Najdi forum

Pozdravljeni!

Danes sem bila pri zobozdravniku, ker mi je že drugič odpadla plomba med štirico in petico. Rekel je, da mi s tem, da samo stalno dela nove plombe, samo uničuje zob. Predlagal mi je, glede na stanje teh dveh zob, da bi mi naredil prevleke. Stara sem 29 let in nikogar pri mojih letih ne poznam, ki bi imel prevleke na zobeh. Svojo odločitev je utemeljil s tem, da je bolje da mi to naredi zdaj, kot kasneje, ko bi bilo mogoče potrebno odstranit živec. Ali menite, da bi morala še po kakšno drugo mnenje ali je to normalno?

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovana luca,

to, da ne poznate nikogar, ki bi pri vaših letih že imel prevleke, ne pomeni, da je tako tudi v resnici. Prevleko moramo delati tudi pri veliko mlajših od vas.
Vsekakor je potrebno zalivko narediti tako, da ne izpada. Za to poskrbimo bodisi z mehanično retencijo bodisi s kemično pripravo kavitete. Če so zalivke preobsežne pa je možno, da nam to povzroča težave. V takem primeru poiščemo protetično rešitev npr. inlaye, onlaye in seveda tudi prevleke. Pravico do drugega mnenja imate vedno, vendar menim, da v vašem primeru to ni potrebno (končna odločitev pa je seveda vaša).

Samo nekaj vprašanj: kaj je inlay in kaj onlay?
Hvala za vaš čas.

Spoštovana Alenka,

inlay in onlay sta delni prevleki. O inlayu govorimo, kadar nadomeščamo neko zalivko s protetičnim nadomestkom. Zob pripravimo kot za zalivko (plombo), vzamemo odtis, v laboratoriju pa nato izdelajo nadomestek, ki ga na zob cementiramo. Kadar manjka večji del zoba in moramo nadomestiti še kakšen vršek, se taka delna prevleka imenuje onlay.

New Report

Close