Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Prezgodnja telarha

Prezgodnja telarha

Pozdravljeni,

ko smo se z mojo 16.mesečno deklico odpravili na urgenco zaradi otitisa, nas je tamkajšnja pediatrinja opozorila, da ima rahlo razvite dojkice. Ko sem jo vprašala ali so potrebni kakšnini ukrepi je odgovorila, da v kolikor ni drugih znakov kot je npr.poraščenost po spolovilu, se stanje samo spremlja. Sami smo tudi opazili te dojkice, ampak glede na to, da niso tako zelo izrazite nismo temu namenili velike pozornosti, saj je bila deklica večkrat pregledana s strani različni zdravnikov (osebna pediatrinja, razvojna amb., alergolov) in nihče nas ni opozoril, da bi bilo kaj narobe. Po slikah sodeč so se pojavile okoli 10.mesca.
Po pregledu na urgenci sem preverila ali ima punčka morda kakšne dlačice in opazila, da jih dejansko ima, skoraj po celem telesu, s tem, da so tanke, kratke, svetle (malo bolj opazne po nogicah in rokicah, drugače skorajda neopazne). Prestrašilo me je dejstvo, da jih ima tudi po spolovilu, le-te so enakomerno razporejene, bi rekla depigmentirane, tanke in kratke.
Ko smo bili nazadnje pri naši pediatrinji sem jo vprašala glede vsega tega, le-ta je pregledala dojkice in rekla, da jih verjetno ima, ker jo še dojim in dobiva moje hormone preko mleka. Glede dlačic po spolovilu je rekla, da so normalni pojav, če so kratke in svetle, ni jih pa pregledala.
Malo sem se informirala glede telarhe in ni nikjer našla, da lahko nastane zaradi dojenja oz.prenosa hormonov, zato me zanima ali menite, da je prav, da se otroka takoj napoti k endokrinologu ali stanje lahko spremlja dejansko le pediater?
Kaj pa te dlačice na spolovilu? Težko sama ocenim ali so normalne ali ne. Vam lahko morda pošljem sliko ali menite, da je bolje, da se čim prej odpravimo k zdravnici in glede na vse skupaj zahtevamo resnejšo obravnavo?

Najlepša hvala za vaš čas!

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Že novorojenke in nato dojenčice, pa tam nekje do 2. leta stoarosti lahko opazimo povečane dojke, tudi z nekaj žleznega tkiva, ki ne pomenijo prezgodnje telarhe. Gre za delovanje materinih hormonov, nato pa posledica prehoda ženskih spolnih hormovo v mleko in vpiv na otrokova tkiva.
Poraščen, ki jo omenjate kot znak prezgodnje pubertete so izključno dolge, temne dlake na spolovilu in ne tanke kratke dlačice, ki so normalne za vse dojenčke, deklice, večja dekleta. Poraščenost z dolgimi črnimi dlakami v obliki trikotnika nad sramnico (torej tako, kot pri spolno zreli ženski), je gotov znak, da gre za prezgodnjo puberteto.
Vaš opis spominja na normalno poraščenost, telarhe pa najverjetneje povezane s hormoni. Takšno stanje lahko sledi peidater, lahko pa tudi napoti k endokrinologu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena dr. Tanč,
obračam se ponovno na vas v zvezi z zgoraj omenjenimi težavami. Vaš odgovor me je takrat pomiril, začek februarja je dlakice pregledala še pediatrinja in rekla, da so normalne, zato sem malo odmislila vse skupaj.Pri dojkicah ni opaziti regresa, dojenje smo prekinili pred kratkim. Piševam pa predvsem zaradi dlakic, saj sem jo prejšnji teden previla v prostoru, kjer je bistveno več svetlobe kot tam, kjer jo ponavadi in opazila, da so dlakice zagotovo daljše kot so bile, najdaljše merijo na oko cca 2mm, je pa tudi nekaj krajših. Ostajajo svetlo obarvane in tanke, zato, če ni ravno močne svetlobe niso tako zelo opazne in iztopajoče (razen vodoravni pas nad črtico). Je taka dolžina v tem predelu dopustna? Dejstvo, da so daljše kaže, da gre dejansko za pubarho ali lahko upam, da je ta “običajen puhek” še v razvoju?Vem, da je brez pregleda težko ocenit stanje, a vendar bi lepo prosila za mnenje, saj nas zdravnica, glede na trenutno situacijo, ni hotela oz.smela sprejeti. Moremo počakati na sistematični pregled, ki ga imamo konec meseca;  mene pa tako zelo mori misel, da bi ji lahko pomagali prej pa ji nismo.Dodajam, da sva  z očetom oba precej poraščena, jaz imam za žensko kar dosti dlak, s tem, da sem jaz temnolasa, deklica pa blond. Hčerka ima dlakice take dolžine tudi po rokicah in nogicah, kjer so celo temnejše in bolj tipne, a jih je bistveno manj kot na spolovilu, v smislu, da je več razmaka med eno in drugo.Do nekje 36.tedna nosečnosti sem jemala 5 mg hidrokortizona na dan zaradi iatrogene insuficience nadledvičnih žlez. Pri rednem letnem  pregledu v endo amb. je bilo takrat s testom acth ugotovljeno, da je porast ponovno optimalen, bistveno višja je bila tudi osnovna vrednost kortizola, zato so mi svetovali naj s terapijo preneham. Možno, je da sem več mescev jemala hidrokortizon po nepotrebnem. Ali bi lahko to vplivalo na stanje moje hčerke? Po rojstvo so sicer preverili, če so kakšne posledice, a so takrat izvidi bili bp.

Najlepša hvala za vaš čas in mnenje, lp

Opisane dlačice niso sumljive za prezgodnjo puberteto. Kot sem napisala v prvem odgovoru, so dlake, ki jih vidimo pri prezgodnji puberteti trde, dolge in temne in ne tisti puhek, ki ga vidimo samo, če dobro osvetlimo. Nekatere deklice so bolj poraščene, druge manj, zelo povezano s tenom kože (temnopolte, črnolase imajo več in temnejše dlake).
Ker pri vplivu materinih hormonov na žlezno tkivo dojke pri dojenčici ne gre za pravo telarho, to ni opisano pri telarhah. Lahko poiščete odgovor tudi na tem forumu na to temo.
Posvetujte se s pediatrinjo na naslednjem pregledu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!
Spoštovani,

zanima me kako lahko v prsi deklice ločimo maščevje od žleznega tkiva?
Hčerka je bila namreč obravnavana zaradi prezgodnjih telarh, nazadnje smo bili na endo amb. ko je bila stara 2l in 5 mesecev. Zdravnica je potrdila regresijo, ki smo jo tudi sami opazili, posledično je ocenila, da kontrole pri njih niso več indicirane (le v primeru dodatnih sprememb) . V izvidu je napisala, da je na eni strani tipno maščevje 4×4 cm, na drugi strani nekoliko manj in da ni več žleznega tkiva (ta podatek me je sicer malo presenetil, saj meni se je zdelo, da se je tkivo zagotovo zmanjšalo a ne, da ga ni bilo več, nekaj sem pač še vedno čutila… zato na tipanje se nisem več toliko zanašala, ker je bila moja ocena očitno neobjektivna oz. ni bila skladna s strokovnimi ugotovitvami zdravnice). Stanje smo nekaj časa doma še opazovali, videti,je bilo, da se dojkice še dodatno zmanjšujejo, sledilo je neko stabilno stanje (se nista nikoli popolnoma sploščatili, kar me ni niti toliko skrbelo glede na to, da so bile na zadnjem pregledu bolj opazne, a je zdravnica potrdila, da gre vseeno za predpubertetni stadij). Z očetom v tem času nisva zaznala sprememb oz. rasti. 
Deklica bo septembra stara 6 let, pred enim mesecem,  med pregledom pred revakcinacijo jo je zdravnica, ki jo je pregledala, sama od sebe potipala in rekla, da naj se posvetujem z osebno pediatrinjo, češ, da tipa nekaj žleznega tkiva. Naslednji dan smo šli k naši pediatrinji, le-ta je ocenila, da je vse normalno in ok. Ker sta bila mnenja nasprotujoča in me stanje zelo skrbi smo zaprosili za napotnico in jo tudi dobili.
Sama sicer nekaj tipam, a žal težko ocenim ali gre za maščevje ali tkivo oz. ali je prišlo do spremembe ali ne. Kako pravilno tipati? V kakšnem položaju naj bo? Naj se osredotočim le na področju za bradavico oz. retroareoralno? 
Stanje namreč mi povzroča veliko mero anksioznosti, ker vem, da če gre dejansko za tkivo ni dobro, zato bi rada ugotovila sama in pred kontrolo kaj je najverjetneje tisto kar tipam, v upanju, da bi zaključki bili pomirjujoči. Po eni strani zdi se mi čudno, da bi njena zdravnica izjavila, da je vse ok, če dejansko ni, a zakaj je pol tista druga prišla, do drugačnega zaključka?! 
Hvala, lp

Maščobno tkivo je mehko, elastično, manj zrnato na otip, žlezno tkivo je čvrstejše, bolj zrnato.

Morate razumeti, da je šolski zdravnik, ki je opravil pregled pred vstopom v šolo, prvič videl vašo deklico in da je dolžan poročati osebnemu zdravniku o vsem, kar je našel. In če ima osebni zdravnik to že zabeleženo ter občasno tudi preveri (ni nujno, da tipa, se vidi že pri posluanju pljuč), je njegovo mnenje bolj merodajno, saj je otroka videl že večkrat. Tu ne gre za odstopanje mnenj, pač pa za nekaj, kar je osebni zdravnik večkrat videl, šolski pa prvič in dejansko nima ne kartoteke ne časa, da bi brskal po prejšnjih obravnavah. Smo pa zelo veseli, če starši sami povedo o vsem, kar se je dogajalo v prejšnjih letih, da ne odkrivamo tople vode.

New Report

Close