Preventivni pregled
Prosim za mnenje. Sama sem stara 26 let in brez zdravstvenih težav. Imam hčerko stzaro 6 let in ravno tako brez zdarvstvenih težav. Že nekaj časa premišljujem, da bi se odpravila tako jaz, kot hčerka, na preventivni zdr. pregled notranjih organov (ledvica, jetra, srce, ….) z ultrazvokom. Dala bi tudi vodo in keri na pregled. Ta pregled mislim predvsem v smislu sprememb v telesu (spremenjenih celic). Zdaj me pa zanima, če je to smiselno? Ali jaz to jemljem preveč enostavno? Ali na takih pregledih lahko kaj odkrijejo? Seveda bi to opravila samoplačniško, ker se zavedam, da me drugače ne bodo vzeli, ker ni nujen priemer.
Hvala in lp
Tule se mogoce malo vsiljujem,
pa vseeno;
Moja zgodba o preventinvnih pregledih;
Lani poleti sem zaradi totalne nekondicije in previsoki kilaže, sicer pa brez problemov opaznih problemov, ob zacetku zahajanja v fitness po priporočilu odšel na preventivni,
po ne vem kateri misli kompletni,
vključno z ultrazvokom trebusnih organov;
Vse je bilo ok,
le na ledvici so mi nasli tumor v velikosti teniske zogice,
ki se je izkazal kot rakav,…
Pa brez panike,
bo rekla prijazna Irena,…
Draga Lojzka,
vašo odločitev vsekakor podpiram. Ne pričakujte pa, da bodo kaj odkrili. To se pravi – ne smete biti razočarani, če vam na koncu povedo, da ste zdravi! Tudi to se namreč nekaterim zgodi, da so ob koncu takega celostnega pregleda kar malo razočarani, da ni “nič”. Še več, lahko jih obhajajo dvomi, ali so se sploh dovolj poglobili v preiskave in ali ne bi bilo morda dobro naročiti še kaj. Odvisno je torej, kakšne razloge imate, da se za tak pregled odločate. Odgovor Pravočasnega vas prav gotovo ni nič pomiril, upam pa, da vas ni prestrašil. Res, zgodi se tudi to, da se “kaj najde”. A glede na vzdevek, ki si ga je nadel – torej pravočasno! To pomeni, da lahko določene zgodaj odkrite bolezni zdravimo z velikim uspehom, saj niso napredovale.
Kako bi pregled usmerili, je odvisno tudi od vašega splošnega stanja, počutja, kondicije, pa tudi od vaše okolice (dela, kraja, kjer živite ipd.). Menim pa, da bi bilo dobro, da se zglasite pri svojem osebnem zdravniku, da takšen pregled usmerita z razgovorom, pa tudi z začetnim splošnim telesnim pregledom. Tak pregled lahko opravite tudi v katerem številnih diagnostičnih centrov – oziroma ga tam po nasvetih in priporočilih zdravnika nadaljujete, če želite.
Veljalo bi razmisliti tudi, ali bi obnovili kakšno cepljenje ali pa se morda cepili prvič, npr. proti hepatitisu B, klopnemu meningoencefalitisu in tetanusu.
A kot sem že povedala – če splošnih težav nimate, stari pa ste 26 let, ni ravno zelo verjetno, da bo z vami karkoli narobe.
Lepo vas pozdravljam!
Irena