Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Preventiva

Preventiva

Prosila bi, če mi odgovorite na eno vprašanje: ali je smiselno samoplačniško recimo enkrat ali celo dvakrat na leto si dati pregledati kri. Mogoče to zveni, kot da sem panična, ampak moja mama je umrla za rakom in večkrat poslušam, ko obstajajo neki simptomi, ki pa jih zanemarimo, pozneje, ko pa recimo bolezen izbruhne, je že prepozno. K temu razmišljanju me je še posebej vzpodbudilo dejstvo, da je tudi ena moja sodelavka zbolela za rakom, potem kao ozdravela in da je bila pred meseci na kontroli, pa ji takrat niso našli nič, sedaj pa zopet. Prosim, da mi poveste, katere preventivne kontrole in kako pogoste so najbolj smiselne.
Hvala za odgovor.

frflja,

težko vprašanje in mislim, da nanj ni kar enostavno odgovoriti. Rakov je več vrst, včasih se da na raka sumiti že iz pregleda krvi, včasih pa ne.
Obstajajo tudi tumorski markerji, ki pa so lahko povišani tudi zaradi drugih stvari. Včasih se rak odkrije šele z RTG; CT ali MRI.
Letni pregled krvi je mogoče koristen tudi za določenje horesterola, sladkorja…
Najboljše je, da prisluhneš svojemu telesu in se na pregled odpraviš takrat, ko npr. dolgo, brez prehlada, kašljaš, te bolijo nogebrez posebnega vzroka, izgubljaš tek, hujšaš,se spreminja barva, velikost kožnih znamenj….

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Se strinjam s Petro, ki ti je fino napisala.

Ne vem, koliko si stara…. predlagam ti še samoplačniški UZ trebuha 1x letno in UZ dojk…. če si seveda starejša od 30 ali 35 let. Res pa je, da je potrebno v prvi vrsti poslušati telo in vse, kar je moteče, razvozljati čim prej.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Stara sem 37 let. Sem bila že 2 x na mamografiji. Enkrat me je poslala moja ginekologinja preventivno, drugič pa sem imela s punkcijo ugotovljeno maščobno nekrozo, a ena od kontrol je bila tudi mamografija in ultrazvok trebuha. Pri ultrazvoku mi je dr. napisala, da je glava pankreasa dokaj velika – okoli 3 cm – da sicer ni vidnih sprememb, izvid je označila kot normalen in da priporoča kontrolni ultrazvok – tega imam čez 14 dni. Zanima me samo ta velikost glave pankreasa. Je lahko to vzrok za skrb? Meni se je glede na mnenje izvida zdelo, da ne. Pa tudi moja osebna zdravnica ni odreagirala na to dejstvo, ni pa mi razložila, kaj to pomeni?

New Report

Close