PREVOD, PROSIM!!!!!
Pozdravljeni!
Vljudno vas naprošam, da mi prevedete po domače kaj pravi histološki izvid:
Bazalnocelični karcinom, mikronodularni tip, površinsko ekzulceriran, ki deloma raste infiltrativno in meri v največjo debelino 2 mm ter prerašča celotni dermis. V okolici tumorja je le ponekod blaga mononuklearno celična reakcija. Prisotna je fokalna perinevralna invazija, ni pa limfovaskularne invazije.
Tumor je odstranjen v zdravem; bližnji periferni ekscizijski rob je od tumorja oddaljen najmanj 1,2 mm, globok ekcizijski rob pa 0,5 mm.
V koži zunaj tumorja so blage atrofične in blage aktinične spremembe.
Z izvidom se moramo nujno takoj javiti pri dermatologu, a je določil datum šele čez štirinajst dni, mene pa muči, da ne morem dihat. Zato vas vljudno prosim za razlago.
Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem!
Gre za maligni tumor kože, ki zelo zelo zelo redko zaseva. Če je odstranjen v zdravo, se smatra za ozdravljenega. Podatek o perinevralni invaziji ni najbolj ugoden, nova priporočila celo vključujejo dodatno obsevanje, če se tumor nahaja na glavi. Kakega posebnega strahu ni. Skrbeti te morajo novi podobni tumorji na drugih lokacijah, saj se tipično pojavljajo na koži, ki je bila v preteklosti pretirano izpostavljena soncu.
Ali vas še jaz lahko vprašam za razlago izvida. Najlepša hvala
A. Koža okcipitalno na temenu ekcizija:
Plošcatocelični karcinom, invazivni, slabo diferenciran (gradus III)(kombinacija zmerno diferenciranega poroženevajočega in slabo diferenciranega karcinoma po tipu limfoepiteloma).
Tumor vrašča v podkožno maščevke.
Največja debelina tumorja meri 10 mm.
Ni perinevralne invazije.
Ni limfovaskularne invazije.
Tumoj je oddaljen 2,7 mm od stranskega kirurškega roba in 2,5 mm od kirurškega dna.
Brazgotina v superficialnem dermisu- vprašanje predhodnega lokalnega posega.
Na koži izven plošcatoceličnega karcinoma so predeli aktinične keratoze.
Solarna elastoza.
Najlepša hvala in lep vikend želim, Dejan