Najdi forum

prezračevalni sistem

Gradimo dobro izolirano hišo. Slišim, da je v tako hišo dobro vgraditi prezračevalni sistem ali rekuperacijo. Kako to deluje? Ali veste za kakšnega izvajalca? Kakšne so težave, če tega ne vgradimo? Če o tem morebiti kaj veste, lepo prosim za čim več informacij.

v eni hiši sem videla en tak sistem, in sicer, ker so okna plastična in hiša dobro zaprta, bi morali odpirati okna in zračiti. Zato so napeljali pod stropom skozi zidove cevi, nekje imajo tudi ventilator, ki svež zrak iz zunanjosti pošilja v prostore. Kako močno je zračenje, regulirajo z ventilatorjem. Mislim pa, da se zrak vmes tudi segreje (ne vem točno kako) in v prostore pride topel zrak. Tako je v hiši ves čas svež zrak in hiša se ne ohlaja.

to boma naredila tudi midva, samo ne vprašaj me kako…. to ma mož prek! mislim da deluje tudi kot nekakšna klima naprava… hm, to se mi zdi…

Rima d.o.o. bo v montažni hiši na Krtini naredila to, kar te zanima. Baje bo možen tudi ogled. Če te zanima in ti ni predaleč, se lahko pozanimam ali je možno že kaj videt.

Prezračevanje z rekuperacijo pomeni, da na eni strani v prostor vpihujete svež (lahko predhodno ogret) zrak, na drugi strani pa iz prstora zrak črpate in ga skozi rekuperator peljete ven.
Rekuperator služi za filtriranje in dogrevanje svežega zraka z zrakom, ki ga črpate iz prostorov.

Zaradi tesnosti sodobnih hiš je prezračevanje z rekuperacijo vse bolj pogosto prisotno.
Za izvajalce najbolje je da se pozanimaš pri večjih proizvajalcih klima naprav. Imajo po večini vsi v ponudbi tudi prezračevalne sisteme.

Če boste redno zračili hišo ni za pričakovati nobenih težav. Pri prezračevanju z rekuperacijo lahko rečeš samo prednost, da ti ni potrebno skrbeti za prezračevanje hiše in pozimi je nekaj prihranka pri ogrevanju (ni potrebno dodatno ogrevati svežega zraka).

Lep pozdrav,
Andrej

New Report

Close