Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina prevod diagnoz

prevod diagnoz

Pozdravljeni dr. Kersnik!

Na vas se obračam s prošnjo, da mi prevedete postavljene diagnoze na gastroskopiji, prosim da mi raztolmačite čimbolj enostavno. Nisem raznežena ženska, ki bi za vsak prdec tekla k zdravniku, a ker sem imela kar nekaj časa hujše težave in bolečine sem se odpravila do tja. Rezultat so sledeče diagnoze:

Ekbarična metaplastična sluznica požiralnika, endobrahiezofagus
Biliarno peptični ambalni gastritis
Duodenogastični reflux

Opravljena je bila tudi biopsija požiralnika 2x – kaj pomeni to?

Hvala in lep večer!

Taja

Spoštovani!

> Ekbarična metaplastična sluznica požiralnika – SPREMENJENA SLUZNICA POŽIRALNIKA – VEREJTNO ZARADI VPLIVA KISLINE,
> endobrahiezofagus – NEKOLIKO KRAJŠI POŽIRALNIK
> Biliarno peptični ambalni gastritis VNETJE ŽELODČNE SLUZNICE ZARADI ZATEKANJA ŽOLČA IN POVEČANE KISLINE
> Duodenogastični reflux – ZATEKANJE VSEBINE DVANAJSTNIKA NAZAJ V ŽELODEC.
>
> Opravljena je bila tudi biopsija požiralnika – ODVZEM TKIVA ZA PREISKVAO, DA IZKLJUČIJO TUMOR IN OKUŽBO S HELICOBACTER PYLORI.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani doktor Kersnik!

Hvala lepa Vam za prevod in sedaj malce lažje predstavljam si moje težave z želodcem, ki so bile odkrite. No izvide sem nesla nazaj k svojemu osebnemu zdravniku, ki mi je napisal recept za tri vrste različnih zdravil, sicer pa bil bolj skop z besedami. Mislim, da iz navedenega lahko je razbrati, da imam vnetje želodčne sluznice, za kar pa bi morala imeti dieto. Tu pa nastopi težava, ker ne vem kakšna naj bo ta dieta, oziroma kaj smem in kaj ne smem jesti. Splošna navodila kot so opustitev kajenja, alkohola, začinjenih jedi, mastne hrane – mi ne zadoščajo, ker vse to imam že leta in leta črtano iz jedilnika. Sem stroga nekadilka in popolni abstinent. Naj povem Vam, da nobenih zdravil ne jemljem, razen ob napadih migrene Naprosyn, s še to največ 1x mesečno, sicer nič. Jem v glavnem 3x na dan, kar mi zadošča. Najraje uživam zelenjavo kot je paprika, paradižnik,kumate – ostalo mi ne diši. Zelo rada imam sadje, razen grozdja, mesa pa ne ljubim preveč

Pravtako, zanaki kot je zgaga mi ni znano kako to sploh izgleda, saj nikoli me nič ni peklo v grlu, niti občutek kakšnega cmoka nisem imela oziroma ga nimam.

Torej od Vas bi želela izvedeti za kakšno bolj konkretno dieto (kaj lahko jem in kaj ne)?
MOje drugo vprašanje pa se nanaša zgolj na to, zakaj čez 6 mesecev kontorlna gastroskopija?

Hvala in lep pozdrav!

Taja

Spoštovani!

O dieti očitno že veliko veste, zato vam le težko poleg omenjenih splošnih nasvetov povem kaj konkretnega. Kaj komu škodi, se med bolniki s takimi težavami lahko zelo razlikuje. Praviloma vsak sam ugotovi, kaj in koliko tega mu škodi. Po moje prav našteta zelenjava ni ravno tista “ta prava”, a boste sami hitro ugotovili, če vam ne bo ustrezala. Kontrolo imate zaradi precejšnjega obsega in števila sprememb, da ne bi spregledali kakega tumorja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani doktor Kersnik!

Ponovno se obračam na vas z vprašanjem. Zanima me kaj vi menite, ali smem uživati Enemon (za zajtrk) z ozirom na zgoraj navedene diagnoze?

Če smem dnevno spiti eno tableto multivitamina – čutim veliko utrujenost in zaspanost, razen tega pa mi je tudi velikokrat kar slabo, ne glede na uro dneva?

Hvala in lep večer

Taja

Spoštovani!

Brez nadaljnjega lahko uživate enemon in vitamine.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close