Prevleka – barva!!??
Lepo pozdravljeni,
danes sem dobila na dvojki prevleko, zaradi katere sem vedno bolj zaskrbljena. V ordinaciji se mi je barva zdela OK, predvsem sta bila z barvo zadovoljna tudi zobozdravnik in sestra. Sedaj pa, bolj ko si jo ogledujem in primerjam z drugimi zobmi, bolj se mi zdi, da vleče na rumeno, medtem ko se moji zobje bolj nagibajo na sivo. Ne gre torej za problem, da bi bil zob poresvetel ali pretemen, temveč se mi dozdeva, da barva kot taka ni prava. Tudi bolj mat se mi zdi (premalo transparenten).
Seveda je tu možno subjektivno dojemanje, vendar naj povem, da so mi dali prav tudi drugi, najboj pa me je prepričalo mnenje osebe, ki ni vedela, kateri zob je prevlečen, pa je vseeno, takoj ko sem ji pokazala zobe, vedela, kateri je nov.
Ker je to moja prva preobleka, tudi nimam nekega občutka, kakšna bi naj bila optimalna podobnost z drugimi zobmi – je normalno, da porcelanast zob nikoli ne more biti čisto identičen ostalim in se majhna odstopanja šetejejo kot zanemarljiva? Ali pa mora biti nov zob takšen, da je pravzaprav nemogoče oz. zelo težko oceniti, da se loči od ostalih.
Najlepša vam hvala za odgovor, saj sem res obupana. Najraje bi šla nazaj k zobozdravniku, vendar mi je nerodno, saj sem konec koncev rekla, da je barva OK, vendar je res tudi, da je to zelo težko oceniti v 1 minuti… Imam prav, če predpostavljam, da mora biti zobozdravnik tisti, ki v končni fazi presodi, če je barva OK in svetuje, čeprav bi se jaz strinjala?
Kaj lahko pravzaprav storim, če bi me zob tako motil, da bi želela zamenjati prevleko? Jo je sploh možno zamenjati takoj po tem, ko je bila narejena in se to lahko šteje kot reklamacija? Naj še povem, da imam “štift” in da sem bila v zasebni ambulanti.
Z lepimi pozdravi,
zaskrbljena
Spoštovana zaskrbljena,
barva zoba je pomembna faza izdelave protetičnega izdelka. Barvo moramo vedno izbirati na dnevni svetlobi (NE pod umetno svetlobo – zobozdravniški stol, osvetljena ordinacija). Barvo izbira zobozdravnik, lahko v sodelovanju z zobotehnikom, pacient v glavnem ne, ker si večinoma izbirajo presvetle (bele) odtenke. Z izbrano barvo pa se mora pacient strinjati.
Barva zoba naj bi bila takšna, da se ne vidi, da je zob umeten. Seveda pa so možna tudi odstopanja – kot povsod v življenju.
Kaj storiti?
Če z izdelkom niste zadovoljni, potem je nesmiselno, da ga imate. Prevleko lahko zobozdravnik sname tudi v nekaj dneh po cementiranju. Kako se boste dogovorili za plačilo nove, pa vam ne morem odgovoriti in tudi ne vem, če vam bodo priznali reklamacijo. Če je zobozdravnik dober podjetnik, potem bo prav gotovo razumel vaše nezadovoljstvo in vam (tudi zaradi dobre reklame) naredil novo prevleko na svoje stroške (moje mnenje!!).