PREZGODNJA MENOPAVZA
Pozdravljeni!
Stara sem skoraj 32 let in sem mamica štiriletne deklice. Zanosila sem po kar nekaj letih poskušanja, zanosila pa sem spontano, takoj po odstranitvi pregrade. Ponovno bi rada zanosila, vendar pa se z možem zaman trudiva že dve leti. Letos maja mi je izostala menstruacija. Približno 15 dni po zadnji menstruaciji so se pričeli vročinski polivi, sprva zelo blagi, nato pa so se vrstili na 1 uro in so bili zelo hudi. Ponoči sem se zbujala vsa prepotena, čez deset minut me je tresel mraz, da o tem, kako sem bila ob tem stalno prehlajena niti ne pišem. Izvid hormonov je bil katastrofalen (besede ginekologinje), vrednosti so bile povišane in vse je nakazovalo prezgodnjo menopavzo. Tudi ultrazvok je kazal na isto. Takoj po diagnozi sem šla na akupunkturno terapijo in že po dveh obiskih se je stanje (glede vročinskih polivov) izboljšalo. Ginekologinja se ni mogla načuditi, ko je ob ultrazvočnem pregledu ugotovila, da se pripravlja na ovulacijo in da je maternična sluznica temu primerno odebeljena. No, terapijo sem obiskovala 10 krat, se izredno dobro počutila, med tem časom (3 tedne) sem izločila iz prehrane meso. Ob ponovnem pregledu hormonov konec terapije so bili ti v mejah normale. Menstruacijo sem dobila 2x, zadnjič 15.08.06. Po nasvetu ginekologinje sem ta ciklus začela piti hormonske tablete Klomifen, ker pač želim zanositi. Vendar pa so se mi ob začetku jemanja le-teh spet pojavili vročinski oblivi. Najprej sem to pripisovala jemanju tablet (v navodilih je tudi to navedeno kot stranski učinek), vendar pa po petih dneh jemanja to ni izginilo. Oblivi postajajo vse hujši, posledica vsega tega slačenja in oblačenja pa je tudi to, da imam sedaj zelo vneto grlo in vneto desno uho, glava pa me nepretrgoma boli za znoret.
Kaj mi svetujete? Rada bi normalno, svojim letom primerno zaživela, velika želja v naši družini pa je še en otročiček. Mi lahko pomagate?
Najlepša hvala za odgovor in lep dan vam želim.
Prehrano morate še bolj spremeniti! Jaz bi vam dovolil meso (poskusiti dobiti bio, oziroma od kmetov, ki živali hranijo na naraven način), zato pa predpisal strogo protiglivično dieto. Nobenih sladkarij, izredno malo oglikovih hidratov.
Dnevno 3 do 5 dl sveže stisnjenih zelenjavnih sokov, da boste telo mineralizirali (lahko si predstavljate, koliko mineralov ste izgubili pri intenzivnem potenju) in razkisali, po možnosti bazične kopeli (že pisali – iskalnik).
LP
Pozdravljeni!
Zanima me naslednje: stroga protigljivična dieta naj traja določen čas, ali je mišljeno, da se temu odpovem za vedno.
Že nekaj časa razmišljam, da bi se začela postiti. Glede na vaš gornji odgovor me zanima tudi to, ali naj pijem le zelenjavne sokove, ali lahko tudi sadne? Rada bi vedela tudi to, ali je klistiranje nujno zjutraj (sama vstajam zelo zgodaj, v službi sem že ob 6h) ali pa ga lahko izvajam kadarkoli v dnevu?
Hvala in lep pozdrav!
1. Protiglivično dieto v tako strogi obliki moramo izvajati samo tako dolgo, dokler se število bakterij kandide ne zmanjša na minimum (vedno pa je v črevesju prisotna). Vendar moramo tudi potem oziroma celo življenje paziti, koliko sladkorjev in ogljikovih hidratov zaužijem. Če jih pojemo preveč, se kandida zopet pretirano razmnoži.
2. Postenje pri glivicah ni dobro, saj imamo zdaj glivice pod nadzorom v črevesju, pri postenju pa v črevesju ne dobijo več hrane in se razpršijo po celem telesu.
3. Piti morate samo zelenjavne sokove, saj sadni vsebujejo preveč sladkorjev. Pri protiglivični dieti ne smemo piti sokov iz korenja, rdeče pese in kolerabe.
4. Klistirate se lahko tudi po službi.
LP