Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Prevelika doza vitamina D v nosečnosti?

Prevelika doza vitamina D v nosečnosti?

Spoštovani!

Sem v 23. tednu nosečnosti. Od 10. tedna naprej precej redno uporabljam Vitamin D 4000 IU v obliki razpršila, ki bi naj bilo primerno za nosečnice in doječe matere. Vsaj tako piše na embalaži.

Danes pa sem prebrala, da za nosečnico več kot 2000 IU na dan ni potrebno.

Sedaj me je strah, da sem se predozirala z uporabo Vitamina D in s tem kako škodila optimalnemu razvoju otroka. Razpršila sicer nisem jemala ravno vsak dan, časih samo 3x na teden oz. naključno ko sem se spomnila. Kakšen teden pa tudi vsakodnevno. Osebno kakšnih stranskih učinkov nisem opazila, skrbi pa me za plod.

Najlepša hvala za vaše mnenje!

Res je, priporočeni odmerki vit D so do 2000 IU/dan, a z občasnimi odmerki 4000 IU niste naredili nobene škode plodu. Toksični so bistveno višji odmerki skozi daljši čas.

lp, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close