Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja preventiva – Tanzanija

preventiva – Tanzanija

Poleti nameravam odpotovati v Tanzanijo. Ali je poleg rumene mrzlice potrebno se kaksno drugo cepljenje ter ali je potrebno jemanje antimalarikov. Zanima me tudi vpliv teh cepiv in antimalarikov na nosecnost. Hvala za odgovore!

Za Tanzanijo je močno priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A, ki se prenaša u okuženo hrano in vodo in je v deželi visoko endemičen. Cepiti se je potrebno vsaj 14 dni pred odhodom.
V deželi obstaja visoko tveganje za okužbo z malarijo, vkjučno v urbanih področjih, na nadmorski višini pod 2000 m. Tveganje za okužbo še naraste med in takoj po deževni dobi (november-december in od marca do maja).Priporočena je antimalarična zaščita z meflokinom (Lariam) ali doksiciklinom. Razen zaščite z zdravili je potrebno poskrbeti tudi za ustrezne ukrepe, s katerimi preprečujemo pike komarjev (repelenti, obleka, prepojena z insekticidi, mreže,…).
V deželi se pojavlja kolera (pa tudi številne druge črevesne nalezljive bolezni), zato morate ekstremno paziti na vodo in hrano. ki ju uživate.
V sušnem obdobju se v deželi pojavljajo epidemije gnojnega meningitisa, za to se je, zlasti če boste bivali v tesnem stiku z lokalnim prebivalstvom, priporočljivo proti bolezni cepiti.
Kar se tiče cepljenja in nosečnosti, se je v nosečnosti kontraindicirano cepiti z živimi cepivi (rumena mrzlica), tudi cepljenja z drugimi cepivi pa v nosečnosti izvajamo le po temeljitem pogovoru z nosečnico in če presodimo, da bo tveganje za okužbo zelo veliko. Rutinsko pa cepljenj z zgoraj navedenimi cepivi v nosečnosti ne izvajamo.
Jemanje antimalarika doksiciklina je v nosečnosti kontraindicirano, Lariama pa tudi le pogojno dovoljeno (spet po oceni tveganja). zlasti občutljivo je seveda prvo trimesečje nosečnosti, saj takrat poteka razvoj tkiv in organov.

(Če pa ste imeli v mislih cepljeje sedaj in zanositev v prihodnosti, težav ni in lahko vsa cepljenja opravite brez zadržkov).

Lep pozdrav!
Nina

kako cepljenje in vse zgoraj našteto vpliva na zanostev pri moškemu torej če se moški cepi in jemlje vse zgoraj navedeno. ali v tem času ni priporočjivo zanositi in koliko časa je potrebno čakati po cepljenju?

hvala za vaš odgovor in LP

Spoštovani, za moškega ni omejitve, če jemlje katerokoli izmed navedenih zdravil. Glede na to, da je post iz leta 2003, je sedaj ta sprememba, da bi bilo cepljenje proti rumeni mrzlici treba izvesti le v primeru, da bi v Tanzanijo prišli iz ene izmed rumeno-mrzličnih držav; sicer cepljenje proti rumeni mrzlici ni potrebno. Prav tako ne izvajamo več cepljenja proti koleri.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ali lahko svetujete oziroma pripročate katera zdravila jemati in proti čemu se cepiti za pot v Dubaj in Tanzanijo in ali pri moškem katero vpliva na zanositev oziroma plodnost.

Hvala in LP

Svetuje se cepljenje proti hepatitisu A, za Tanzanijo pa jemanje antimalarikov, saj obstaja tveganje za okužbo na nadmirki višini pod 1800 m: možni antimalariki so meflokin, doksiciklin ali meflokin.
Preverite še, kdaj ste bili zadnjič cepljeni proti tetanusu in v primeru, da je od cepljenja minilo več kot 10 let, obnovite zaščito z enim odmerkom. Nič od navedenega ni ovira, da bi moški zaplodil otroka.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Se nanašam kar na en prehoden post, z podobno temo. Konec decembra razmišljam o potovanju v Ugando, Tanzanijo in Zanzibar in bi lepo prosila za nasvet glede spodnjih vprašanj:

–          Je nujna uporaba antimalarikov za omenjeno področje? In kateri so bolj primerni, Malaron ali Lariam? In pri katerih je manj stranskih učinkov.

–          Ali so antimalariki 100% zaščita ali še vedno obstaja okužba z malarijo in v kolkem času se lahko pokaže?

–          Koliko časa po prihodu iz omenjenega področja in/ali jemanja antimalarikov je potrebno odložiti zanositev? In kakšne so lahko posledice zanositve po prihodu domov? Npr. po dveh mesecih oseba zanosi in se nato pokažejo znaki okužbe z malarijo. In ali imajo lahko antimalariki kak vpliv na zanositev in kasneje na sam plod? Prosim tudi za nasvet glede jemanja antimalarikov še vezano na vprašanje 1. in 2. pri zanositvi ter v kolikor sem še kaj izpustila bom zelo hvaležna za nasvet.

Dodatno, proti rumeni mrzlici in Hepatitisu A in B sem bila cepljena 10let nazaj – ali bi bilo za katero poživitveni odmerek ali oboje velja doživljenjsko?

Že vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor in vse informacije. Lep pozdrav, M

Spoštovani, Uganda sodi med države, kjer obstaja tveganje za okužbo z rumeno mrzlico.  Najbolj pomemben ukrep za zmanjšanje tveganja za okužbo je cepljenje s cepivom proti rumeni mrzlici. Cepljenje priporočamo vsem, ki potujejo na območja z rumeno mrzlico. Cepivo proti rumeni mrzlici je živo, oslabljeno cepivo, zato ni primerno za nosečnice in bolnike z okrnjeno imunostjo. Otrok, mlajših od 6 mesecev ne moremo cepiti. Neželeni učinki po cepljenju so možni, vendar niso pogosti. Redko se  nekaj dni po cepljenju pojavi vročina, glavobol, bolečine po mišicah. Težave so kratkotrajne in minejo same po sebi. 
Zaščitna protitelesa se razvijejo v 7-10 dneh po cepljenju in ostanejo doživljenjsko prisotna zato dodatni odmerki cepiva niso potrebni. Cepljena oseba prejme potrdilo o opravljenem cepljenju. 

Proti hepatitisu A sta za trajno zaščito potrebna 2 odmerka cepiva. Ker ste prvega že prejeli, boste prejeli še drugega.

Glede izbora antimalarika, močno malarično področje je Uganda, (v Tanzaniji pa na višini pod 1800 m) je le-tega smiselno izbrati glede na trajanje potovanja. Oglasite se v ambulanti za potovalno medicino in skupaj preglejte potovalni načrt. Malarone začnete jemati 1-2 dni pred prigodom na malarično področje, ga jemljete tam vsak dan in 1 teden po vrnitvi. Lariam pa 1 teden pred prihodom, 1x tedensko na isti dan in še 4 tedne po vrnitvi. Nobeno preventivno jemanje ni 100%, a s pravilnim jemanjem antimalarika tveganje zelo zmanjšate. V vsakem primeru pa je vsaj še 6 mesecev po vrnitvi iz tropov treba spremljati zdravstveno stanje, in v primeru hudega vročinskega stanja zdravniku to povedati.  Lariam je m0žno jemati tudi v nosečnosti, pri Malaronu prav tako ni podatkov, da bi škodljivo vplival na plod, res pa niso bile narejene kontrolirane študije. Za jemanje Malarona v nosečnosti se odločamo le takrat, kadar korist (zdravljenje na druga zdravia odporne malarije, npr.) pretehta morebitna tveganja za plod. Glede jemanja tako Lariama, kot Malarona pač počakate in zanosite v v naslednjem ciklusu. Tudi v primeru zanositve ob jemanju to ne predstavlja indikacije za prekinitev nosečnosti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

New Report

Close