preventivni pregledi
Pozdravljeni!
Stara sem 36 let, imam dva otroka, najmlajšega, starega 18 mesecev še dojim. Ne veliko, zvečer in 2-3x ponoči, ker se zbuja. Odkar je sodelavka mojih let zbolela za rakom na dojki sem vsa panična. Kar naprej se tipam po dojkah in iščem nekaj. Ker dojim, no vsaj predvidevam da zaradi tega, imam neke bunkice, trše predele. Vem da so to verjetno mlečni vodi, ampak sem res vsa prestrašena. Če bi se odločila, da nekaj naredim, kaj bi mi svetovali. Kot sem iz ostalih postov dojela delate vi preiskavo brest scan. Zanima me kako to poteka in ali je možna med dojenjem. Kaj pa drugi preventivni pregledi?
Ali naj neham biti panična ali je v mojih letih kakšen pregled že priporočljiv?
Malo sem zmedeno napisala, vendar upam da me razumete in mi boste lahko na vse odgovorili.
Lepo vas pozdravljam.
Pozdravljena Viki!
Žal nimam odgovora zate. Se pa pridružujem tvojemu vprašanju. Pred tednom dni sem prenehala dojiti. Dojila sem 7 mesecev in res počasi nehala z dojenjem. Nimam še menstruacije. Imam pa desno dojko na zgornji strani take trde grozde in več zatrdlin. Leva dojka je lepa, brez vozlov. Naročila sem se na UZ in upam, da bo vse OK, ker sta imeli in teta in stara mama raka na dojki. Stara sem 30 let.
Se ti oglasim s ponedeljkom po UZ.
Upam, na kakšen tolažilni odgovor za obe.
LP, Tadeja
Hvala, ker si se oglasila. Sem bila pri splošnem zdravniku in meni da so to le žleze, ki se tekom ciklusa spreminjajo. Verjetno sem res v obdobju ovulacije. Panika ni še čisto popustila,čeprav nekaj podobnega tipam tudi v drugi dojki. Rekel je, naj se vrnem, če po menstruaciji ne bo izginilo. Tebi pa želim vso srečo, verjetno je res vse le ostanek dojenja. Vsekakor se javi v ponedeljek.
Lepo pozdravljeni!
Dojenje je proces, v katerem dojka kar precej spremeni svojo obliko. Prav tako rabi kar nekaj časa, da se po prenehanem dojenju povrne v prvotno stanje. Med menstrualnim ciklusom je po ovulaciji in do menstruacije tkivo bujnejše in bolj napeto, vozlički bolj tipni, zato priporočamo samopregled dojk po končani menstruaciji in ne pred njo.
V obeh primerih gre najverjetneje res za ostanke mlečnih žlez. Vsekakor lahko opravite preventivni UZ dojk in tudi metodo BreastScan.
Metoda BreastScan ni škodljiva in jo lahko izvajamo tudi med nosečnostjo in dojenjem. Gre za pasivni sprejemnik temperature, s katerim izmerimo temperaturo na področju celotnih dojk ter pripadajočih bezgavk. Temperatura oz. metabolizem celic v tkivu dojke je med dojenjem in nekaj časa po dojenju drugačen in to je potrebno upoštevati pri tudi diagnostiki. Med nosečnostjo in dojenjem metodo izvajamo v primeru suspektnih sprememb ali ponavljajočih mastitisov. Prvi preventivni pregled priporočamo 6 mesecev po zaključenem dojenju.
V upanju na najboljše vaju pozdravljam,
Pozdravljeni!
Najprej se zahvaljujem za vzpodbudne besede.
Danes sem imela UZ dojk, ki je pokazal, da so to žleze. Zdravnik mi je razložil kot je že napisala ga. Andreja Rajh. Med dojenjem se dojke izredno spremenijo. To polnjenje, praznenje in nabrekanje žlez rahlo deformirajo dojko, saj se mora tudi maščevje v dojki nekam umakniti. Kar sem tipala so ostanki žlez, ki bodo še nekaj časa prisotni. V mojem primeru so toliko bolj otipni, ker imam malo maščevja v dojkah.
Pregled me je izredno pomiril in mi ni žal, da sem se prepričala, saj mi bulice niso dale miru. Večkrat na dan sem si tipala, občutila katastrofičen strah in videla le najslabšo sliko. V dobro lahko štejem le to, da sem se v tem času čakanja in dvomov ozrla nad svojim življenjem, se dobro pogovorila sama s seboj. Sedaj lahko ta list obrnem in grem novim zmagam naproti.
Tebi Viki priporočam preventivni pregled, saj je svet sedaj mnogo svetlejši. Odločitev pa je seveda tvoja. Držim pesti.
Hvala ga. Andreji Rajh, da ste me seznanili tudi z metodo Breastscan, saj je do sedaj nisem poznala.
Lepo pozdravljeni, Tadeja
Draga Animus.
Zelo sem vesela zate in popolnoma razumem tvoje razmišljanje. Tudi jaz grem čez vse svoje strahove in razmišljam o svojem življenju. Kako bom hvaležna za vse, samo da bo vse vredu. Po menstruaciji grem k ginekologinji, ker menda rabiš napotnico za UZ, kajne? Res je, da bolj ko se menstriuacija bliža, več je teh bulic tudi v drugi dojki. Tako, da upam, da so res žleze. In tudi tekom dneva se manjšajo in večajo. To tumorji menda ne delajo.
Želim ti vse lepo v življenju in te pozdravljam.