Prevelika doza zdravila Concor COR 2,5
Pozdravljeni,
moja mama ima 77 let. Načeloma je zdrava, občasno sicer malce pozabljiva. Edina večja težava, ki jo ima je visok krvni tlak, zato vsako jutro vazme eno tableto Concor COR 2,5 mg. Jaz ji za vsak dan v tednu pripravim tableto in jo zjutraj pokličem, da jo sigurno vzame. Večraj pa, ko sem prišla na obisk sem opazila, da je vzela še eno. Bila je rahlo omotična in zelo zaspana. Klicala sem njenega zdravnika, ki me malce potolažil, da verjetno ne bo nikakršnih posledic in da naj jo opazujem. Če pa bo kaj narobe naj takoj pokličem reševalce. Res je celo popoldne prespala, sicer pa je bilo vse v redu. Na vpašranje, zakaj je vzela še eno tableto, je odgovorila, da ji vitamini pač ne morejo škodovati. Lepo vas prosim, kakšne bi bile posledice, oziroma kaj bi se zgodilo, če bi vzela resnično preveliko dozo, recimo 5 ali 10 tablet (več jih tako ali tako doma nima, ker jih nosim jaz s seboj).
Hvala za odgovor in lepo dan želim
Maja
Pozdravljeni
2×2,5 mg ni zelo velik odmerek in predvidevam, da so se vse morebitne tažave že pojavile in tudi že izginile. Načeloma pa preveliko odmerjanje povzroča upočasnitev srčnega utripa, padec krvnega tlaka, padec sladkorja v krvi, srčno popuščanje, težave z dihanjem (“bronhospazem”). Sicer pa ima praktično vsako, še tako “običajno” zdravilo, tudi brez recepta, pri prevelikem odmerjanju lahko nevarne stranske učinke.
Lep pozdrav