih je več) blažja in “ta huda”. Blažja je za pogosto umivanje in meni ustreza. Ob redni uporabi se pozna občutno zmanjšanje.

Poznam primer,ko je dermatolog zdravil človeka s prhljajem več mesecev….morda je po zdravljenju res imel malo manj prhljaja,ampak vse skupaj se je zelo hitro ponovilo…..dermatologija je itak zelo neraziskano področje,kjer se v glavnem še zelo učijo in raziskujejo…kar pomislite tisti,ki ste dermatologa že obiskali zaradi kakrkšnih koli kožnih izpuščajev,skoraj vedno so vam napisali recept za KORTIKOSTEROIDNA mazila,ki lahko na človeku puščajo negativne posledice (tanjšanje kože,strije,poraščenost, itd)….
Kar pa se tiče prhljaja imam podobne izkušnje kot Andraz,pogosto umivanje las z blagim šamponom,ali jabolčnim kisom…

New Report

Close