Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Prezgodaj rojen otrok in slabo pridobivanje teže

Prezgodaj rojen otrok in slabo pridobivanje teže

Pozdravljena ga. Cerar,
Sem mamica nedonošenčka Gala, ki se je nedavno zdravil pod vašim okriljem. Rodil se je v 29w s težo 890g. Trenutno smo stari 4,5 meseca, korigirano 2 meseca. Po prihodu iz porodnišnice sva zaradi slabega napredovanja teže ponovno vključila hmf ter po mesecu dni tudi prekinila. Zadnja 2 tedna opažam, da se slabo redi, in sicer za 80 in 90g (pred tem tudi po 200 ali več, pa čeprav nisva več dodajala dodatnih OH). Naj omenim, da še vedno črpam mleko, občasno dodam tudi novalac plus in novalac night. Pred dnevi sem opazila, da je imel suhi plenički, zato sem pričela po obroku novalaca dodajati prekuhno vodo (občasno). Sedaj se je to uredilo. Vročine ni imel, občasno je polival. Obroki, ki jih poje niso veliki (ponoči 1x do 2x po 100 ali 110ml, medtem ko čez dan okoli 70 do 100 ml, včasih je zanj še to preveč – je pa seveda potem pogosteje lačen). 3x dnevno pije po 15 kapljic Aktiferinn, prejema tudi D3 in wayo. Blato včasih odvaja 1x na dan, občasno vsak drugi ali tretji dan. Opažam, da ima občasno tudi krče in vetrove (predvsem od takrat, ko sva zamenjala železo), saj med hranjenjem občasno tudi “stoka” in napenja. Trenutno imava težo 4540g. Je smiselno opraviti kakšne preiskave? Pediatrinja, ki Gala obravnava je žal odsotna, nadomešča jo sicer druga pediatrinja, kateri ne zaupam ravno preveč, saj mu prvi odmerek protiteles za RSV ni odmerila pravilno. Mogoče od fantka pričakujem preveč? Ima svojo krivuljo rasti? Raste sicer zelo lepo, trenutno ima 55 cm.

Rada bi se Vam še zahvalila, da ste me s strokovnim znanjem in razlago vedno pomirili, tudi takrat, ko sem sama že malce obupavala. Zaradi Vas verjamem, da imamo v Sloveniji še vedno srčne, motivirane zdravnike, ki so dobro podkovani na svojem področju, hvala.

Draga Moni28,
vaš fantek je bil rojen s težo, ki je na spodnji meji pričakovanega za trajanje nosečnosti, pričakovana spodnja meja bi bila okrog 1000 g. Pri teh otrokih je lahko tudi pridobivanje teže po rojstvu počasnejše – in si celo ne želimo, da bi se prehitro redili in ujeli normalno težke vrstnike, saj bi lahko to pomenilo povečano tveganje za ti. metabolni sindrom (debelost, sladkorna bolezen, visok krvni tlak…) v odrasli dobi. Zato so mere, ki jih navajate, naravnost idealne. Prav tako tudi dnevni vnos mleka.
Krči, napenjanje, godenje med obroki – prav tako normalno, je tudi v ravno pravšnji starosti za trebušne krčke. Ki so nenevarni, a za starše in otroka kar stresni.
Napačno izračunan odmerek Synagisa? Res svetujemo vnos 15 mg/kg, a ga pogosto zaokrožimo navzgor, saj gre za protitelesa, več kot jih otrok dobi, bolje je. Ovira je le visoka cena zdravila in količina, ki jo je treba vbrizgati v mišico.
Hvala za pohvale, jih bom “prenesla” celotni ekipi, ki je sodelovala v skrbi za Gala v prvih tednih. Saj veste – v slogi (in znanju, izkušenosti) je moč. In mislim, da je to skupinsko delo najrazličnejših “profilov” osebja in staršev razlog, da smo uspešni v zdravljenju nedonošenčkov in da ostanemo z vami – starši povezani še dolgo po odhodu iz porodnišnice domov.
Se bereva – v stiski pa raje kar pokličite, verjamem, da imate našo telefonsko številko še vedno “v podzavesti”.
Vse dobro v 2021,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close