prezgodnji porod in porodniška
Berem porodne izkušnje (novopečenih) mamic na tem forumu, pa opažam, da vas je kar nekaj rodilo pred rokom. Kako je s porodniško v primeru, če se dete rodi kak teden prezgodaj? Če ste šle na porodniško 28 dni pred PDP, dete pa se rodi 2 tedna prezgodaj, vam glede na odločbo pripada 2 tedna manj porodniškega dopusta. Se za toliko potem podaljša dopust za nego ali moraš ta dva tedna šenkati državi? Moja sodelavka je rodila sredi osmega meseca, preden je sploj začela s porodniškim dopustom. In se ji začenja porodniški dopust z dnevom otrokovega rojstva. Kaj pa, ko je odločba o porodniškem že izdana?
Kot sem jaz seznanjena je takole:
– če rodiš pred rokom, pa si že na porodniškem dopustu potem ni nobenih sprememb. Porodniški dopust traja 105 dni + 260 dni za nego in varstvo otroka, šteje se od takrat, ko začneš s porodniškim dopustom (28 dni pred PDP). Če rodiš npr. 14 dni pred rokom, boš 14 dni več z otročkom doma.
– če pa rodiš več kot 28 dni pred PDP in še nisi na porodniškem dopustu, se ti porodniški dopust začne šteti z dnevom poroda in traja enako 105 + 260 dni.
Torej v nobenem primeru nisi prikrajšana.
LP
P.
Jaz sem rodila svojo malo 9 tednov prehitro.Zdi se mi pa blazno trapasto,da sploh katero zanima za take stvari.Kaj vam pomaga vsa podaljšana porodniška,ko pa morate ali pa vsaj otrok biti skoraj dva meseca na intenzivni,pa še ne vete če bo normalen,če bo slišal,videl,hodil…Raje ne kličite usode,če pa pa ?Pa vas vidim pol vi doma,jok in stok ločeni od otročka…V vsakem primeru pa Center za socialno že ve kaj in koliko komu pripada.Razen izjeme,tudi tiste ki niso noseče crkavajo doma od lenobe,prejemajo socialno,ali pa delajo pa še molzejo preljubo državo.Ja kdo pa to plača?Mi budale.
abc,ti si pa res ena prpaljena budala!!!! naj se mamice pozanimajo kaj in kako,če jim pripada,naj jim pripada!! ne pa da vse pustijo tej naši fejst državi! sej same delajo in si prislužijo porodniško! eni se rodijo v 35 tednu in je z njimi vse ok-hvalabogu! vem da je tole že star post in me čudi,da te še ni nobena spucala.