Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija prezgodnji porod

prezgodnji porod

Pozdravljeni!
Mogoče je moje vprašanje nekoliko prezgodnje, pa vseeno. Trenutno sem noseča 31t 6d in imam povišane vrednosti jetrnih testov ter sum na hepatopatijo. Zanima me kako to stanje vpliva na plod in kasneje na otroka (trenutno so vrednosti le malo povišane in sem naročena na pregled čez 1 teden) ter kakšni so možni zapleti pri otroku v kolikor bi se odločili za sprožitev poroda (od 32. tedna dalje). Ali so taki novorojenčki obravnavani pri vas v Ljubljani ali ostanejo v lokalni porodnišnici?
Najlepša hvala za odgovore.

Spoštovana,

za tole zamudo pri odgovoru nisem kriva samo jaz… Sem se pred dnevi na dolgo razpisala, a je “forumski” škrat ravno pomagal pri namestitvi nove oblike – in mi med oddajanjem požrl odgovor.

Torej še enkrat:
Hepatopatija (torej motnja v delovanju jeter) je zelo ohlapna diagnoza – lahko gre le za blago povečanje jetrnih encimov (AST, ALT, gamaGT) in rumenega pigmenta (bilirubina), morda tudi za zvečanje žolčnih kislin (ob tem imajo nosečnice praviloma težave s srbenjem). Najpomembnejši dejavnik pri odločitvi, kako težka je hepatopatija, je časovno spreminjanje (naraščanje) laboratorijskih kazalcev jetrne funkcije (kar namerava narediti vaš ginekolog).

Hepatopatije večinoma ogrožajo le nosečnico, ne plod. Ker pa je edino učinkovito zdravljenje ženske prekinitev nosečnosti (ki je “kriva” za težave), otroka ogroža nezrelost ob sproženem prezgodnjem porodu.

Če bo ginekolog menil, da vas hepatopatija utegne ogrožati, vas bo zanesljivo napotil v terciarni center (kot sta Ljubljana in Maribor), še zlasti, če boste noseči manj kot 34. tednov.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close