PREVLEKE
Pozdravljeni!
Zobozdravnica mi bo zgornje zobe prevlekla in naredila dva mostička iz porcelana.
Mene pa zanima kakšna je razlika, zakaj in katera je boljša: prcelanasta prevleka na stelit ali zlato?
Koliko časa v povprečju zdržijo take prevleke in kdaj jih je potrbno zamenjati?
Zanima me tudi koliko časa je dolžan zobozdravnik upoštevati reklamacije in jih popraviti na svoje stroške, ker sem namreč v celoti samoplačnica!
Moja zobozdravnica bo odšla čez kakšno leto v pokoj jo bo pa nasledila hči, ki pa že sedaj dela v njeni ordinaciji. Kako je potem z reklamacijo, ko ona ne dela več?
Se opravičujem, če sem vam zastavila malo čudna vprašanja ampak o teh zadevah resnično vem zelo malo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Mojca
Spoštovana Mojca,
tako kot porcelanske kot navadne prevleke so lahko lepe in zdržijo dolgo časa, če so narejene dobro. Pri navadnih prevlekah je na zadnjem delu vidna kovina, pri porcelanskih pa je cela prevleka v barvi zoba. Včasih je tudi držalo, da porcelan bolje oponaša barvo zoba, danes pa to skoraj več ni res.
Prevleke lahko zdržijo tudi 10 let in več, priznava pa se 1 leto garancije (po pravilih ZZZS). Če je vaša zobozdravnica zasebnica, se morate o garanciji pogovoriti z njo. Po mojem mnenju boste reklamacije lahko uveljavljali tudi pri njeni naslednici – to bi bilo edino pošteno.