Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Prezgodnji klimakterij

Prezgodnji klimakterij

Spoštovani!

Zaradi nerednih menstruacij (na 2-3 mesece) me je ginekolog napotil na pregled k endokrinologu, kjer so mi postavili diagnozo prezgodnji klimakterij. Stara sem 35 let, imam 2 otroka ( v drugo sem zanosila po jemanju tablet Cyclo Progynova); težave z neredno menstruacijo se mi pojavljajo od 31 leta. Ves ta čas sem imela težave, značilne za meno: boleče dojke, zbadanje v predelu jajčnikov; vročinske polive…Edokrinolog me je po pregledu in laboratorijskih preiskavah napotil nazaj k ginekologu; v izvidu je bilo napisano da priporoča hormonsko zdravljenje, ki lahko traja do 50 leta. Na pregled sem naročena naslednji teden.

V zadnjih 6 mesecih ( v katerih sem imela samo 2 menstruaciji) sem opazila na telesu spremembe: nabiranje maščobe na trebuhu in okoli pasu, povečan celulit, dojke so mi uplahnile; koža na obrazu se mi je zelo nagubala; brez da bi spremenila prehranjevalne navade sem se zredila za 5 kg…

Moje vprašanje je: Ali je možno, da se zaradi hormonov pospeši proces staranja, tudi če sem stara šele 35? Gotovo je odveč da vam razlagam, da sem zelo žalostna in zaskrbljena zaradi učinka hormov na moje počutje in telo. Bojim se, da bo vnos umetnih hormonov povzročil dodatne težave. Pred 10 leti sem jemala Stediril M in sem jih po 6 mesecih prenehala jemati, ker se nisem dobro počutila: imela sem glavobole in čisto sem izgubila željo po spolnosti.

Je možno, da so hormonske težave posledica stresa? Obstaja kakšna naravna metoda, da jih spet spravim v ravnovesje?

Hvala vam vnaprej

Spoštovani!

Nadomestno hormonsko zdravljenje ne pospeši procesov staranja. Glede na to, da gre pri vas za prezgodnji klimakterij priporočam, da z jemanjem nadaljujete. Morda je vzrok za vaše težave iskati drugje. Pridobivanje telesne teže ob nespremenjeni prehrani je morda lahko simptom hipotiroze. Priporočam določiti TSH. Sicer so vaše težave lahko posledica stresa, oziroma psihičnih motenj.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close