Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk preventivni pregled dojk

preventivni pregled dojk

Lep pozdrav

Stara sem 33 let, dvakrat mamica prvič pri 28 in drugič pri 31 letih. Mlajšo hčerko sem dojila 15 mesecev (sedaj ima 18 mesecev). Ker je mama in njena sestra (teta) prebolela raka dojke sem bila pozorna na spremembe, ker pa sem v zadnjih letih bila 2x noseča (dojke so bile zaradi dojenja in nosečnosti spremenjene bolj polne in zaradi žlez sem večkrat otipala zatrdline, ki pa so izginjale) se nisem preveč obremenjevala s tem. No po prenehanju dojenja, sem tudi malenkost shujšala. dojke so se zmanjšale. No vsak mesec si dojki pregledujem – sta že od nekdaj različnih velikosti, pa tudi različne konsistence. Ker mi enostavno ni jasno kaj bi morala zatipati če bi bilo kaj narobe me skrbi ravno ta ralika če se lahko tako izrazim v konsistenci. Medtem ko v manjši dojki ne zatipam nobenih oziroma zelo malo čvrstejših delov jih je v večji več.
Naj povem, da nismo testirani za gen, kljub temu, da je so raka prebolele teta in mama na dojki babica pa na rodilih. Vse so zbolele po 50 em letu. Zanima me kam naj se obrnem, da preverim ali je vse v redu. Osebni zdravnik, ginekolog, breast scan metoda, mamografija. kako naprej.

Hvala za informacije

Glede na vašo starost, bi vam svetovala kombinacijo metode BreastScan in ultrazvoka ter redno samopregledovanje. Dopolnjevanje metod vedno prinese najboljši rezultat. Mamografija se v vaši starosti uporablja izjemoma.
Tako kot ste napisala, dojki nikoli nista popolnoma enako veliki in enako gosti. Bistvo samopregledovanja je po mojem mnenju v tem, da se poznate, da veste kakšni dojki imate in da veste kako se odzivata na vaš dotik. Pregled delate s čim večjo površino prstov ter s krožnimi gibi. Tumorji se namreč v večini primerov ne premikajo, so trdi in neobčutljivi. Večina žensk dela napako, da vsak vozliček primerja s tumorjem in potem največkrat obupa in se ne pregleduje več, ker jih postane strah in so v svoj otip nesigurne. Tukaj je pomembna vztrajnost. Da se dobro poznate, rabite kar nekaj mesecev rednega samopregledovanja. V primeru, da se v tkivu pojavi sprememba, bistveno odstopa od »za vas normalnega« tkiva in to je tisto, kar ženske pripelje v specialistično ordinacijo, ki pa potem lažje oceni za kakšno spremembo gre.
Upam, da sem vam z odgovorom vsaj delno pomagala razjasniti vaše dvome. V tem duhu vas pozdravljam,

New Report

Close