Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk PREVENTIVNA KONTROLA

PREVENTIVNA KONTROLA

Spoštovani,

lepo prosim za informacijo. Pred 9. leti je moja mama operirala raka na dojki. Takrat sem se menila s kirurgom, ki je operiral mojo mamo, in je ta rekel, da moram jaz, kako tudi moja sestra, redno hoditi na kontrole, radi družinske anamneze. In sem res imela kontrole dvakrat letno pri krirugu na Onkološkem inštitutu v mestu kje sem prej živela ( v tujini ).
Rtg je pokazal, da v levi dojki imam makrokalcifikate, ki jih je onkolog redno spremljal. Leta 2000 sem se preselila v Slovenijo in sem si tukaj poiskala ginekologa. Povedala sem ji za kontrole ki sem jih prej imela in sem vprašala, če tukaj lahko nadaljujem s kontrolami. Ginekologinja mi je povedala, da do mojega 45. leta ni potrebe, da bi me kam pošiljala, in da bomo po 45. letu naredili mamografijo, zaenkrat naj se sama kontroliram.
Zdaj imam 40. let in že par let nisem bila na kontroli. Zanima me, če imam pravico do rednih kontrol, kot sem imela prej, ne gleda na to kaj pravi moja ginekologinja? Kako naj pridem do napotnice, če ona meni, da za to ni potrebe? Denarja za samoplačniško nimam, ker sem na Zavodu za zaposlovanje in še vedno iščem službo.

Prosim za nasvet.

lp

http://deteljica.moj-album.com/

Lepo pozdravljeni!

Po zadnjih priporočilih, se mamografija opravlja od 50 -70 leta in to na 2
leti.
Pri ženskah mlajših od 50 let, se priporoča predčasne preventivne kontrole in
to v primeru družinske obremenjenosti, ali v primeru že diagnosticiranih
benignih sprememb v dojki, ter v primeru na novo odkritih tipnih sprememb v
samem tkivu dojke. Ali sodite v to skupino žensk, presodi ginekolog ali vaš
osebni zdravnik, ki vas z napotnico napoti v najbližji center za bolezni dojk.
Makrokalcinacije sodijo med benigne bolezni dojk, vendar bi vam glede na vašo
družinsko obremenjenost svetovala, da se še enkrat posvetujete z vašim
ginekologom ali osebnim zdravnikom.
Niste navedla, ali ste ginekologinji pokazala staro dokumentacijo (mislim
predvsem na dokumentacijo opravljenih kontrol na Onkološkem inštitutu). To bi
se mi zdelo vsekakor smiselno.
Glede na vaše finančne težave, mi je razumljivo, da želite pregled izpeljati
preko napotnice, vendar vam v prihodnje, če je le mogoče, svetujem tudi redne
preglede z metodo BreastScan, ki bistveno dvigne natančnost mamografije
(BreastScan 90%, skupaj z mamografijo 98%),jo na pomembno dopolnjuje (še
posebej pri mlajših ženskah) in vam omogoča še višjo varnost, kot sicer.

V primeru nadaljnih informacij ali vprašanj, sem vam na razpolago še naprej.

Nekje sem zasledila, da imate preventivne kontrole dojk enkrat mesečno tudi v Mariboru. Zanima me, če je to res in če je, bi se naročila za prvi termin.

Lep pozdrav in hvala za odgovor na e-mail

Danijela Podbevšek

Lepo pozdravljeni Danijela!

Žal nisem zasledila vašega maila, zato vam na vaše vprašanje odgovarjam preko foruma.
Predvidoma naj bi bil za preglede dojk z metodo BreastScan v Mariboru, rezerviran termin v četrtek, 11.8.2005.
Vse nadaljne informacije glede termina in samo naročanje lahko uredite na številki: 02/470-24-13.
Pokličete lahko v dopoldanskem času. Če boste klicala v popoldanskem času, vas bodo takoj ko bo mogoče poklicali nazaj na vašo telefonsko številko.
Na tej telefonski številki boste izvedela tudi vse nadaljne informacije o tem ali termin 11.8. drži oziroma če je predvidoma prestavljen na kakšen drug datum v mesecu avgustu.

New Report

Close