PREVENTIVA
Pozdravljeni!
Ker v želim povečati družino in imamo doma mačko poleg tega pa večkrat pridem v stik z raznimi živalimi predvsem mačkami, ki jih z veseljem crkljam me zanima naslednje:
Ali se moram pred zanositvijo pregledati za toksoplazmi?
Kako je z našo mačko jo moram pred zanositvijo kaj cepiti oz. dati pregledati?
Skratka rada bi se že v naprej dobro pripravila na to, če je seveda možno?
Svetujte mi prosim, kako naj ukrepam?
Hvala ter lep pozdrav!
Mojca
Spoštovani!
V nosečnosti poteka rutinsko testiranje (pri vseh nosečnicah) na prekuženost s toksoplazmo in to že v 1. trimesečju, nato pa še v tretjem.
Za plod je nevarna samo prva – sveža okužba pri nosečnici. Če se je nosečnica že okužila v preteklosti in nosi protitelesa IgG proti toksoplazmi, to za plod ne predstavlja nobene nevarnosti več.
Če ste bili res veliko v stiku z mačkami, je morda smiselno opraviti testiranje na prekuženost že pred nosečnostjo. Prisotnost IgG protiteles proti toksoplazmi bi kazala, da ste proti bolezni imuni.
Proti toksoplazmozi mačke ne morete dati cepiti, vam pa toplo priporočam, da mačko, še zlasti, če se potepa zunaj, cepite proti steklini.
Za nosečnice pa velja, naj se izogibajo tesnega stika z mačkami, še zlasti stika z mačjim blatom. V kolikor čistijo mačje stranišče, morajo obvezno uporabljati rokavice, po čiščenju pa si je potrebno roke temeljito umiti.
Pozdrav!
Nina