Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Darovanje spolnih celic prezgodnja menopavza

prezgodnja menopavza

Pozdravljeni,

stara sem 32 let in morda pol leta že opažam, da mi je vroče kar mi prej ni bilo toliko. Menstruacije so redne in ne opažam nekih sprememb. Pred 10-timi meseci sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet in letos julija sem bila operirana za miome. Gin. mi je rekla da sta jajčnika b.p. in da bom lahko zanosila, vendar to potenje in vrtoglavice sedaj po operaciji so mi malo sumljive. Zanima me ali so to morda že znaki prezgodnje menopavze ali bi na UZ videli, da sem v nemopavzi al ne oz. kako se to lahko ugotovi? Namreč sedaj sem še v fazi okrevanja in čez cca 4 mesece bova z partnerjem planirala nosečnost oz. bova poskušala in me te spremembe kar skrbijo.

Hvala za odgovor!

LP

Spoštovani,

potenje in vrtoglavice bo lahko bile posledica slabokrvnosti, še posebej, ker ste bili operirani zaradi miomov, ki jih pogosto spremlja slabokrvnost. Zato vam predlagam, da se obrnete na vašega izbranega družinskega zdravnika, da naredi potrebne preiskave.

Če so na UZ videli jajčnike, ki dobro delujejo, in imate redno menstruacijo, zaenkrat ni znakov za odpoved jajčnikov. Popuščanje v delovanju jajčnikov sicer ugotavljamo z merjenjem hormona FSH v krvi med 3. in 6. dnem menstruacijskega ciklusa. Če so vrednosti FSH povišane, kljub rednim menstruacijam, je to znak za popuščanje delovanja jajčnikov. Ko ni več menstruacijskih ciklusov in je FSH visok in je ženska mlajša od 40 let pa govorimo o prezgodnji menopavzi.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

lep pozdrav. stara sem 32 let stirikrat sem bila v postopki ivf ki na zalost ni bil uspešen dvakrat celice niso rastle menzes dobim samo s cykloprogynovo in zanima me kakšne so možnosti da kakšnem postopek uspe glede na to da imam menzes samo s tabletami in da imam baje majhne jajčnike. za odgovor se a Vam že v naprej zahvaljujem

Spoštovani,

dokler še pridobite celice je možnost, da ste zanosite.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med. vodja darovalskih postopkov Ginekološka klinika, UKC Ljubljana Informacije o darovalskih postopkih na tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h) E-pošta: [email protected] Spletna stran: http://www.reprodukcija.si

Pozdravljeni,
tudi jaz imam postavljeno diagnozo prezgodnje menopavze pri 36 letih, fsh niha med 33 in 16. Je pa AMH normalen, vrednosti 1,18. Po 3 postopkih ICSI postopkih smo pridobili 2-3 celice. Do trasferja ni prišlo zaradi slabe kakovosti zarodkov.
Ali je sploh še možna zanositev pri tako visokem FSHju.
Kateri hormon je pomembnejši FSH ali AMH.
Zahvaljujem se za odgovor.

Spoštovani,

Če so jajčne celice in zarodki, je še vedno možna zanositev, kljub visokem FSH.
V vašem primeru je pomembna vrednost AMH, ki kaže, da so v jajčnikih še jajčeca.
Tako da kar pogumno naprej.

Lepo pozdravljeni,

Pozdravljeni,

Tudi meni so pred mesecem dni postavili diagnozo prezgodnja menopavza. FHS 96 in 111 AMH <0.14 kar so menda zelo slabi rezultati 🙁 Stara sem skoraj 34 let in še brez otrok. Po začetnem šoku sva s partnerjem začela zbirati potrdila (obisk psihologa, socialnega delavca in pravnika) za vpis v čakalno vrsto za darovano žensko spolno celico. Vem da je čakalna vrsta pri nas okrog 2 leti. Zanima pa me naslednje. Vem da ti lahko zavarovalnica lahko povrne del stroškov za zdravljenje v tujini (to naj bi bilo cca 2500 evrov koliko je cena v Sloveniji čeprav je v tujini okoli 5000 evrov). Moj plan je bil da se vpiševa v čakalno vrsto in potem greva takoj v tujino. Potem pa sem nekje prebrala da si upravičen do povračila stroškov šele ko si nekaj časa pri nas v čakalni vrsti. Je to res in koliko časa moraš biti da ti povrnejo stroške?

Drugo vprašanje se nanaša na hormonsko terapijo. Katere tablete priporočate da imajo najmanj stranskih učinkov?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Spoštovani,

povračilo stroškov za postopek OBMP z darovano jajčno celico v tujini ni vezan na vpis v čakalno vrsto pri nas. Potrebujete le odločbo komisije za OBMP.

Pred postopkom priporočamo nadomestno zdravljenje s homonskimi tabletami, najpogosteje se odločimo za Cyclo-Progynovo, redkeje za Trisequens. Pri obeh so stranski učinki redki. in če so, so blagi. Tako da je kakršnakoli skrb odveč. Terapija v samem postopku je podobna, kaj jemati, pa vam bodo povedali v centru, kjer se boste zdravili.

Lepo pozdravljeni,

Pozdravljeni,

Hvala za informacije. Ginekologinja mi je prejšnji teden predpisala Cycloprogynovo tako da sem jih začela jemati.

Danes sem po pošti prejela dovoljenje komisije OBMP za izvedbo postopka darovane ženske celice. Kaj pa zdaj? Dejansko mi v ginekološki kliniki Dravlje niso znali najbolj pomagati. Kar se tiče tujine sploh niso imeli nič informacij. Poleg tega sem preko sestrine ginekologinje izvedela da imajo v Mariboru povezavo s češkimi klinikami. Ali je možno da se prestavim iz Dravelj v Maribor? Moja ginekologinja mi je rekla da načeloma bi mi morali vrniti/dati napotnico in bi lahko šla v Maribor. Je to res možno?

Hvala za informacije.

Spoštovani,

z odločbo se lahko prijavite v čakalni seznam pri nas, pokličite 01-522-6074 za podrobnejše informacije.

Prestavitev v drug center je možna. Če imate še veljavno napotnico v Dravljah, jo lahko tam skopirajo in kopijo zadržijo, originalno napotnico pa vam dajo v roke in to zabeležijo vaš karton. S to vrnjeno napotnico se lahko prijavite v drug center.

Lepo pozdravljeni,

New Report

Close