preventivni pregled dojk – Tumor?
Pozdravljeni,
Moja mama je pred sedmimi leti pri 54-tih zbolela za invazivnim duktarnim karcinomom dojke (odstranitev dojke,bezgavk,kemoterapije,… Danes je vredu.), zato mi je ginekolog dal napotnico za mamografijo,čeravno sem 40.
Pred kratkim sem bila na mamografiji in UZ na Ptuju,pregledala me je dr. Arko in se mi je zdela res prijazna in stokovna zdravnica z občutkom.
Čeravno sem mislila, da bo šlo vse “gladko”,ni bilo tako. Dobila sem napotnico za še en UZ pregled v MB,po potrebi pa bodo opravili punkcijo.
Izvid glasi:
MAMOGRAFIJA: železno tkivo je simetrično, z nekaj displastičnimi spremembami, delno mašč.preformirano.Desno je drobna beniga kalcinacija.Suspektnih sprememb ne vidim.
ULTRAZVOK DOJKE: Obojestransko: displastično žlezno tkivo z zmerno mašč.infiltracijo. Levo ob z. zunanjem robu areole je manjša enostavna cista 5 mm. Desno ob zg. robu areole je hipoehogena virtikalno orientirana struktura 8 x 6 mm, brez akustične sence.
SONOGRAFSKA INERPRETACIJA: Tumor desno?
Lepo prosim za vaše mnenje in izkušnje o tem izvidu. Zdravnica me je sicer hotela potolažiti, da še to ne pomeni nujno hudega, samo mene skrbi,še posebaj ker vem kaj vse se je dogajalo moji mami.
Hvala vam!
Sedmica, kot si že sama ugotovila, te je obravnavala odlična strokovnjakinja, zato lahko zaupaš, da si v zelo dobrih rokah. Pogosto so lahko takšni preplahi, kot je ta, ki je tebe prestrašil, odveč, saj se izkaže, da res ni nič malignega. Je pa dobro, da zadevo raziščejo do zadnje pikice, da boš potem lahko bolj mirna. Je pa to negotovo obdobje zagotvo najtežje. Poskušaj ohraniti pogum in misel na to, da ni nič nevarnega in da bodo dodatne preiskave le šepotrdile, da je vse ok., Imej pa tudi v mislih, da tudi, če se izkaže, da je zadeva maligna, je ta verjetno v zgodnji fazi, kar pa pomeni manj agresivno zdravljenje in seveda veliko več možnosti za ozdravitev.
Kar pogumno. :)) Drži se,
Kristina