Najdi forum

Imam dva otroka s sedanjo partnerko,od prej pa enega.Za to prvo hčero se s bivšo partnerko že od vekomaj (10 let) dogovarjava za višino preživnine.Pred petimi leti sva jo končno določila in sicer je sedaj višina 18000 sit.Vem, da se sliši malo, ampak tudi moja plača je majhna.Zanima me, če se mi na osnovi tega, da se mi je v rodil v tej zvezi še drugi otrok, lahko kaj zniža?
In še nekaj…ali lahko dosežem, da se kaj od tega denarja (preživnine) resnično porabi za otroka?Mislim, da naj bi mama prispevala tako vsoto kot jaz, potem je tu še otroški dodatek….otrok pa nima niti osnovnih stvari…,mati pa tri telefone?!

lp.očka

Spoštovani!

18.000 oziroma 36.000 je malo ali veliko; odvisno od pozicije prejemnika oziroma plačnika. V kolikor vštejemo obleko, prehrano, stroške bivanja in druge stroške kot so plačilo elektrike, ogrevanja, vode… ugotovimo, da vaš denar gre za otroka.
Vendar razumem, kaj želite povedati. Bivša partnerka si veliko privošči, otrok pa je na nek način zanemarjen. V kolikor to drži, se poskušajta dogovoriti za funkcionalno plačevanje in vi namesto dela gotovine, otroku kupite tisto, kar potrebuje. Če dogovor ni možen, se obrnite na center za socialno delo, ali pa na sodišče vložite tožbo za določitev preživnine. Potrebno se je pogovarjati in dogovarjati. Potem so vse poti lažje. Nikar pa s slabo voljo ali huje, celo brez nje, gledati na situacijo.
Odmislite tisti denar, ali pa naredite nekaj za to, da pride v prave roke. Desetletno obdobje dogovarjanja je gotovo predolgo. To je moje mnenje.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Veste, na kaj sem pomislila? Da bi mogoče odprl sklad za otroka, iz katerega bi potem hčerka lahko črpala po 18 letu in njena mati do tega ne bi imela dostopa. Nisem pravni strokovnjak, tako da ne vem če bi ta sklad lahko v celoti nadomestil preživnino, tako da bi potem teh 18000 prišlo v prave roke. Se pa splača povprašati.

Oprosti….ampak tole je pa malo bedasto.
Z 18 000 jaz ne morem placati otroku niti malice v soli.
Kje so se ostali racuni (ja, elektrika, voda, plin in ostalo so TUDI stroski za
otroka! ) pa obleke, pa krozki, pa sola, pa obutev, pa avtobusi…kje je se
hrana in ostalo.
Daj vzami malo racunico v roke, pa posteno izracunaj, koliko ‘stane’ en
otrok na mesec.
In to da se toliko casa dogovarjata z bivso je ociten znak nezrelosti enega
ali obeh….nehajta ze resevati stare zamere na plecih otroka.

Ti bivso pocasi odmisli, pa premisli predvsem, kaj je dobro za otroka.

Irena

otrok mora preživeti do 18.leta!!!! Tako idejo je imel tudi moj bivši, jaz bom odprl knjižico pa gor nakazoval, pa bo mela hčera po 18.letu. Kaj pa do takrat?? Naj otroku rečem, počakaj ne jej zdaj, saj je samo še 14 let do tega da dobiš denar. Ne, ne morem ti kupiti novih čevljev, saj jih dobiš čez 14 let.Naj mogoče elektro lj rečem, oprostite saj bom plačala čez 14 let. Ne razmišljajte tako ozko!

Sama

18000 ni veliko, res ne, je pa vsaj nekaj. Jaz ne dobim nič, kljub tožbi. Preživninski sklad pa ponuja 10.000 za otroka. Torej zgoraj omenjeni očka le nudi nekaj več.

Očka tebi pa samo v vednost, otrok je tvoj in tvoj bo ostal, naj ti ne bo škoda denarja zanj. Vprašanje pa je, kaj zate pomenijo osnovne stvari, ki jih otrok nima. Oblačila, obutev, ?

oprosti,ampak 18000 sit ne pomeni, da toliko stane otrok.Toliko naj bi prispevala mati, potem je tukaj še otroški dodatek, kar skupananese okrog 50000 sit.Malico ima zastonj, k krožkom in drugim dejavnostim pa ne hodi!!!Vem, da lahko otrok stane tudi več, ampak vsi pač toliko ne prispevajo.
Otroka, ki ju imam s sedanjo partnerko hodita k mnogim dejavnostim,vrtec plačujeva dokaj visoko…,tako, da vem, koliko to stane, čeprav nerad priznam, da večino bremena nosi partnerka,ki ima na srečo višjo plačo.

lp, pa brez zamere…

če imaš 3 otroke, jih je potrebno tudi preživljati, a ne!! Pljuni v roke, pa si poišči še dodatno delo, po boste shajali bolje. Samo stokanje, joj kako malo plačo imam, pa ne morem toliko dat. Brez muje se še čevelj ne obuje.
Misliš, da moj mož, ki ima solidno plačo dela 8 ur na dan, potem pa noge na mizo.
Malo morgen.
Presneto sem besna na take, kot si ti.

ČE POMISLIŠ, DA OBISKUJEM ZRAVEN ŠE ŠOLO OB DELU (ZATO, DA BOM IMEL VIŠJO PLAČO), KI JO IMAM 5-KRAT TEDENSKO PO ŠTIRI ŠOLSKE URE, V SLUŽBI PA DELAM TUDI VIKENDE, POTEM SI LAHKO IZRAČUNAŠ, KOLIKO IMAM PROSTEGA ČASA. ZRAVEN TEGA IMA PARTNERKA DEŽURSTVA (24 UR V SLUŽBI) PRIBLIŽNO OSEM KRAT NA MESEC IN TAKRAT IMAM OTROKE JASNO, JAZ V VARSTVU.POVEM TI, DA SPLOH VEČ NE VEM KAKO ZGLEDA TELEVIZIJA, ŠE MANJ PA KAKO POPOLDANSKI POČITEK…
LP,OČKA

Tako kot sem rekla. Urediti je potrebno z bivšo parterko. Stopite na CSD (referent za preživnine), povejte za svoje finančno stanje in družinske razmere. Pokusite skleniti nov dogovor.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close