Preventivni ukrepi pred novo gripo v zdravstvenih domovih
Ne morem si kaj, da ne bi tega napisala.
Te dni se žal tako kot mnogi tudi v naši družini srečujemo z novo gripo. Zbolela je hči.
Toliko se govori o preventivi, o tem, da ne zahajamo v gužve in zaprte prostore ali nakupovalne centre. Na koncu pa niti v zdravstvu, natančneje zdravstvenih domovih ni vse tako kot so na začetku govorili in pisali.
Bolnike s sumom na novo gripo naj bi ločevali. Imeli naj bi svoje čakalnice in ponekod tudi vhode. Pa ne v smislu diskriminacije, ampak kot preventiva zaščititi ostale in preprečiti epidemijo v Sloveniji.
Pred dnevi je zbolela moja 14 letna hči. Ker je v šoli že bilo nekaj primerov nove gripe, smo tudi pri njej posumuli na to.
Ob kašljanju jo je bolelo v pljučih in poklicala sem zdravstveni dom. Ne bom ga poimenovala.
Ker je bila sobota je bila to dežurna šolska ambulanta. Sestra mi je svetovala, da jo pripeljemo pokazati. Ko sem jo povprašala kam pridemo, sem bila začudena nad odgovorom. Kar v čakalnico med vse ostale, ki so tu.
Vredu. Mislila sem si, verjetno niti ne sumijo na novo gripo.
Ker čez vikend v zdravstvenih domovih ne testirajo, mi ps smo jo želeli testirati, zaradi mene, ki sem kronična bolnica, nisem pa se smela cepiti, smo bili v ponedeljek prisiljeni še enkrat iti v svoj zdravstveni dom.
Zopet sem poklicala in povprašala kam pridemo. In odgovor je bil isti. Kar tu v običajno čakalnico.
Sestri sem želela razložiti o sumu na novo gripo, pa se ni dala. Češ ni pomembno, kar pridite.
Po telefonu smo izvedeli rezultate, da je hči pozitivna. Naslednji dan pa smo bili naročeni na kontrolo.
Zopet sem kot kakšna trapa klicala v ambulanto, sestri povedala, da je hči pozitivna in jo povprašala kam pridemo in ali naj nosi masko.
Bila sem dobesedno šokirana.
Sestra me je imela očitno že vrh glave in je odrezavo odgovorila, da mi je že pojasnila, da bolnikov ne ločujejo in, da je maska nesmiselna, ker dnevno sprejmejo 50 otrok, od tega jih je 30 z novo gripo in pač nimajo prostora za njih.
Dobro, razumem nimajo prostora za toliko obolelih z novo gripo. Zakaj pa ptem ne ločijo tisto manjšino, ki nima nove gripe in jim uredijo prostor kjer bodo počakali na vrsto za pogovor z zdravnikom brez bojazni, da bi se nalezli nove gripe?
Med njimi so kronični bolniki, ki potrebujejo samo recepte ali kontrolne preglede, pa mogoče takšni, ki so poškodovani pa so prišli na previjanje rane ipd..
Ravnanje zdravstvenih domov se mi zdi skrajno neodgovorno in mislim, da so na epidemijo popolnoma nepripravljeni.
Plačali pa bomo tako pacienti.
In zakaj potem vsa preventiva. Ppriznam, da se sama kot kronična bolnica, še porecept ne upam k zdravniku. Tja bom šla zdrava, domov pa je velika verjetnost, da pridem z novo gripo.
Toliko o preventivi v zdravstvu.
Pa saj smo sami krivi, zakaj pa se nismo zaščitili in cepili!?
LP
Ločeni vhodi in strogo ločevanje obolelih (katerih pa? a vseh tistih z vročino? a vseh tiostih, ki kašljajo?, no potem so to vsi oboleli) je ukrep, ko je razglašena epidemija. Dokler ni, ste v čakalnici z drugimi, ki imajo v 80% isto gripo. Nadenete si masko in zadeva je končana. In če se vi pri stiku z obolelo hčerko (tesen kontakt doma) ne boste nalezli, potem se tudi v ZD ne boste.
Ne gre samo za mene. Gre za vse tiste, ki ne pridejo v čakalnico z vročino in gripo.
Potem pa naj se loči te. Se vam ne zdi, da je pretirano ponavljati o vseh ukrepih kako se izogniti gripi, če pa niti tisti, ki so najbolj glasni o preventivi ne spoštujejo svojih lastnih nasvetov.
Razumem ne da se ločevati vseh z vročino. Lahko pa omogočite tistim, ki nimamo vročine varno čakanje na zdravniško pomoč ali nasvet, morebiti samo recept.
Doma ne vem ali se bom nalezla ali ne. Vsekakor imamo k sreči možnost v hiši, da sta se mož in hči čisto ozolirala in upam, da se izognem.
Saj človek ne ve ali je ves ta cirkus o novi gripi in njeni nevarnosti eno samo pretiravanje (tako bi pomislila glede na obnašanje zdravstvenih ustanov), ali pa je vsem vseeno predvsem za tiste, ki bi res lahko bili v nevarnosti.
Pa napise iz vrat ZD, kako naj oboleli z novo gripo gredo na drugi vhod, brez problema umaknejo. Saj se jih ne držijo.
Brez zamere. Ampak še vedno sem mnenja, da bi se vse skupaj dalo organizirati drugače.
Če jih je 80% procentov z vročino in gripo, mislim, da ni težko najti enega prostorčka v vsakem zdravstvenem domu za tisto peščico 20%, ki niso prišli z vročino.
LP
Za recept lahko pokličete, enako za nasvet. To ne zahteva fizične prisotnosti v čakalnici in ambulanti. Pač pa ločevanje zahteva dodatnega človeka in triažni prostor. Najenostavnejši in povsem logični način je maska vsakemu, ki kašlja, kajti gripa se prenaša s kašljanjem in kihanjem na 1 m bližine.
Glede na to, da pacienti ne preberejo nobenih navodil, lahko samo čestitam, da ste videli obvestilo. Ki pa za obdobje povečanega števila obolelih enostavno ne velja več, ker se obolelih ne izolira več vposebnih prostorih. Trenutno je prehodno obdobje med posamičnimi primeri (izolacija) in epidemijo (ko bo itak že na vhodu vse ločeno), pri čemer bodo odpadli vsi ostali pregledi (preventiva, naročeni pregled pri kardiologu, ORL, fizioterapija, ipd.).
Ker je bolnik kužen dan pred izbruhom, se je najmanj bati, da vas bo okužil nekdo v čakalnici, ki ima masko.