Najdi forum

Previsok srčni utrip???

Res mislim halo, to kar je doseglo slovensko kolesarstvo v zadnjih letih na svetovnem prvenstvu je dosezek, o katerem lahko govorimo le v superlativih. Jaz se vedno ne morem cist dojet, da smo res tolk dobri (ok Hauptman in ostali ne jaz)

Kar se tice Toura…to je etapna dirka…kjer zmagujejo kolesarji drugacnega tipa kot je npr. Hauptman. In vedno se najde nekdo, ki odstopa po kakovosti od ostalih…je pa to kombinacija ogromno faktorjev (psihicna priprava, genetika, ultra garaski treningi, odlicna medicinska priprava pa se obilo srece) pa se ni nujno da zmagas Tour.

40 pulz v mirovanju se da doseci, jaz ga imam sedaj okoli 45-50, pa se ze nekaj let ne ukvarjam z vzdrzljivostnim sportom…drugace pa sem ga imel se nizjega. Skratka nic nemogocega

Jaz zdej 3 tedne nisem treniral pa se mi zdi da sem izgubil 90% moci in kondicije 🙁
Cooperja 2400 sem pretekel v 7’51”…to je kar ok, zdej bi rabil najbrz kaksnih 9 minut

ali ne obstajata dve verziji cooperja? ena je koliko potrebujes za 2400m, druga koliko preteces v 12min? skoda, da ga nisem izvajal danes zjutraj. taksen hud tempo ze lep cas nisem imel. 10min ogrevanja potem pa 40min na +160rpm, zadnji kilometer sprint pri +180rpm. koliko energije se nakopici v cloveku po nekaj dneh netekanja.

Ja sta dve verziji…jaz sem ponavadi testiral 2400m, ker v 12 minutah preteces vec kot 3000m (tempo 4:00 na 1 km)

guinness ,

A nisi bral moj odgovor nekaj višje o Cooperjevem testu?
Cooperjeva testa sta dva, kot sta že sama ugotovila. Tisti na 2400m se pri nas bolj pogosto uporablja ker je lažje izmeriti čas na določeni razdalji, kot razdanjo v določenem času.
Pravi Cooperjev test je tisti na 12 min. Več pretečeš boljše je.
H.Cooper je izmislil in izprobal ta test za testiranje pripravljenosti v Ameriški vojski.
Pozneje se je prenesel na navadno populacijo. Maximalno oceno na Cooperjevem testu tisti, ki redno 3krat tedensko trenira zlahka doseže, tako da nekega pretiravanja ni potrebno, ker boljšega kot odlično itak ni.

To je en od načinov razvrščanja populacije v skupine po sposobnosti in vrhunsko pripravljeni osebi ne pove totalno nič.

LP

Honda,

Upam, da si razumel zgornji odgovor. Cooperja se teče 12 min, ne glede na pretečeno razdaljo.

LP

Men je kristalno jasno…dosegel bi zelo primerljiva rezultata ne glede na to ali bi tekel 2400m ali pa 12 minut (torej tm nekje 3500m).
Obstajajo pa tudi drugacne tabele, ki jih ni naredil K. Cooper…kjer vidis da tvoj rezultat ni kej prevec vreden in je dalec od ocene odlicno. Tako, da ce treniras 3x tedensko zelo verjetno dosezes zelo verjetno oceno zadovoljivo.
Npr. za trenirane sportnike moras pretect 3100-3399m za oceno povprecno in vec kot 3.700m za oceno excellent (kurc tega nisem zmogel)

Odvisno npr. tudi skok v daljino z mesta imas vec lestvic, eno za populacijo in eno, ki uposteva se vrhunske sportnike. Samo primer, to tej lestvici pridem sele v 7 ali pa 8 decil (61-70%/ 71-80% populacije – 280-294 cm oz 295 – 309 cm), za najboljsih 10% pa moras skocit vec kot 340 cm. Po obicajnih populacijskih pa dobim oceno odlicno.

Honda,

Ne mešat hrušk in jabolk. Lepo sem povedal čemu služi Cooperjev test: za razvrščanje normalne populacije v kategorije po “fizični” pripravljenosti. In, da vrhunskemu športniku ne pove nič. Za njih obstajajo druga merila.
Izgleda, da ne čitaš tisto na kaj repliciraš.
Glede teka na 12 min ti niti približno ni bilo jasno kako se izvaja, ker si rekel, da bi moral prenehati prej, ker bi že pretekel 2400m.

LP

Tega nisem rekel…pravim, da lahko imam zelo podobno hitrost teka ali na 2400m ali pa na 3.500m (kolikor bi pretekel v 12 minutah).
Jasno ali teces 2.400m na cas, ali pa teces 12 minut in probas pretect cimvec v tem casu in potem izmeris preteceno razdaljo…kaj tukaj ni za razumet.

Pravim, da se da te rezultate tudi drugace vrednotit ce hoces. Konec koncev lahko gres tudi tect na 5 km in svoj cas primerjas s sv. rekordom na 5km.

Ne vem, če ima smisla, da ti odgovarjam, pa vse eno, tvoj odgovor:

“Ja sta dve verziji…jaz sem ponavadi testiral 2400m, ker v 12 minutah preteces vec kot 3000m (tempo 4:00 na 1 km)”
Pa kaj če pretečeš več?
To pove , da nisi vedel kako se meri rezultat na 12 minut, če prav se zdi smešno.

LP

ce prav razumem kolesar, hoces povedati, da mi nismo normalna populacija;-)

grem v sredo vseeno testirat, samo kje naj pri nas najdem dobrih 7km ravnine:-o

Hočem povedati, da smo za normalno populacijo verjetno v odlični skupini, in zelo daleč od vrha aktivnih tekmovalcev.

LP

Kar sem hotu povedat je to, da rajs tecem malo krajso razdaljo (torej 2.400) kot razdaljo, ki jo zmorem v 12 minutah, to je vse…dost filozofije, pa rajs vec treninga

Na PACE vadbi mi velikokrat utrip gre tudi do 161 udarcev na minuto. Inštruktor me vedno kritizira in pravi da je še 140 preveč in da ga moram držati pod 135. Takrat telo menda najbolj kuri maščobe, to pa je tudi razlog zakaj nas večina sploh hodi na rekreacijo. Svetuje mi da naj s počasnimi globokimi vdihi in izdihi nižam pulz. Dejansko lahko na ta način pulz zelo hitro pade; preizkušeno.

Seveda hitrost dihanja in pulz sta mocno povezana.

Pravilno dihanje mora zagotoviti, da imamo vedno dovolj kisika na zalogi. Ko se poveča potreba po kisiku zaradi višje obremenitve, srce poveča število utripov in s tem hitreje dovaja kisik. Močnejša je srčna kontrakcija več krvi in s tem kisika prispe na mesto porabe z manjšim številom utripov(kontrakcij). Zato je važno, da imamo močno srčno mišico.

LP

Objava čaka odobritev

New Report

Close