Preživnina – kako plačati čim manj ?
smoTko, od kje si prišel na 84.000? Če si to izračunal na podlagi računov, bo že tako 😉
Sicer pa, za oris pri meni npr. so stroški taki:
– vrtec 15.000 / mesec
– plesne urice 25.000 / leto
– angleščina 45.000 / leto
– letovanje 30.000 / leto
– zimovanje 30.000 / leto
– oblačila in obutev po potrebi
– prehrana
– najemnina (brez stroškov) 80.000 / mesec
– stroški upravniku bloka med 20 in 27.000 / mesec
– stroški – najnujnejši (el., plin, telefon, RTV, kabelska) najmanj 12.000 / mesec
Vidiš, da sem bila zelo fer in nisem pretiravala. Sam veš, da potem otrok potrebuje še igrače (vsaj najnujnejše), kdaj pa kdaj kakšno sladkarijo, pa so tu praniki in rojstni dnevi, ko otroke obdarujemo, pa dodatni stroški (kino, gledališče ipd.). Vsega tega otroku tudi ne moreš vzeti, kaj ni tako? Ali pa se komu zdi, da pač lahko???
Yo
Ne vem kaj sem posplošil. Bom pa ostal kar pri sestri, ki jo najbolj poznam.
Prvega otroka imela pri sedemnajstih. Nezakonskega. Poročila se zato, ker je imel mož dobro plačo. Ostale tri je imela zato, da ji ni bilo treba v službo. V šolo je pa hodila zato, ker je lahko bandala po LJ in se tukaj ni vse vedelo kaj dela.
Ločila se zato, ker je ena žena ugotovila da se goni z njenim možem okoli in prišla domov k njenemu možu. No mi smo to vedeli on pa ne.
In ti praviš da nebi nobena………………………
Ne sklepaj po sebi.
LP
Ja pa veš kako to teče pri nas. Ko oče ni smel dolgo obiskat otrok je odšel na socialno, pa so mu dejali, da mu ne morejo nič pomagat in naj gre tožit.
Potem pa se tožiš toliko let, da otroci odrastejo. Tako je to pri nas.
Najstarejši otrok je bil takrat star toliko, da bi lahko sam se odlpćil pri komu bo. Pa mu je takrat povedala, da on sploh ni pravi oče in ga je le posvojil. Še par besed in otrok je ostal pri njej. No le toliko časa, da je začel razmišljati s svojo glavo.
LP
Jaz mislim, da je to nadaljevanje tistih oh in ah tem – kako ga mam rada, kako se varajo vsi(?) in o spolnih hormonih. No, zadaj pa jokajo o denarju.
Vse zgoraj napisano podpiram, sama pa bi bivšemu najraje…eh, ne bom se spet razburjala. In ko je bilo postavljeno kako bi bilo, če bi bil otrok pri njem…
NI ŠANS!!! ČE MU JE ŠKODA TISTIH JURČKOV, POTEM NI VREDEN OTROKA!!!!
Se raje sama j….m čez življenje z nizerno plačo. Da ne govorimo da “očki” pozabljajo da otroci jedo VSAK DAN, da imajo probleme in da se je treba UKVARJAT z otroki VSAK DAN. Da je tu še polno stroškov…še šola, knjige, zavaraovanje, obleka, članarine, ortopedski pripomočki….AMPAK TO JIH NE BRIGA.
PREDLAGAM PA NASLEDNJE: Država bi morala take izločiti iz življenja otrok, ker jim s svojim mišljenjem in vplivom samo škodijo. Pa naj se odpovedo otroku, dopustijo spremembo priimka in naj se odstrani iz življenja ubogega otroka. Tako pa imajo očki celo “PRAVICE”(???), DA TI TEŽIJO, KAKO MORAJO OTROKE VIDET TOČNO TISTI MOMENT KO NJIM PAŠE, brez da bi upoštevali ritem matere in otroka. Hja, radi bi jih imeli ob prostih dnevih ko je mama tudi doma, ko pa se trga na več kosov in nima kam dati otroka, pa jih ne briga. In ko ima dete rojstni dan, bi očki radi pokazali vsemu svetu, kako je otrok lep, opran, vzgojen, …aja? to pa ni mama nič delala? Pa naj bo za rojstni dan svojega otroka sama doma??? Kar po….la bi!!!!
SMOTKO!!!!
Nikoli se nisem kurbala, zato ne meči vseh v isti koš in hvala bogu, da nimam tebe! Pa brez zamere! Živim in preživljam se sama, ker bivši da 20.000 sit vsakih pet mesecev, drugače pa “ne more”-ubožec!! A ti dam telefonsko, da ga boš tolažil, kak je ubogi ko plača ene 60jurčkov NA LETO??? Aja-drugo gre za pivo…pa revček nima za sina.
Nisem govorila ne o posilstvu, niti ne o nedolžnosti žensk, še manj, da bi za vsak sex nastal otrok. Se mi pa zdi nagravžno, da kaj takšnega sploh sprašuje. Če se mu “jebe” za otroka, naj pač nič ne plačuje zanj. Očitno mu materialne stvari pomenijo več kot lasten otrok. Jaz od takšnega očeta nebi želela niti tolarja, da ne bo pomote ali napačne razlage, kako ženske izkoriščamo moške.
Preprosto. Ti si napisala, da bi dajala starsa vsak pol za življenje otroka, ta ki je začel temo pa je napisal, da mora plačati 42 000 na mesec. Če je to polovica lahko tudi ti zračunaš kako sem prišel do 84 000.
– plesne urice 25.000 / leto
– angleščina 45.000 / leto
– letovanje 30.000 / leto
– zimovanje 30.000 / leto
Jaz tega nisem poznal, pa ne vem , da je to obvezno. Lahko mu še vsak teden računaš obisk gargalanda, le če imaš denar. Ne pa to še bivšemu računat in tudi kartop tzate, ker moraš z otrokom..
Saj jih pri nas veliko tega ne koristi pa čeprav imajo po oba starša. Tudi telefon za majhnega otroka ni potreben. Stanovanje za 80 t. na mesec koristi štiričlanska družina ne pa en otrok.
Škoda razlagat. Če je kdo zavervan v svoj prav je pač zavervan. Ne mi pa reč, da je garsonjera v LJ 80 t. + stroški. Pa ko sem jo jaz pred leti kupil je notri živela tričlanska družina ne pa en otrok.
LP
smoTko, ne mi zamerit, ampak nesramen si – pa ne do mene – do otrok. Tudi otroci ločenih staršev si zaslužijo stvari, ki jih imajo otroci poročenih staršev. Niso nič manj, se ti ne zdi? Se tebi zdi, da je moj bivši molzna krava, ker želim omogočiti otroku obiskovanje plesnih uric in angleščine, se ti zdi izkoriščanje, če gre otrok s prijateljčki na letovanje in zimovanje?
Telefon za majhnega otroka ni potreben. Ne, kje pa. In jaz v podnajemniškem stanovanju lahko po lastni volji odklapljam in priklapljam telefon, kabelsko ipd. Seveda. Stanovanje za 80 t. koristim, ker so takšne cene stanovanj v Lj. Pa ne živim v Centru ampak na Fužinah. Ker je bilo najceneje in edino kar sem takrat dobila. Garsonjere niso dosti cenejše, lahko pa poskušiš, koliko ljudi jih je pripravljeno oddati mamici z otrokom. Večina ne. Oddajajo jih samskim osebam. Pa zakaj te prepričujem? Če se boš želel prepričati, se boš.
Sicer pa sem bivšemu rekla, da se lahko selim v cenejše stanovanje, če mi ga pomaga poiskati. Do sedaj ni bilo nič.
Aja, pa meni je ostal TV, pralni stroj (oboje darilo mojih staršev), hladilnik in nekaj rabljenega pohištva. On je odpeljal avto – ker jaz tako ali tako ne vozim. Toliko o molznih kravah.
Yo
Nikjer nisem posploševal. Nikjer nisem napisal, da ste vse enake, ker tudi moški nismo vsi enaki.
Jaz sem pred petimi leti dal dekletu z otrokom ki se je ločila v Lj mojo garsonjero na raspolago ker sem se preselil od tam. Brez najemnine. Slišiva se mogoče petkrat na leto. Sedaj sem pa zvedel, da je stanarina 80 000 ma mesec. Koliko denarja vržem stran ste mi šele tukaj povedali. No to počnem jaz, ki sem za ene gnoj , ker mislim, da je tudi veliko pokvarjenih deklet ne le da vse mislite le na otroke.
Moja sestra je prvo računala ko je stožila očetovstvo kaj bo tistemu fantu pobrala in kaj si bo privošćila. Nikoli je nisem slišal, da bi razmišljala kaj bo kupila otroku.
LP
smoTko, nikjer nisem napisala, da si gnoj. Napisala sem, da si nesramen do otrok. Ne, nismo vse enake, tako kot moški niso vsi enaki. Zato sem pisala o svojem primeru in nisem posploševala.
Meni je kristalno jasno, da takšnih stroškov ne bom zmogla. Se bom selila, vendar drugega, cenejšega stanovanja ne bom našla čez noč. In do takrat te stroške moram kriti, se ti ne zdi?
Yo
smoTko, berem včasih tvoje poste in komentarje in imaš včasih prav bolane. samo v tem primeru se pa strinjam s tabo. ne, ne mečemo vseh v isti koš, samo tudi jaz poznam take primerke, kot je tvoja sestra. ene molzejo bivše dedce, ene pa državo – delat pa nobena. bognedaj!
sama sem edino srečna, da mam svoj šiht, plača je pač taka, kot je. In hipotetično: ko bom imela otroka in bi se slučajno partner želel ločit – hvala lepa. če bi zavrnil mene in najinega otroka čustveno, potem naj še tistih par fičnikov obdrži. poznam žensko, ki se ji je to zgodilo; da preživi sebe in dve hčerki, dela dva šihta.
Oprosti če tako zgleda. Nikoli nisem hotel bi do nikogar nesramen kar sem tukaj na forumu, pa je tega že cca. tri leta.
Jaz sem le višje napisal mnenje, potem pa sem bil napaden kot največji kriminalec.
Otrokom pa privoščijo starši kot jim lahko. Lahko rečem, da sem imel lepo otroštvo, da so starši lepo skrbeli zame, a teh stvari o katerih ti pišeš nisem imel. Še na morje sem šel prvič v petem razredu za en dan, da ga vsaj vidim. Ni bilo denarja, ker so gradili hišo. Zaradi tega pravim, da otrokom privoščimo kar jim lahko. Še danes veliko ljudi ne more svojim otrokom privoščit vse kar ti pišeš. Pa čeprav sta oba v službi. Veliko se jih danes bori, da bi otrok imel pošten obrok in vse kar potrebuje za šolo.
Oprosti, če sem kaj takega napisal. A resnično nisem mislil nikogar užalit. Le poznam primere ob katerih ti “zavre” kri.
LP
smoTko,
še to… moja hčerka gre na letovanje in zimovanje, ker so to najcenejše, edine dosegljive počitnice v tej situaciji. Jaz na počitnice ne grem, njej pa privoščim vsaj te. K angleščini in plesnim hodi od takrat, ko smo bili še skupaj in obroke plačujem še zdaj. Ne, ne bom je izpisala. Kaj pa naj ji rečem? Da nimam denarja, ker ga ljubi očka ne da? Nikoli nisem o njem grdo govorila njej. Tega si ne dovolim.
Salma,
se vidi, da otrok še nimaš. Če grem delat 2 šihta, ne vem, kje potem bo moj otrok. Veš, nimam toliko velikega otroka, da bi sam šel domov in sam bil potem doma. Naj plačam varuško? Ja, to se pa potem res splača.
Yo
Hja, kar si mi napisal, spada pod nerazčiščene zakonske zamere. Otroke pa si omenil samo v zvezi s svojo sestro, ki je sposobna k… kljub temu, da ima štiri. Torej samo zato, da si ŠE potenciral njeno pokvarjenost. Btw, lepo od tebe. Pristna bratska ljubav.
Mislila sem, da se pogovarjamo o potrebah otrok. Ne pa o moralni dvoličnosti, troličnosti ali brezobličnosti tistih, ki so jih namigali v ta svet.
Samo potrdil si moje mnenje, da preko preživnin nekateri zakonci želijo nadaljevati svoj nezdrav odnos. Ki se manifestira v takih stavkih kot: za babo pa že ne bom plačeval…itd..
Smotko!
Hja, očitno nama zavre kri na nasprotnih polih. Ne podpiram tistih, ki molzejo, da se razumeva. Ne žensk, ne moških! Zdaj opa povej ali ni to molzenje, če bivši plača na leto le kakih 60-80tisoč za SVOJEGA otroka. Ne zaslužim dobro. Moj sin gre le na brezplačne dejavnosti, ker nimam denarja, v kolonijo pa gre, ker to narekuje njegovo zdravstveno stanje, jaz pa ocenjujem da je to dobro zanj in bom naredila VSE da gre! O glasbeni lahko samo sanja, še dobro, da ni talent. Nudila mu bom kar bom lahko, pa čeprav vem, da sama. Najbolj me moti jokanje, kako žene (ex) molzemo, kako onemogočamo stike in podobno. Mojemu bivšemu na pade na pamet, da bi ga kam peljal, mu kupil kako malenkost, ponj bi prišel le za rojstni dan. Ampak če selo leto skrbim zanj, to je 365dni na leto, si zaslužim praznovati z njim…pa še takih bi ti lahko natresla.
Tudi jaz nisem želela nikogar užaliti. Je pa sto ljudi in sto narav. Le to sem želela, da se postavite v kožo tistik, ki ne molzemo(nekatere pač) in da nam ni lahko. Sploh če je bivši tak indolentnež kot moj. Raje bi imela, da se mu čisto odpove in ne moti najinega miru.
Smotko – brez zamere – samo moje mnenje!!!
Saj imaš prav. Pogovor se sploh ni začel v tej smeri. Le napisal sem od začetka, da ene le hočejo iskoriščat bivšega.
Kar pa se tiče tvojega bivšega , bi mu jaz rekel, da je gnoj!!! Pa čeprav ga ne poznam.
Ne razumem staršev, ki zanemarjajo otroka. je pa problem pri meni, ker sem imel tak lep vzor v svoji sestri in ne v njenem možu. Ona je bila tista, ki je zanemarjala otroke, ki jih je imela zato, da ji nebi bilo potreba v službo………. Dva je imela celo na manj kot leto dni narazen in to le zato, da ji nebi bilo potrebe prekinit porodniško.
Popolnoma normalno pa je, da normalen starš želi dati otroku največ kar mu lahko, pa naj bo poročen ali ločen.
LP