preživnina po 18.letu in štipednija
Spoštovani :)),
Prosim vas da še 1x preberete, vse kar sem napisala, ne samo tisto kar se vam zdi napačno. Moja mami je mrtva, in sama plačujem najemnino in čisto vse stroške. In ravno zato, ker vem kako je težko z minimalcem, zagovarjam to, da so starši dovžni preživlat otroka dokler se šola. Glede na to da ste se toliko obesu na preživnino, predvidevam, da ste oče, ki plačuje preživnino. Dajte se vprašat, kolikokrat vi svojega otroka pokličete in ne težite, temveč imata sproščen pogovor.Pa kolikokrat ste ga vi, kot oče obiskali termu pomagali skozi težave-potem pa komentirajte zakaj ne pokliče/pride na obisk. In ja, oče je dovžan plačevat preživnino, ravno tako tudi mati, če seveda ne živijo skupaj z otrokom, dokler se otrok šola. Če živijo skupaj, je pa dolžnost preživljanja to, da ima “otrok” streho nad glavo. Za ostalo je stvar dogovora-od nakupovanja hrane naprej. če delovnih navad starši otroku niso privzgojili so pa sami pogrnili na izpitu. Če vaš otrok dela za žure in bedarije, je to vaš problem, ker ga niste naučili odgovornosti. In ne mi o tem, da pri 20 čas za konec preživnine. Kot plačevalec preživnine vidite samo in zgolj to, da imate na računu nekaj € manj, ne vidite pa tega koliko pomenijo tisti € materi vašega otroka, pri preživljanju le-tega. In če bi bili starš v pravem pomenu besede, se sploh ne bi ukvarjal s tem, kdaj je čas za konec plačevanja preživnine, ker bi svojega otroka naučili odgovornosti in s tem povezane pomoči za in v gospodinjstvu.
Katarina73, hvala za želje. Kar se očeta tiče, sem na žalost navajena marsikaj, in to tudi sprejemam. In mi ni oče, temveč nekdo, do katerega ne čutim nič-ne ljubezni, ne sovraštva, popolnoma nič. A za preživnino se bom borila, doker sem pač opravičena do nje, ker vem kako se je borila moja mami, da nama je zagotovila tist, kar je bilo nujno potrebno.
lp
ravno to je najhujše ko te človek bere..študiraš, rada bi kaj dosegla v življenju..ampak še vedno toneš v zamerah in ostalem kar imaš od svojih staršev. Če se tega ne boš otresla boš težko dobro živela.
Osnovno kar bi si morali zapomniti VSI, pa res vsi je to, da polnoletnost s seboj prinese zmožnost lastnega preživljanja in zmožnost samostojenega žviljenja in odločanja. Mladi bi pa samo pravice, odgovornosti pa ne. Čimprej bi morali uzakoniti,d a starši preživljajo otroke le do polnoletnosti oz. do konca srednje šole, če se otroci redno šolajo brez ponavljanja. Vse ostalo je dobra volja staršev in nič drugega. Čemu imamo potem institut polnoletnosti????? Problem je v naši državi, ker se noče ukvarjat s svojimi volilci in jih kar lepo naprti na skrb staršev….
PS: pa še enkrat poudarjam Klavdija, nič osebnega, občudujem tvojo moč in pogum za študij, vendar bi bilo normalno, da mlada ženska v tvojem položaju tako kot je zapisala že katarina dela in si zasluži za študij, pol pa študira ob delu. Thats it. Fakt za vse ki nimajo zlo bogatih staršev voljnih financiranja njihovega študija ali pa niso tko brihtni, da dobijo super štipendijo v drugih državah.
Spoštovana antiklavdija,
a delam preko študenta ja!!! Z vsemi soc.transferji+delo preko študenta dobim mesečno cca 500€. zdej mi pa prosm razložte, kako nej študiram izredno? na žalost, situacija, kakršna je na trgu delovne sile, (ko sem bila zaposlena med mamično boleznijo sem v istem podjetju v 1letu imela 8pogodb, za isto delovno mesto), mi lahko garantirate, da mi sredi študijskega leta pogodbe ne prekinejo, in si ne morem plačati študija? oz. mi prosm garantirate, da lahko v 2 obrokih plačam šolnino v skupnem znesku 3500€??? seveda, da NE! In ne, nič ne tonem v zamerah-tega sem se že zdavnaj otresla. A vem, da se bom, doker je to zakonsko mogoče, borila za MOJO preživnino. Niti v enem stavku, nisem napisala, da so starši dovžni prenašat otrokove muhe, amapk sem, da če to prenašajo so sami krivi, ker jih niso naučili odgovornosti. V vseh letih mojega šilanja nisem niti 1x ponavljala, sem pa vsa 4 leta mamične bolezni pavzirala in delala!!!! Zato, da je mami lahko dobila prepotrebne praške, da sem lahko plačala patronažno, ker nisem mogla bit ob njej 24/7. In ne mi, da smo vsi otroci neodgovorni. Kakršne otroke, dragi starši, vzgojite, take pač imate. In ne mi očitat, da ne vem, kaj pomeni odgovornost. Prosim, oglasite se tedaj, ko boste vedeli, kako mi je bilo, ko sem po 14urah dela prišla domov, še preden sem karkoli pojedla (v celem dnevu) sem zrihtala mami-jo nahranla, umila, previla. S kako pravico lahko posplošujete na čisto vse odrasle otroke? In zadnjič ponavljam-otroci se učijo iz vzgleda svojih staršev. Naučte jih odgovornosti, pa ne bo noben visev doma, in žicu za čike.
Iz celotnega foruma se umikam, ker nima smisla. Nikakor ne želite razumeti, da so otroci ogledalo svojih staršev in njihove vzgoje. Zato, pa se potem odpirajo teme, v kateri matere sprašujejo kaj naredit, ko njihovi otroci niti smeti ne nesejo v kontejnar..
Lep pozdrav vsem
Ne vem zakaj delaš preko študenta, če si ne moreš plačat stroškov študija??? Spet ena super slovenceljska fora tole študdentsko delo :))) Kar do penzije, mar ne?
Najprej se dela polno, si ustvari prihranke, potem pa se 4 leta študira – tkao to počnejo na zahodu v podobnih družinah…
Sem že napisala Klavdija, da nimam nič proti tebi osebno, vendar pa mnogo proti tovrstni postsocrealistični miselnosti. Starši in dvakoplačevalci vse colamo…
O tvojih zamerajh pa jasno priča eden tvojih prvih postov, kjer si obelodanila svoje zamere očetu, ker prežvinine ne plačuje in ker svojim drugim otrokom in drugi ženi omogoča luksuzno življenje.
Jaz še vedno trdim, da smo starši dolžni otroke prežviljat do polnoletnosti, potem pa samo še prostovoljno (doma to tudi jasno uveljavljam, čeprav imajo moji otroci vsega dovolj, da se zastopimo – saj ravno zato pa lahko to uveljavljam tudi vzgojno) in mi grejo tele zakonske anomalije, ki omogočajo izsiljevanje otrok ločenih staršev močno nekam!
Tvoj oče, kot sem že napisala se te je odrekel. Zelo tragično zate, on pa se itak ne zaveda kaj je izgubil. Nesramno od naše nesposobne države je to, da ni zagotavljala ustrezne preživnine, ki bi tebi omogočala vsaj normalna sredstva za preživetje, očetove naklonjenosti in ljubezni pa si zaradi izbire tovje matere žal z ničemer ne boš mogla pridobiti ali kupiti. Žalostno, vendar ti res svetujem,d a pozdravi to bolečino in ti bo šlo naprej lažje. Srečno!
Ko sem pregledala tole temo,nisem pomislila, da ste lahko odrasle matere tako odklonilne do drugačnega mnenja. Sama se popolnoma strinjam s Klavdijo, ki pravi da so otroci ogledalo staršev, ter da je starš tisti, ki otroka nauči odgovnosti. Grozno je prebirati dobesedno napad, na študentko, ki zagovarja delo in odgovornost. Kar se tiče preživnin polnoletnim otrokom, pa je študij omejen, in ni mogoče dobivat preživnine če nimaš statusa študenta. Študent pa lahko v času študija ponavlja ali pa se prepiše le 1x. Za ostali čas, pa nima statusa študenta, temveč pavzerja, in ni opravičen do česarkoli.
Torej, se popolnoma strinjam z Klavdijo v vseh pogledih.
Spoštovani starši, mislim da ste resnično preveč napadalni in ne “poslušate” kar vam je želela Klavdija sploh povedat. S takim odnosom se izgublja na konstruktivni debati, ker tudi mladi imamo svoje poglede, ki pa niso nujno napačni.
Srečno…
Očitno nimaš pojma kako se v današnjih časih podlejuje študentski status. Zakaj misliš, da je taaak “politični” problem študentsko delo? Ker imamo “redne” študente s statusom do 35 ali 40 leta!!!!! In t s pridom izkoriščajo sami, da delajo za dober keš ()ni treba prispevkov plačevat), delodajalci (iz istigh razlogov) najbolj pa služijo študentski servisi. In ni odveč pripomnit, da vsa ta horda rednih študentov (tretjina do polovica, če gledamo statistične podatke o ločitvah!) zraven vleče še starše za preživnino (ponavadi očete) in živi v stanovanju staršev – ponavadi v hotelu mama, kot podajajo raziskave do 40 leta v povprečju, ker pa jim mama tudi plačuje režijske stroške in prehrano. Ali so takšne osebe polnoletne in zakaj imajo potem status polnoletnosti se sprašujem????
Kriva je država, ker ne uzakoni takšnih pravil kot so v naši zahodni soseščini. Tam študentskega dela za polni delovnikv nedogled in preživnin za polnoletne pač ni – ali imaš bogate starše, ki so voljni plačevat tvoje šolanje ali pa greš najprej delat, pol pa študirat s prihranki, al pa najameš posojilo-tko izi.
Nihče ni napial, da je Klavdija izkoriščevalski otrok, vendar bi si tudi ona morala izbit iz glave neumno mislenost, da lahko žvii na račun staršev tudi še po polnoletnosti. Oče jo je zavrgel že v otroštvu – žalostna zgodba, mama pa ji je umrla – še boljžalostna zgodba – in ji zapustila stanovanje – velik bonus, marsikdo tega nima. Punca je sicer pridna in delovna in bo lahko v življenju veliko dosegla predvsem, če ne bo razmišljala tako kot razmišlja sedaj – torej kdo je njej kaj dolžan ampak v smislu kaj ona lahko ponudi in s čim zasluži.
iz lastne izkušnje: meni zelo blizu oseba je od 19-21 leta imela status rednega študenta zato, da je lahko delala preko študentskega servisa. vsako let oej nareidla točno tiste obveznosti, ki jih je morala, da je statu podaljšala, se prepisala na nekaj fakultet in vlekla dalje. ko je imela zadnjo šanso za status je pa zagrizla in 5 let kasneje diplomirala. v vsem tem času pa sem jaz ob delu končala in srednjo in faks. hmmm …. sem financirala še njen redni študij? 🙂
Natančno tako :(((
In čas bi že bil,d a se davkoplačevalci upremo in nehamo financirat študij neki razvajeni izkoriščevalski mladini, ki si domišlja da je polnoletna, da nehamo financirat orroške dodatke in pocnei vrtce za lažne samohranilske družine, da nehamo….. solidarnost je lepa, lažna solidarnost pa neumna – do kdaj še?????
če bi prebrala njen teks natančno, bi ugotovila, da živi v najemu, v istem stanovanju, kot je prej živela z materjo. Torej, ji stanovanja mati ni zapustila.
Kar se tiče statusa-če si na UNI programu, lahko ponavljaš/se prepišeš le 1x. 2. se lahko prepišeš le na 2letne fakse, ali pa na maturitetni tečaj oz. SŠ. To ni fakulteta, in nimaš statusa študenta, temveč dijaka. Če se prepišeš na izobraževanje odraslih (SŠ) ko dopolneš 26 let, ne moreš več delat preko ŠS. Ja, bolonc dovoljuje, da si star 40let in si redni študent ampak to pomeni si zaposlen/nezaposlen, ter se izobražuješ-ne moreš pa delat na napotnico (razn če ne delaš na svoje ime, kazni pa so velike) in ne moreš koristiti nobenih soc.transferjev povezanih s študijem. Torej, jaz kot davkoplačevalec, njemu ne plačujem ničasar (razn soc.pomoči, ki pa jo tudi nekaterim, ki nočejo ne delat in se ne učit).
Dejansko, ste se čisto vsi spravl na Klavdijo, ker zagovarja preživino, noben pa ni omenil, da tudi zagovarja odgovorno starševstvo.
Kot sem že omenila, čisto preveč se spravlate na kogarkoli, ki nima enakega mnenja kot vi, s tem pa celotni forum izgublja konstruktivne debate.
lp
krompir: tebi se pa zdi ok, da nas vse po vrsti spljuvaš? meni kot staršu niti na kraj pemti ne pade, da bi moji hčeri financirala do 26 leta, pa se lahko še tako pridno redno šolata. do 26 leta sem imela jaz že dva otroka, lastno gospodinsjtvo in še večerno šolo, tko da mi nihče ne more prodat zgodbe, da lahko samo študira in za drugo nima časa. pa ne mislim na klavdijo, sploh ne. mojima hčerama govorim takole: če bosta hotrli študirat izvolita, vama z veseljem pomagam ampak … AMPAK … delali bosta ob študiju in glavnino zaslužili sami. sicer ne bosta najbrž nikoli doštudirali. :)) sicer pa … kje pa piše, da moraš takoj po SŠ na faks? nikjer. življenje je dolgo, jaz sem šla pri 37 spet v šolo. seveda nimam statusa rednega študenta. :))
Sem študirala še v času zlatega socializma in se zavedam, da ni primerljivo, ampak že takrat so bili ljudje, ki jim (poročeni) starši niso mogli dajati denarja ali vsaj ne vsega potrebnega denarja. Štipendije so bile razmeroma nizke (razen tisto obdobje neposredno po uvedbi konvertibilne marke), tako da je bilo precej ljudi, ki so morali delat. Meni ni bilo treba, ampak sem po drugem letniku začela in se od takrat preživljala sama. Nisem hodila na nek banana faks, doštudirala sem v roku. Res pa je, da ni bilo zlogaslnega bolonjskega sistema, sem pa zraven imela dodatni predmet in urnik, razmetan čez ves dan. Vaje so bile obvezne in so predstavljale tri četrtine urnika.
Klavdija, ti si v primerjavi z marsikom iz slabše stoječe družine v ogromni prednosti! O 400 evrih oni pri starših na minimalcu lahko samo sanjajo.
Ostalega ne bom niti komentirala, a tole bom-gospa, o kaki prednosti govorite? Glede na to, da sem v najemu + tekoči stroški…o kaki prednosti? Da znam zaslužit denar? Ja po tej logiki sem v prednosti, ker me je mami naučila odgovornosti. Po ostalih-pa tudi če gledam slabo finančno stoječe družine, pa nisem v nobeni prednosti. Verjemite, veliko raje bi čas zavrtela nazaj, ko je bila mami še živa,kot sedaj, ko sem sama. Pa živim veliko bolj skromno, kot marsikdo, ki ima živa starša ter finančno izhajajo iz slabše stoječe družine.
krompir hvala za podporo.
lep dan…
Mene pa npr. pri vsem tem zanima zakaj vendar Klavdija živi šv najemu v stanovanju kjer sta prej živeli z mamo???
Študenti živijo v študentskem domu po moji logiki. Aja pa najbrž gre za stanovanje z neprofitno ali socialno najemnino, ker drugače je najemnina stanovanja npr. v LJ. pa če je še tako majhno (profitna seveda, ki jo plačujemo vsi zaposleni, tudi mame samohranilke) vsaj kakšnih 400 evrov mesečno… Torej najbrž ne gre za kak poseben strošek. Se pa čisto strinjam z Ločevalko, Katarino in vsemi, ki ne podpirate vzdrževanja otrok v nedogled.Vzdrževanje otrok po polnoletnosti je dobra volja staršev (nikakor ne nobena dolžnost!!!) in je odvisna od zmožnosti dogovora obeh polnoletnih odraslih strani (otrok-starši) o teh zadevah.
Danes sem odkrila tole temo…
dejansko ne morem verjeti, da ste vi odrasli ljudje, in povrhu vsega še starši. Kar se tiče preživnine; kdo pa je dolžen vzdrževati starša, ko je npr. nepokreten in v domu ostarelih? OTROCI. Torej, kje je tu problem, da starši pomagajo otroku, tudi s preživnino? Naloga starša je, da otroka nauči odgovornosti ter mu priuči delovne navade. Popolnoma se strinjam s Klavdijo ter Krompirjem.
Klavdija, glede na tvoje pisanje si zelo močna osebnost, in verjamem, da ti bo izobraževanje uspelo končati. Tudi sama sem izgubila mami in vem kako to boli, ko nimaš podpore v čemerkoli iz strani drugega starša.
Spoštovana Lena 39,
živim v okolici Ljubljane, v stanovanju, ki ga je mami dobila v uporabo doker je lastnica živa, in imam tu tut stalno prebivališče že od rojstva (mami se je sem vselila l.1970). Ker nisem oddaljena od kraja šolanja vsaj 25km, mi študentski dom ne pripada, v primeru da bi mi-kje pa bi potem imela stalno bivališče, saj 2 najemnin ne zmorem plačevati. Moja najemnina znaša okroglih 150€, glede na to, da gre za blok, ki ga upravlja Emona, pa boste hitro našli podatke, koliko znašajo še ostali stroški. Za vas moja najemnina ni poseben strošek, zame pa pomeni več, kolikor dobim preživnine. Še kakšno pikro vprašanje?
Krompir in daanicaa, zahvaljujem se vama za oporo. danicaa prosila bi, če mi lahko pošlješ ZS, ker imam nekaj vprašanj glede spopadanja s smrtjo matere.
lep dan
Ostalega ne bom niti komentirala, a tole bom-gospa, o kaki prednosti govorite? Glede na to, da sem v najemu + tekoči stroški…o kaki prednosti? Da znam zaslužit denar? Ja po tej logiki sem v prednosti, ker me je mami naučila odgovornosti. Po ostalih-pa tudi če gledam slabo finančno stoječe družine, pa nisem v nobeni prednosti. Verjemite, veliko raje bi čas zavrtela nazaj, ko je bila mami še živa,kot sedaj, ko sem sama. Pa živim veliko bolj skromno, kot marsikdo, ki ima živa starša ter finančno izhajajo iz slabše stoječe družine.
krompir hvala za podporo.
lep dan…[/quote]
Zelo preprosto je – 400 evrov, kolikor ti dobiš na mesec iz drugih virov, ne iz lastnega dela, študenti iz revnih družin ne morejo pričakovat niti v najbolj divjih sanjah. Mogoče bi jih pa morala mal povprašat, pa bi ti povedali.
Omejimo se tukaj predvsem na ta vidik, ker pač govorimo o denarju. Pustimo to, da te je življenje prezgodaj udarilo z mamino smrtjo.
Sem mama, ja, in tako govorim z vso možno odgovornostjo.
Danica, otroci so za starše dolžni prispevati, če ti nimajo dovolj lastnih sredstev in želijo dedovati po njih. Starši bi komot prodali svoje premoženje in črpali za dom iz tega vira – ampak kaj hujšega, slovenskim otrokom se zmeša, če hočejo starši prosto razpolagat z njihovo bodočo dediščino. Ker imajo že vse prekalkurirano za 20, 30 let naprej
Če pa starši nimajo in otroci nočejo, je pa na vrsti država. Tako da lepo prosim, ne navajaj samo dejstev, ki so voda na tvoj mlin.
[/quote]
Zelo preprosto je – 400 evrov, kolikor ti dobiš na mesec iz drugih virov, ne iz lastnega dela, študenti iz revnih družin ne morejo pričakovat niti v najbolj divjih sanjah. Mogoče bi jih pa morala mal povprašat, pa bi ti povedali.
Omejimo se tukaj predvsem na ta vidik, ker pač govorimo o denarju. Pustimo to, da te je življenje prezgodaj udarilo z mamino smrtjo. [/quote]
Spoštovana ločevalka iz soc.transferjev dobim celih 265,86€. Dobim celih 22,83€ otr.dokladov (ker se seveda upošteva dohodek, ko sem delala in skrbela za mami), 93,24€ družinske pokojnine, ter 149,79€ štipendije. Preživnine imam 60€. Ker se omejujem predusem na finančni vidik, ker pač govorite o denarju.
Še koga zanima karkoli???
lp
Pa človek pričakuje, da bo tukaj našel razgledane ljudi 🙂 Naleti pa na en kup zagrenjenih ljudi, ki so iz pisanja sodeč v življenju
Katarina73
Imam občutek, da do svojih otrok gojiš zamero, saj zaradi njih nisi imela sproščenega življenja in življenja običajnega šolarja. Ne govoriš kot mama, ki je srečna, da ima otroke, ampak kot mama, ki svoje otroke vidi kot breme. Občutek imam, da zaameriš vsem, ki otrok nimajo, saj jim je po tvojem zaradi tega lepše.
Preveč si osebno obremenjena s svojim življenjem, da bi pridni punci objektivno svetovala.
Pa naj jaz tebi dam, kar si brez občutka najprej vrgla na to punco: Kdo ti je kriv, da si dala noge narazen, namesto, da bi hodila v šolo? Vsak, ki je priden hodi redno v srednjo šolo in fax, tisti, ki pa nimajo dovolj v glavi, morajo imeti dovolj v denarnicah. Zato ne bodi ljubosumna na tiste, ki niso naredile tvojih napak. Več kot očitno si nezadovoljna s svojim življenjem in žalostno, da bi zaradi svoje nesposobnosti za redno šolanje in sexanje brez zaščite pljuvala po drugih. Mogoče te je samo strah, da bodo tvoje hčere podobne tebi.
Nekaj se hvališ, da izredni študentje doštudirajo prej. Profesorji iz treh fakultet mi vsi zatrjujejo, da izredni študirajo dlje, saj očitno niso bili dovolj pridni, da bi lahko študirali redno. Bila sem prisotna slučajno enkrat na predstavitvi diplome neke izredne študentke in profesorica je rekla, da je to posebna priložnost, saj izredni kmalu pustijo študij, ker imajo bolj razpuščene obveznosti. Če je tvoj status odvisen od šolanja se potrudiš, da greš v višji letnik, če pa tako ali tako delaš pa ti je vseeno, če malo podaljšaš svoj izredni študij. Ker tistega leta ko malo podaljšaš ne plačaš, plačaš samo kak manjkajoči izpit, če ga greš delat.
Si gledala oddajo Slovenija ima talent? Se spomniš mamice Sanje, ki ima tri otroke in redno študira, poleg tega dela že magisterij! O svojih otrocih pa vedno govori lepo in o tem kak zaklad so. In če to primerjam s tabo, sem mennja, da bi ti socialna mogla otroke vzet. Sigurna sem, da bi te s tem osrečili.
Sramota, da punci, ki je gledala svojo mater umirati spodnašaš, da ji gre fajn, ker nima otrok, tako kot ti revica.
Ti nisi M od mame!
antiklavdija
mislim, da nimaš pojma o borbi za življenje in obstoj, ker bi drugače takoj vedela, da za punco, ki ste jo pljuvali, izreden študij ne prinese nič dobrega. Poleg tega šolanje jemljejo zlahka samo tisti, ki zanj niso sposobni – umsko, da ne bo pomote.
krompirček
Predvidevam, da nisi šolana oseba, niti tvoji potomci. Ne moreš biti študent v nedogled. Ponavljaš lahko samo enkrat – in takrat ne dobivaš štipendije mimo grede – ali pa se prestaviš na drug fax. Ob naslednjem kiksu lahko študiraš samo še izredno. Torej smo spet tam, da so izredni študentje kiksarji 🙂
Več kot kristalno jasno mi je, da se kot ‘napadalci’ tukaj oglašajo ljudje, ki niso razgledani in ki so nezadovoljni s svojim življenjem. Za fax niste bili sposobni in v šolanih ljudeh vidite samo neko grožnjo. Ljubosumje, kaj pa drugega.
Ampak brez skrbi. Otroci vas bodo kmalu zapustili, mladi, noseči, nešolani in z majavo službo za tekočim trakom.
Sosedova Marička, ki pa je svoje otroke spodbujala pri študiju bo s ponosom gledala svoje izobražence, ki bodo celo imeli denar, da ji ga kdaj kaj stisnejo v roko, jo s seboj peljejo na morje in celo enkrat plačajo dom za upokojence.
K vam pa se bodo vračali nesrečni ločenci brez prebite pare,ki se bodo pri 40im šli nekaj matrat z večerno šolo in ‘izrednim faxom’.
Moški, ki zapustijo svoje družine in se nekaj bunijo glede preživnine so pa svoja zgodba, ki bi ji bolo potrebno obesiti za jajca.
In v Sloveniji so starši DOLŽNI preživljati otroka do 26. leta, če se redno šola. Ampak kaj to pomeni v praksi? Da otrok živi doma. Če starši nimajo denarja pa otrok tako dobiva štipendijo in če so ga starši dobro vzgojili potem dela. Če pa imajo starši polno rit denarja in so otroke vzgojili v razvajeno otročad, potem naj držijo jezik za zobmi in žanjejo svoje gnile sadove.
——————————————————————————————————-
Če povem iskreno, mislim, da se vas ogromno samo dela, da ste starši, ker kot je Klavdija rekla, dober starš bi dal še svoje gate za otroka. Vi pa ste samo prepotentno krdelo, ki togoto nad svojim faliranim življenjem stresate nad tistimi, ki nočejo in ne bojo falirani.
Nekaj se zgovarjate, da kaj pa oni, ki ne more dat otroku. Ja če je dobro vzgojil otroka kot je Klavdijo njena mama, bo otrok pustil šolanje, da bo skrbel za starša. Poleg tega pa se preživnin agleda po dohodku in nekdo, ki nima mu ne morejo izterjat, kajne – brihte škodoželjne?
Če je človek v najnižjem delovnem sloju je pač tako, če pa je v najnižjem sloju pameti in razgledanosti si je pa kriv sam – in groza, da bo od moje plače enkrat šlo za vaše penzije!!! Za vas, ki niste umsko kvalificirani, da bi mi lahko zelenico kosili. Dam raje za štipendijo pametnim kot za penzijo neumnim.
Pri davkih nikoli ne pridemo do konca. Js nočem, da moji davki grejo za zdravljenje debelim in kadilcem, nočem da moji davki grejo za otroške dodatke mamam, ki so raje sexale kot hodile v polo in sedaj nekaj glumijo izrednega študenta in mislijo, da so boljše od drugih, nočem, da moji davki grejo za ljudi, ki so po moji prwsoji na nižjem inteligentnem nivoju kot jaz – to ste večina tukaj. Nočem, da moji davki grejo za ljudi, ki pljuvajo po študentih. Nočem da moji davki grejo za otroške dodatke mamam, ki pljuvajo po otrocih brez mame. IN????? O tem lahko samo jamram, ker pa imam nekaj soli v glavi, vem da VSI plačujemo davke za tisoč in eno zadevo. In ne bomo plačavali nič manj, če ne bo študentov, in nič več če bodo.
Bi pa vsem vam lahko Slovenija zaračunala poseben davek na nevoščljivost, neumnost in nerazgledanost. Nekaj takega kot davek na onesnaževanje s to razliko, da vi onesnažujete povrečej inteligenčnega količnika Slovencev in povzročate neprijetnosti tistim, ki vas morajo poslušat.
In če se kateri pametnjakovič oglasi, da če mislim, da sem pametnejša od vas (veste katerih), naj kar odgovorim, da ne mislim, ampak vem! To bi bilo jasno vsakemu,ki je ZARES starš.
Vi kot mama, govorite o izkoriščevalskih otrocih. Lepe navade jih učite. In ne drži, da če želim le dedovat, v vsakem primeru moram plačevat za dom mojega t.i. očeta, pa zame nikoli ni naredil ničesar. In ne gre za nobeno izbiro. To sem izvedela na pristojnem CSD, ki je urejal moj primer.[/quote]
Saj nisem nora, da bi svoje otroke učila, kako naj me ožamejo. In ne skrbi ti za njih, zaenkrat so moja skrb in skrb njihovega očeta.
Tvoj primer?
124. člen
(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti
nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti.
(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neopravičenih
razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega.