Previjalna miza – must ali luksuz?
Sicer so se že druge razpisale …
Previjalna miza je zakon. Mi imamo tisto od Alplesove linije Planet, ki ji kasneje nastavek odstraniš in ostane predalnik za mulce. Previjanje na pralnem stroju pa je muka, vsaj potem, ko je otrok že malo večji in je površina na pralnem stroju preprosto premajhna in je precej nevarno, da se ti z ritjo odžene dol. Ko ima mulc ene 90 cm, ti ne gre več na pralni stroj niti po diagonali. Da ne govorim o tem, da višina ni prava. Previjanje vsepovprek po stanovanju pa tudi ni fajn, saj rabiš prostor za pripomočke in kaj boš potem imela vse nastlano okrog po dnevni?
Glede vode pa tako: imaš eno posodico s čisto vodo, kamor pomočiš čisto vato, z njo obrišeš otroka in jo vržeš v “palčka povijalčka” in nato vzameš naslednjo in postopek ponoviš. Kopaš ga v otroški banici, vodo prineseš v manjšem lavorji cca. 8 litrov in po kopanju ti pač dedec odnese bano zliti v kopalnico. Kar pa kapne na tla pobrišeš. Če imaš prostor v kopalnici še toliko bolje, ampak večina ga nima.
Mi smo dali otroka v svojo sobo pri cca. 5 mesecih. Nam je bolje, ker prespi celo noč in bi drugače morali zelo paziti na hrup, ker gremo kasneje spat, pa tudi ponoči vsak malo vzdihuje, diha, kašlja in je vsem bolje, če spi v sosednji sobi.
Vidim, da veliko ljudi meni, da ni potrebe po previjalni “mizi”/”kompodi”. Jaz sem se odločila za njo in še danes jo pri več kot treh letih uporabljamo, pa čeprav je naša punca že več kot eno leto suha.
Previjalna omara je v njeni otroški sobi, v kateri spi samostojno že od prvega meseca starosti. Hčera se je zelo dobro navadila, da je že od začetka sama v sobi in noč prespi v celoti že od 4 meseca dalje. No, pa to ni bil odgovor na glavno vprašanje.
Mi jo kopamo normalno v kopalnici (zdaj ko je velika) in jo zavito kot dojenčka prinesemo na njeno previjalno v sobo, kjer se ful cartamo in igramo, masiramo. Še vedno jo naravnost obožuje. Previjalana se drži njene postelje in zdaj že sama spleza iz nje v posteljo in gre spat.
Jaz previjalno toplo priporočam. Ko je bila še dojenčica sem si v majši plastični posodici prinesla vodo k previjalni in jo umivala, tako kot v porodnišnici. Zadeva se je dobro prijela. Tudi mož jo je redno na tak način umival. Seveda nismo spuščali kopanja v bani, pa vendar to na začetku ne počnemo vsak dan, vsaj nam so to odsvetovali.
No, povzetek 🙂 Toplo priporočam previjalno mizo, sploh tako, ki ima še predale ali police, če prostor ni ovira. Kasneje pa se to malo predela (tipsko) in rada lepa komoda.
Mi imamo takole sobico satiny
Lej, jaz sem v primerjavi s tole babico tudi frklja, pa se povsem strinjam z njenim komentarjem, ki je bil glede na njen ton čisto dobronameren. Se pa lahko pripraviš tudi na precej drugačne komentarje, ko boš enkrat že mama in če si boš vsako najmanjši ton, ki ni povsem po tvojem okusu, vzela tako k srcu, ti sam Bog pomagaj. Res, brez zafrkancije. Zdaj je super čas, da se streniraš brat in poslušat selektivno 🙂
Lej, jaz sem v primerjavi s tole babico tudi frklja, pa se povsem strinjam z njenim komentarjem, ki je bil glede na njen ton čisto dobronameren. Se pa lahko pripraviš tudi na precej drugačne komentarje, ko boš enkrat že mama in če si boš vsako najmanjši ton, ki ni povsem po tvojem okusu, vzela tako k srcu, ti sam Bog pomagaj. Res, brez zafrkancije. Zdaj je super čas, da se streniraš brat in poslušat selektivno :)[/quote]
Mnja, le zakaj določeni najraje dajejo nasvete, po katerih niso bili vprašani? Večini se pa kar nekako uspe držati teme…
Jaz sem v Baby centru kupila desko (trdo, obloženo s peno in plastično prevleko ter čepki za fiksiranje) za na stroj ali posteljo in nam je super. Pride tudi ene 15 cm čez stoj in se pri 2 letih še vedno lahko previjamo gor, nad strojem pa imamo še dve polički za plenice in ostalo kozmetiko. Pri prvem sem imela mehko previjalno podlogo na pisalni mizi v sobi in mi je tale druga varianta dosti bolj priročna.
Daj, spravi si tele poste za čez 40 let. Boš videla kako se boš zabavala s kako neumnimi vprašanji si se resno in užaljeno ukvarjala…
In, ja, si občutljiva in samo nase naravnana bodoča mamica – zelo verna podoba povprečnih sodobnih mladih mamic. Ti pa že zdajle lahko samo na podlagi mnenja o tebi, ki sem ga dobila iz tvojih postov, povem, da se pripravi na težave. Sploh se ti ne sanja, kaj te čaka… Pa ne zaradi otroka, ampak zaradi tebe – kakršna si!
Zakaj si upam to trditi ? Ker že leta delam z nosečkami in mladimi mamicami in vidim kako se stvari vrtijo…
Previjalna miza je pač obrobno vprašanje v morju tistih s katerimi bi se zdajle morala ukvarjati. Pa sploh ne veš zanje.
da ni nobeden tako na tesnem s prostorom,kot mi ;)) V kopalnici ni niti najmanjšega placa,sobo imamo samo eno,kuhinjo,jedilnico in dnevno sobo imamo pa v enem prostoru,sicer dobro funkcionalno a premajhno za kakršnokoli previjalno mizo s komodo.Situacijo smo rešili s previjalno mizico kovinskega ogrodja z dvemi plastičnimi globljimi poličkami,na koleščkih.Pod previjalno poličko,ki se pridvigne je še banjica.Priznam,po vseh letih uporabe in dveh otrokih,da tudi,če bi imela še ne vem koliko prostora,nebi izbrala drugega.Uporabiš in odpelješ v kot,kjer ni nikomur v napoto.Ko je ne rabiš več,zložiš in pospraviš na podstrešje.Mogoče pride prav drugi generaciji.
Zadeva je tako poceni,da ne vem,zakaj bi matrala svojo hrbtenico na postelji oz.kavču.Prva hčerka je bila celo tako navajena,da sem jo po 1.letu normalno lahko previla le na previjalni,saj si je na kavču oz.postelji dala duška in norela kar se je dalo.
Vsem istomišljenskim babicam zgoraj podpisanim pa namenjam samo en stavek;imam nekaj takšnih oseb okoli sebe in me večkrat obdaja mišljenje(pa ne samo glede previjalne mizice)”če meni ni bilo dano,zakaj bi bilo tebi?!”
Preživeli smo pa itak vsi!
Dejansko z vsako tako otročjo reakcijo samo potrjuješ, da je tvoj karakter babica kar dobro pogruntala 🙂
Daj, malo odrasti, tamala. Nezrelost bo kmalu privilegij tvojega otroka.[/quote]
No ja, janis, predvsem si s temle postom sama pokazala svojo zrelost. Sicer se strinjam, da je ‘nepričakovana nosečka’ reagirala malo mimo, ampak ti, draga janis, si pa tudi. Zmerjat nekoga s ‘tamala’ je sori, žaljivo in odraz tvoje primitivnosti in arogance. Si očitno tudi del tiste horde, ki tale forum iztrablja, da ven puca svoje frustracije, ko z veseljem najde osebe, ki so kao ‘manj zrele’ in ‘manj inteligentne’ in jih potem lahko ponižuje z neko pokroviteljskostjo. No, to nekaj pove predvsem o tebi. Me zanima, če se takole ven mečeš med ‘sebi enakimi’. Stavim, da ne.
pa lp
Berem to temo in vidim, da je avtorica užaljena nad izrečenimi besedimi.
ba-bica tale stavek res ni bil potreben in jaz se strinjam z avtorico. Na podlagi nedolžnega vprašanja si upaš soditi na takšen način.
Ne verjamem, da se bo avtorica smejala čez par let temu stavku kot pravijo ene. Zakaj bi se??
Marsikatero vprašanje tukaj je neumno, zlajnano in neumestno. Ampak tole je pa samo prošnja za nasvet. In če nekdo nima pametnega predloga ne pomeni, da je lahko kar psihiater s takšnimi neumestnimi pripombami.
Nekaj nasvetov je bilo in upam, da koristnih.
Tudi sama nisem pred davnimi leti imela previjalne. Sem si dala koco in rjuhico na pralni stroj, potem na mizo. Takrat je bila previjalna redkost. Sedaj pa je toliko stvari na izbiro in ženske sprašujejo kaj je resnično potrebno in kaj ne. To je to. Zaradi tega še niso brez zdrave pameti.
Dejansko z vsako tako otročjo reakcijo samo potrjuješ, da je tvoj karakter babica kar dobro pogruntala 🙂
Daj, malo odrasti, tamala. Nezrelost bo kmalu privilegij tvojega otroka.[/quote]
Lej, Janis, meni se ne da ukvarjat s tabo. Ker pa vidim, da imaš preveč časa, bi morda razmislila o kakšni humanitarni dejavnosti – ta je v teh časih precej bolj potrebna kot takšno šloganje na suho.
Drugim puncam pa hvala, ker ste delile svoje izkušnje.
Previjalna miza je MUST! Dnevno jo boste uporabili vsaj 5-7krat! Križ ne bo trpel, vse imate pri roki, kreme, vodo, plenice…
Ko smo bili na morju 14 dni sem mislila da mi bo križ odpadel, si vsakič sproti prinašati stvari, kremo, robčke, vodo, plenico, za oblečt…. komaj sem čakala doma svojo previjalno mizico doma, ki smo jo kupili v Ikei za 80 eur, spodaj ima dve polici in se pritrdi na zid, bele barve….Welcome to 2019!!!
Previjalna miza se SPLAČA!