Najdi forum

Preverjanje stvari

Pozdravljeni! Že dalj časa opažam, da vedno znova preverjam stvari, npr. če sem zaklenila vrata, avto, če sem izklopila likalnik za lase. Ker me je to začelo omejevati v službi, bi rada pomoč. V službi izdelke pakiram v škatlo in gledam, štejem komade po par minut, če jih je dovolj v škatli ali sem na vse nalepila nalepko. Sem prepričana, da je vse kot mora biti pa mi vseeno nekaj blokira. Kako bi si lahko pomagala? Hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Verjetno opisujete obsesivno-kompulzivne simptome. Poglejte si več o OKM oz. v angleščini OCD (Obsessive-compulsive disorder).

Ti simptomi vas opozarjajo, da nekaj v vašem čustvenem svetu ni predelano. Nič resnega, je pa smiselno, da do teh vsebin lahko pridete in jih predelate. Ker gre za nezavedne, čustveno potlačene in/ali pozabljene spomine, je za predelavo pomembno, da se poglobite vase. Seveda je naša psiha zvita in se tem temam uspešno izogiba. Zaradi naših slepih peg velikokrat sami težje pridemo do razrešitev in v teh primerih priporočam pomoč psihoanalitičnega psihoterapevta oz. psihoterapevta, ki pri svojem delu uporablja tudi nezavedno in odpore.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Najlepša hvala za odgovor. Kakšne metode pa uporablja psihoterapevt za zdravljenje in približno koliko ur bi bilo potrebnih? Še enkrat hvala!

Pozdravljeni!

Področje delovanja psihoanalitičnega psihoterapevta in pacienta je nezavedno. V takšni psihoterapiji je vaša naloga samo to, da poveste vse kar vam pride na misel. Da se pri tem ne cenzurirate pa četudi se vam zdi o čem težko spregovoriti ali pa če se vam morda zdi nesmiselno. Na ta način prihajajo na plano nezavedne vsebine in s tem prave težave oz. vzroki za simptome (tudi OKM). Ko pridejo na plano jih predelujete in prebavljate, s tem pa se moteči simptomi tudi ponavadi umaknejo. Gre za redne terapije, ki potekajo vsaj 1x tedensko.

Časovno se je nesmiselno omejevat, ker je praktično nemogoče vedeti kdaj se bodo naše težave razrešile in v kakšni meri. Odvisno je tudi kaj je potem vaš cilj v terapiji. in tudi je veliko odvisno od vsakega posameznika. Če je cilj zgolj zmanjšanje simptomov gre lahko za krajšo obliko terapije, kot če bi šlo pri nadaljevanju samoraziskovanja in poglabljanja svoje duše – kar ponavadi doprinese v bolj zadovoljujočem življenju, vključno s čutenjem, samozavedanjem, odnosi itd.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close