Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja preventiva Egipt!!

preventiva Egipt!!

Hojla!
Kaj mi priporočate pred odhodom v Egipt.
Je potrebno kakšno cepljenje? Zanima me tudi katera zdravila so priporočljiva oz. nujna za zraven…
Hvala in lp.

Spoštovani,

za potovanje v Egipt se priporoča cepljenje proti hepatitisu A (zlatenici, ki se prenaša z okuženo hrano in vodo ter kontaktno). Cepimo se z enim odmerkom cepiva, vsaj 14 dni pred potovanjem. Drugi odmerek cepiva se priporoča čez leto dni. Na ta način se zagotovi odpornost, ki traja vsaj 15 let.

Za osebe, ki bodo v tesnejših kontaktih z domačini, se priporoča tudi cepljenje proti meningokoknem meningitisu. (Najbolj pogosto se bolezen pojavlja v področjih Al-Jizah in Al-Sharqiyah). Cepi se z enim odmerkom cepiva. Zaščita proti bolezni traja tri leta.

V primeru, da vas poškoduje neznana žival, morate takoj poiskati zdravniško pomoč zaradi cepljenja in zaščite z imunoglobulini proti steklini. Potnikom, ki se bodo dlje časa zadrževali v Egiptu, se priporoča preekspozicijsko cepljenje proti steklini. S cepljenjem pričnemo vsaj mesec dni pred odhodom na okuženo področje. Cepi se po shemi: 0, 7, 21 dni.

Priporoča se uživanje “varne hrane in pijač”; t.j. hrane, ki je dobro toplotno obdelana in originalno, industrijsko pakiranih pijač. “Potovalna driska” je pogost pojav pri potnikih. Za skrajšanje potovalne driske se priporoča uživanje kinolonskega antibiotika.

Zaščita proti malariji s tabletami se priporoča za potnike od junija do oktobra, zlasti za endemična področja: Al Fayyum oz. področje Sennoris. Možna je tudi okužba vzdolž delte reke Nil, Sueškega kanala, severne obale Rdečega morja, v Aswanu, oazah Siwa, El Gara.

Priporoča se tudi dobra zaščita pred piki insektov, ki poleg malarije prenašajo tudi druge nalezljive bolezni. Pred piki se zavarujemo z repelenti, mrežami, ki so imregnirane z insekticidi itd.

Lep pozdrav,
Eva

Najlepša hvala!

New Report

Close