Preventivni zdravstveni pregledi
ali so obvezni, (nam pravijo da so obvezni – sicer se disciplinsko ukrepa….) in kaj, če ne želiš prinesti svoje kartoteke.
Na obrazcu, ki naj bi ga posredoval svojemu zdravniku, da se osebna kartoteka posreduje zdravniku, ki opravlja preglede, je
rubrika, kjer naj bi podpisal “strinjanje s posredovanjem kartoteke”.
Če se ne strinjam in je ne podpišem??
Za koji K**** moram podpisati, da se strinjam, če je (recimo) posredovanje obvezno.
Imate kake izkušnje in pravna mnenja?
ja so obvezni za vse zaposlene v Sloveniji, periodika je odvisna od vrste dela in ne sme biti daljša od 60 mesecev ( Zakon o varstvu pri delu ) in so del delovnih obveznosti in opravil in neudeležba lahko pomeni hujšo kršitev delovnih obveznosti in prekinitev pogodbe o delu. Periodika pregledov je določena v izjavi o varnosti z oceno tveganja, katere del je zdravstvena ocena del, nalog in opravil ( po pravilih je dokument na razpolago vsem zaposlenim ne le vodstvenim kadrom ). Obseg pregleda je določen v Pravilniku o preventivnih zdravstvenih pregledih.
Kar se tiče osebne kartoteke – ni je potrebno predložiti zdravniku medicine dela, obrazec je sestavljen tako, da te zaslišijo o tvojih bolezenskih stanjih, boleznih v družini, poškodbah, operacijah,… in se podpišeš, da so tvoji navedki resnični.
“Pregled”, poglej oziroma glej na vse skupaj drugače. Delodajalec ne pošlje na pregled (in to še pošteno plača) zato, ker nima drugega dela, pač pa zato, ker te MORA poslat. Nekje je vsako leto, drugje na dve, pa na tri, pet… odvisno od tega, kako je navedeno v Izjavi z oceno tveganja. Predstavljaj si, da delavca pošlješ delat na višino, pri tem pa se šele na vrhu izkaže, da delavec trpi za višinsko boleznijo. Ali pa, da imaš zaposlenega šoferja in se mu s časom spremeni dioptrija… Dejansko je tudi zate, se pravi za delavca, bolje, da greš – imaš brezplačni zdravstveni pregled.
Kar pa se tiče kartonov je pa tako – če gre delavec na pregled na Medicino dela v matičnem kraju, ima tam tako ali tako karton pri izbranem zdravniku. Če pa je delavec od drugod, pa ga mora ali prinesti s seboj, ali pa ga njegov zdravnik pošlje zdravniku, ki bo delal obdobni pregled. Normalno, da bodo pregledali karton – saj ti, kot delavec lahko kaj prikriješ oziroma poveš drugače kot je. Meni se zdi kar prav, da se karton prinese in res ne vidim prav dosti razlogov, da se s tem ne bi strinjala.
Bogu hvala na teh pregledih, zakaj za vraga komplicirate tako? Kaj misliš se bo zgodilo, če bo kdo osemnajsti videl da imaš ne vem psoriazo, al pa karkoli tretjega? Koga misliš kaj to moti?
Btw, letos ko semm bila so mi ponudili da mi pregledajo delovanje ščitnice, in s tem (brezplačnim) pregledom, sem končno našla razlog vseh mojih težav zadnjih let (suha koža, mrazenje, mravljinčenje, počasna prebava, zabuhlost, nenehna utrujenost, depresija, povečan holesterol) in sicer ugotovili so mi, da mi ščitnica premalo deluje!
In še nekaj, naročila sem splošni zdravnici, da prenesejo karton na medicino dela, pa so to pozabili, in zgodilo se ni prav čisto nič…….
Tako da na pregled, še to, brezplačni, pojdi, lahko bo neprecenljive vrednosti!
Pa ne kompliciraj, in ne raziskuj o pravnih podlagah tega! Je čisto stran vržena energija, veš to?