preventivni pregled – vse mozne preiskave
Star sem 30 let. Avto vsak mesec temeljito pregledujem al vse stima al ne, in vsako najmanjso malenkost popravljam, pa sem ze zamislil zakaj se za svoje telo tako ne zanimam.
Zdaj bi rad se sebe mal dal na “temeljiti pregled”.
Za kaksne preiskave naj vse zaprosim svojega zdravnika ? kri ? scitnica ? trebuh ? vse mozne oblike raka ? vse, vse, vse kar
je mozno bi si rad dal pregledat.
koliko to stane ? kako temeljito mi bo sploh ustregel 🙂 ?
Na tak sistematični pregled vas “časti” zavarovalnica šele po 35 letu, prej ste v celoti samoplačnik preventivnih storitev. Z zdravnikom se posvetujte, katere preiskave vam svetuje in naredita bojni plan. Streljati kar na slepo nima smisla, vaš osebni zdravnik pozna tudi družinsko anamnezo (za čem so bolehali vaši sorodniki, katera kronična obolenja so v družini, kako živite in k čemu ste nagnjeni).
Takole pavšalno bi lahko rekli:
– splošni pregled in analiza krvi in urina, pregled krvi na vsebnost holesterola, trigliceridov in sladkorja
– rtg pljuč, če kadite
– če ste menager, potem EKG in morda celo ultrazvok srca
– ultrazvočni pregled trebuha
– 1 x na 5 let kolonoskopija, če je v družini pogost rak na debelem črevesu
Menagerski pregled lahko stane tudi do 120.000 SIT, odvisno od preiskav, sicer pa standardni preventivni pregled odraslega stane nekje do 20.000 SIT.
Dejstvo, da ste študent, ne vpliva na cene samoplačniških storitev. Zavarovalnica plača preventivni pregled študentom v prvem in četrtem letniku študija, vendar je ta omejen na nekaj osnovnih preiskav, pregled, kot ga želite vi, je mogoč šele po 35. letu starosti (na račun zavarovalnice).
Svetujem vam, da se obrnete na svojega osebnega zdravnika, povejte mu, kaj vas skrbi in kaj mislite, da ni v redu, pa vas bo on sam usmeril na ustrezne preiskave na račun zavarovalnice, če bo sodil, da so preiskave potrebne – indicirane.