preveč želodčne kisline
Draga Maja!
V tem forumu boste nasli kar nekaj, precej natancnih opisov, ki se nanasajo na zelodcno kislino in TKM, zatorej se ne bom ponavljala.
Niste mi zastavili vprasanja in ne vem natancno kaj naj svetujem. Niste navedli koliko ste stari, kaksen je vas nacin prehranjevanja in kako se spoprijemate s stresom.
Predlagam, da greste nazaj k zdravniku in zahtevate, da naredijo test za H pylori bkterijo. Test je preprost in hiter. Po zauzitju kisle tekocine boste pihnili v posebno vrecko in s tem je test opravljen.
Prvi in najvecji krivec za zelodcne rane je ravno omenjena bakterija.
Vse dobro in oglasite se se kaj.
Pozdravljeni!
Tudi jaz se s svojimi težavami obračam na vas.
Nekje v začetku decembra 2012 se mi je zvečer pojavila slabost in krčevite bolečine v zgornjem delu trebuha. Bruhala sem samo 1x. Kakšen teden se mi je pojavljala slabost nato pa ni bilo nobenih težav.
Nato pa se je zgodilo spet 4.1.13. Zvečer se mi je pojavila slabost…ko sem nekajkrat bruhala(5x) so se pojavile krčevite bolečine v zgornjem delu trebuha….in bruhala sem še naprej. Vsega skupaj sem bruhala 14x v treh urah. Siljenje na bruhanje se ni zmanjšalo, bolečine pa so bile vse hujše, nato sem se začela še tresti(celo telo) tako da sem komaj naredila nekaj korakov ko sem odšla k zdravniku. Zdravnik me je pretipal in veš čas spraševal če sem pod stresom. In tudi zares so bile takrat pred mano pomembne odločitve in dogodki. Dobila sem infuzijo zaradi dehidracije in neko zdravilo v žilo katerega ime mi je ušlo iz glave, za domov pa mi je dal še tableto nexium za zjutraj. V ambulanti se mi je stanje zboljšalo, vendar ko sem se postavila na noge se je spet pojavila slabost tako da sem še 2x bruhala nato pa zaspala. Po nekaj urnem spancu se je stanje umirilo. Ni mi bolo več tako slabo in nisem imela več tako hudih bolečin.Mislila sem da bo vse to minilo, zato nisem obiskala osebnega zdravnika, tako kot mi je naročil v dežurni ambulanti. vendar od takrat mi je bilo vsak dan slabo( ni odvisno od časa, včasih zjutraj, včasih zvečer ali sredi dneva, včasih pred jedjo včasih po jedi). Pekla me je tudi zgaga. Zato sem predvidevala da je vzrok težav kislina. Tako sem si kupila Ranital. Po dveh dneh jemanja mi ni bilo niti 1x na dan slabo, tako da sem bila zelo vesela da so težave mimo. Sedaj je moj 9ti dan jemanja ranitala in in že 2 dni mi je spet večkrat na dan slabo in me občasno peče zgaga. Stara sem 20 let.
Mislite da je za to kriva želodčna kislina? Mogoče psiha( sem človek ki se živcira za vsako malenkost)? Mogoče tablete ranital niso dovolj močne? Lahko tiči vzrok težav tudi kje drugje in ne v želodcu?
Že v naprej hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Spostovani!
Predlagam, da obiscete osebnega zdravnika in ga poprosite, da opravi test za H-pylori. H pylori bakterija je stevilka ena vseh ran na zelodcu in ne psihicni stres kot vecina misli. Seveda skrbi in dovzetnost za stres pripomorejo k zelodcnim tezavam.
Po TKM gre skoraj verjetno za eno obliko prekomernega ognja v zelodcu ali/in poleg tega tudi za upornisko energijo zelodca, ki sili navzgor namesto navzdol. Na splosno poznamo dva tipa povecanja zelodcne kisline.
1. Hladen tip povecane zelodcne kisline: spahovanje/riganje, bruhanje sline ali penaste tekocine, obcutek polnega zelodca, napihnjenost, mrazenje, mehko blato, nizka energija. Pri omenjenih sx. vcasih pomaga ze kozarec tole ali vroce vode.
2. Vroc tip: spahovanje, ki ima mocan in oster vonj, pekoca bolecina v zelodcu, napihovanje, suha, lepljiva usta, zeja (predvsem po hladni vodi), oster vonj blata in pekoc obcutek med in po odvajanju v anusu ali rektumu.
Pri vas gre verjetno za hladen tip.
Vsekakor boste morali spremeniti prehrano in nacin prehranjevanja: redne, majne, vendar pogoste, obroke. Zadnji obrok naj ne bo zauzit pozno – vsaj tri ure pred spanjem, jejte pocasi.
Najpolj znani sprozitelji zelodcnih tezav so: paradiznik, surova cebula, cesen, citrusi, mastna hrana, beli kis, kava, alkohol in gazirane, sladke pijace.
Jabolka, jabolcni kis, sok alloe vere lahko pripomorejo k zmanjsevanju nelagodja v zelodcu in zmanjsanje kisline.
Upam, da vam bodo informacije v pomoc. Vse dobro!
Pozdravljeni!
Opažam, da ima veliko ljudi težave z želodcem med njimi sem tudi jaz. Stara sem 22let, kadilka in zadnje leto je bilo za mene precej stresno. Težave so se mi pojavile skoraj tri tedne nazaj, čutila sem občasne bolečine v žlički in pa zvečer me je precej pekla kislina. Sprva sem mislila, da se bo zadeva sama normalizirala saj nikoli nisem imela težav z želodcem zato sem počakala en teden preden sem obiskala osebnega zdravnika. Ko sem šla na pregled me je pretipal in me na dotik ni nič bolelo, dobila sem Ultop 20mg 1x na dan 14 dni potem pa imam ponovno kontrolo. Moram poudariti še to, ker študiram farmacijo in ker se že kolker tolko spoznam na zdravila vem, da se bi naj Ultop jemal najmanj en mesec se pravi ena kura do recimo 100% izboljšanja meni pa je zdravnik predpisal 14 kapsul. Bolečine in zgaga sta izginila se pa mi pojavi rahla bolečina v žlički kadar požiram hrano, vso hrano skoraj vedno, ki pa tudi v parih sekundah izgine torej samo ko pogoltnem hrano. Ker sem pred enim letom zamenjala zdravnika in se še ne ”poznamo dobro” ter nekako vedno rada slišim različna mnenja se obračam na vas in vas prosim za vaše mnenje saj mi je moj osebni zdravnik rekel, da v primeru 100% izboljšanja po 14 dneh sledi preiskava gastroskopija.
Za vaš odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem!
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Opažam, da ima veliko ljudi težave z želodcem med njimi sem tudi jaz. Stara sem 22let, kadilka in zadnje leto je bilo za mene precej stresno. Težave so se mi pojavile skoraj tri tedne nazaj, čutila sem občasne bolečine v žlički in pa zvečer me je precej pekla kislina. Sprva sem mislila, da se bo zadeva sama normalizirala saj nikoli nisem imela težav z želodcem zato sem počakala en teden preden sem obiskala osebnega zdravnika. Ko sem šla na pregled me je pretipal in me na dotik ni nič bolelo, dobila sem Ultop 20mg 1x na dan 14 dni potem pa imam ponovno kontrolo.Moram poudariti še to, ker študiram farmacijo in ker se že kolker tolko spoznam na zdravila vem, da se bi naj Ultop jemal najmanj en mesec se pravi ena kura do recimo 100% izboljšanja meni pa je zdravnik predpisal 14 kapsul. Bolečine in zgaga sta izginila se pa mi pojavi rahla bolečina v žlički kadar požiram hrano, vso hrano skoraj vedno, ki pa tudi v parih sekundah izgine torej samo ko pogoltnem hrano. Ker sem pred enim letom zamenjala zdravnika in se še ne ”poznamo dobro” ter nekako vedno rada slišim različna mnenja se obračam na vas in vas prosim za vaše mnenje saj mi je moj osebni zdravnik rekel, da v primeru 100% izboljšanja po 14 dneh sledi preiskava gastroskopija.
Za vaš odgovor se vam že vnaprej lepo zahvaljujem!
Lep pozdrav Lia!
Draga Lia,
ce prav razumem vas boli samo ko pozirate hrano. Potem bolecina izgine? Cutite bolecino tudi v samem poziralniku?
Predlagam, da recete zdravniku naj vam opravi tudi test H-Pylori. Predlagajte krvni test za ugotavljanje protiteles v krvi in urea dihalni test ali test blata.
Glede Ultopa in zdravljenjem z njim pa se boste morali obrniti na kaksen drug formum, kjer vam bo svetoval strokovnjak iz alopatske farmacije.
Mocno vam svetujem, da takoj prenehate kaditi.
Vse dobro vam zelim!
Pozdravljeni,
dolga leta sem imel veliko težav z želodcem. Močna celodnevna migrena z bruhanjem je sledila pretiranim popoldanskim sladkarijam, čokoladi (lahko samo par koščkov temne čokolade), obilnim obrokom zvečer, siru… zato sem se začel temu izogibati, ker se je izkazalo za ok. Če se mi je zvečer pojavila neka čudna utrujenost in zaspanost npr. ob branju knjige na kavču, sem slabost naslednjetga dne presekal z večerno telovadbo in naslednji dan sem se počutil ok, sicer pa ne.
Še nekaj dodatnih nasvetov, ki sem ji nabral po temeljitem iskanju.
Glede pretiranega izločanja kisline, sezite po jedilni sodi bikarboni. dobi se skoraj vsepovsod. zmešate pol žličke do ene žličke v kozarcu vode. Deluje bazično in veliko bolje od vseh rutacidov. Plus za razliko od njih ne vpliva na procese presnove v telesu. Vedeti morate, da obstajajo živila, ki so ph pozitivno in ph negativna. Pretiranju izločenje kisline je znamenje zakisanosti. Seznam živil najdete na spletu na večih straneh. Navadna voda ni povsem nevtralna, temveč je rahlo kisla, soda bo poskrbela za to.
soda je tudi zelo poceni, lahko se jo naroči preko spleta ali kupi v večini trgovin (jaz sem jo v muellerju).
Rana na želodcu – znanka se je pozdravila težke rane samo s tem, da je pila na tešče 2 žlici olivnega olja. In nič drugega prej ji ni pomagalo.
Kar zadeva težave z želodcem in bolečine – odpravite stres in skrbi iz svojega življenje. Morate se soočiti s tem, najbolje preden se pojavijo bolezni. Najhujši stres je dolgotrajen, pa čeprav ni prav močan, je veliko pogubnejši od velikih kratkotrajnih pretresov.
Zmerna do intenzivnejša gibalna aktivnost bo tudi pozitivno vplivala na rešitev vaših težav. Tek, pohodništvo in podobno. Samopodoba se bo krepila, strupi se odpravljajo iz telesa, zakisanost se nevtralizira. Upam si staviti, da tejle nasveti rešijo težave 90% ljudi tukaj. Srečno!
Pozdravljeni,
stara sem 28 let. Vsake toliko časa se mi zgodi da imam preveč želodčne kisline. Peče me v grlu. Zaužijem polovico običajnega obroka in že sem sita. Če zvečer zaspim z pekočo bolečino v grlu se zbudim zjutraj brez glasu. Traja dan ali dva da se mi glas povrne. Vzrok je stres. Ker stanje se pojavi samo takrat.
Trenutno nimam službe in sem doma z družino. Tako da tisti dan, dva uživamo v tišini in mahanju z rokami : )
Bila sem že enkrat pri zdravnici zaradi prekomirne kisline pa mi samo predpisala zdravilo, ki pa ni bilo nobenega učinka. Zdaj pa ne vem, kaj naj…
Hvala,
Lep pozdrav
Spostovani!
Po mojih izkusnjah, je povecanja kisline vzrok v pomanjkanja yina ali presezek yang v zelodcu, kar povzroca prekomerni ogenj v zelodcu. Najpogosteje je vzrok neuravnovesena prehrana, neredno prehranjevanje, prevec zauzite surove, zacinjene, hladne hrane in pijace. Vcasih je vzrok tudi H-Pylori.
Drugi vzrok, ki ste omenili sami pa je prekomeren stres, oziroma nepravilna reakcija na stres. Stresu se je nemogoce izogniti in nad njim nimamo kontrole. Povsem v nasih rokah in kontroli pa je nasa reakcija na stres. Vedno imamo moznost izbire, kako bomo na stres reagirali.
Kadar pogosto odreagiramo z jezo (izrazeno ali potlaceno) ali depresijo bo to vplivalo na jetra, ki bodo, po krogu pethi elementov, slabo vplivale na zelodec in tudi vranico. Poleg omenjenega je seveda se mnogo drugih kombinacij, ki bodo imeli slab vpliv na zelodec. Zelodec bo oslabljen in namesto, da bi energijo usmerjal navzdol, bo le ta silila navzgor.
Predlagam, da obiscete dobrega akupunkturista, ki vas bo zdravil tudi s kitajskimi zelisci. Bodite previdni, da so zelisca GMP oznacena.
Vse dobro! 🙂
Pozdravljeni!
Stara sem 25 let in imam že od 15-leta naprej diagnosticiran kronični erozivni gastrtis. Držim se diete in jemljem controloc 40 mg. Lahko rečem, da je bilo vmes malo časa, ko tablet nisem jemela, sem praktično ves čas na njih. Zadnje čase pa opažam, da me želodec boli močneje kot prej, zlasti zjutraj, ko je želodec prazen. Zadnja gastroskopija je bila narejena pred petimi leti, zato razmišljam, da bi jo ponovno opravila. Na gastroskopiji sem do sedaj sicer bila 2x, a bakterija helicobactor do sedaj ni bila nikoli dokazana. Sem pa tudi veliko pod stresom, saj sem človek, ki se sekira za nepotrebne stvari in se tudi zelo hitro razjezim. Lahko bi rekla, da sem popolni kolerik, najhuje pa je, da se ne znam soočati s stresom. Je možno, da se želodec ravno zaradi stresa nikoli do konca na pozdravi? Sem v začaranem krogu in nevem kako naj se spravim iz njega. 🙁
Lp, Tina
Pozdravljeni!
Tudi sama imam že nekaj več kot mesec dni težave z želodcem (pekoč občutek, nenehne bolečine za prsnico) in sem en čas jemala Ultop, ki je seveda pomagal, a ker ne želim pri 26ih živet na tabletah, sem se odločila, da najdem drug način, da odpravim svoje težave. Na forumu sem prebrala, da pomagata med in cimet pred spanjem. Preverjeno, deluje, a meni ni pomagalo ves čas kljub dieti. V DM-u sem si kupila prehransko dopolnilo Mangosteen in po en tednu jemanja je stanje že veliko boljše. Prah se zmeša z vodo, ni pretirano čudnega okusa, edino ko piješ čutiš da požiraš malo bolj grobe delce:-) Ne boli me več, peče še samo če pretiravam, tako da priporočam. Plus, ne miigat takoj po jedi ali se vleči. Sicer traja preden se navadiš, a je vredno. Vse najlepše in čimhitreje okrevajte!
Draga Tina!
Predlagam, da greste ponovno na gastroskopijo in da poiscete knjige, seminarje, tecaje, skupine… kjer se boste naucili sprejemati izzive, stres in odpravili nepotrebne skrbi.
Star Tibetanski pregovor pravi: “If the problem can be solved why worry? If the problem cannot be solved worrying will do you no good.”
Predlagam, da obiscete dobrega akupunkturista, ki vam bo svetoval dieto, ki bo personalizirana in ne splosna. Glede na moje izkusnje, hrana ki je “predpisana” kot dobra in hranilna v casu zdravljenja GI bolezni, nekaterim res pomaga, drugim pa skoduje. Vsak clovek z GI tezavami je problem zase in ga ni mozno posplosevati.
Vec kot nujno je, da vzamete zivljenje v svoje roke in ga pricnete ziveti in voditi. To pa storimo tako, da znamo kontrolirati svoje misli. Koneckoncov, edina stvar, ki jo res lahko kontroliramo so nase misli. Nic in nikogar ne moremo kontrolirati, razen svojih misli.
Vse dobro!
Draga Talya123!
Nestetokrat sem ze omenila: kar pomaga vecini ali nekaterim, lahko vas naredi bolne ali poslabsa ze oslabljeno zdravje.
Pri zelodcnih tezavah so najbolj pomembne tri stvari:
1. Ugotoviti ali imate H-Pylori bakterijo
2. Radikalno spremenite prehrano
3. Nauciti se soocati s stresom
Izogibajte se jemanju tablet za prekomerno kislino, razen v akutnem stanju, in se odpravite na odisejo preizkusanja hrane. Ugotovili boste, da vam hrana, ki drugim pomaga, skoduje in obratno. Pisite si dnevnik, da boste natancno vedeli kaj vam skoduje in kaj ne.
Takoj in nemudoma se odpovejte kavi, caju – tudi zelenemu, alkoholu, sladkorjem, mascobi in jejte predvsem hrano iz riza, kase, polente, ajde… brez mleka, zacimb – razen malo soli, zelo malo mesa. Na tej dieti ostanite dokler se ne boste pocutili povsem dobro. Potem pocasi in v majnih kolicinah dodajajte ostalo hrano in natancno opazujete vase telo kako se odziva. Ce vam bo dolecena hrana povzrocila tezave jo takoj crtajte iz vase prehranske piramide, ne glede na vase zelje, priporocila… Poslusajte svoje telo in imejte v mislih, da jemo kar nase telo potrebuje in ne kar nase zelje in navade zahtevajo.
Vse dobro!
Pozdravljeni!Tudi jaz imam eno vp.in sicer v septembru sem bila op.odstranitev zolca ter po svoji zelji odstranitev sagb..traku za hujsanje saj mi je povzrocal tezave pa tudi itm je normalen..takoj po op.15dni po sem zanosila..sedaj pa ze dva dni opazam na trenutke topo bolecino v levem delu pod rebri potem spet nic..dva dni me je bolelo bolj prisotna je bila driska..po hrani me ne boli..pred 2 letoma sem bila na gastroskopiji ki pa je pokazala vse vredu razen nekoliko povecane kisline..sedaj me je strah da sem dobila kilo na poziralniku!!ali je mozno da v primeru kile lahko pride do resnih zapletov??ali lahko ob pravi prehrani normalno zivis??ko se recimo stisnem cisto ob strani levo ko lezim na desnem boku mi je bolje..prosim za nasvet
Pozdravljeni!
Predlagam, da se pogovorite z vasim zdravnikom o vasih tezavah.
Vse lepo vam zelim!
Pozdravljeni….
Tudi jas imam podobne težave… Občutek tiščanja v grlu in občutek dušenja…. Osebna zdravnica me je poslala na pregled k specialistu za usta grlo nos… Ta je rekel da je to refluks in da ker mam dihalne poti in nosbo votlino malo je to tudi bolj izraziti pripisal mi je tablet za 3 nesce nexium al podobno.
Ko sem nehala jemat tablete imam se vedno občasno iste tezave … Tudi med spanjem se zbudum ker imam polna usta sline al kislune nimam pojma….. Osebna zdravnica mi je predpisala nolpazo.
Stara sem 27 let… Na kakšnen drugem pregledu pa nisem bla kot ultrazvoku trebušnih organov.
Glede hrane se trudim… Zmansala sem cokolado ki sem jo znala pojezt na dan do 200g… Tudi masnega ne jem začinjenega ne pijem gaziranih pijač in alkohola in ne kadim.
Kaj lahko še naredim da bodo tezave izginile.?
Hvala za odgovor
Draga moja obupana Roza,
tezko napisem karkoli specificnega, ce ne vem kaj, koliko in kdaj jeste. Koliko je stresa v vasem zivljenju in kako se z njim soocite?
Sicer pa vam predlagam, da greste k zdravniku TKM in se z njim/njo pogovorite ne le o zdravljenju pac pa tudi o spremembi vasega nacina zivljenja.
Vse dobro!
Spoštovana mag. Perlova,
obračam se nas s podobnimi problemi kot večina prejšnjih na forumu. Star sem 53 let, točno pred dvema mesecema sem bil od osebnega zdravnika zaradi suma na GERB napoten na gastroskopijo, kjer so mi odkrili bakterijo HB pylori, ki jo omenjate in kronični gastritis, ter nekakšno okvaro zapiralke. Deset dni sem prejemal dva antibiotika in tablete Acipan, ki jih še uživam. Do pregleda nisem imel praktično nikoli nobenih težav z bolečinami v predelu želodca, le nekakšno pokašljevanje zaradi česar sem bil tudi napoten na omenjen pregled. Problem pa je sedaj, ko me po zaključeni terapiji z antibiotiki praktično vsak dan boli želodec. Jem precej manj kot prej, popolnoma sem prekinil s kavo, alkoholom, gaziranimi pijačami, ne jem ocvrtih jedi, ostalo pa bolj malo, pa še to s strahom, češ kaj mi le škoduje. Stalno sem namreč lačen, saj dejansko manj jem kot prej, tudi shujšal sem nekaj kilogramov…zanima me, kako dolgo traja takšno zdravljenje gastritisa in kaj bi bil vzrok za kar redne bolečine v predelu želodca. Ali je sploh kakšna dieta pri tem zdravljenju? Ali npr. kakav, bela kava in sladka hrana škodujejo? In sadje, ga lahko uživam?
Hvala za nasvet in vse dobro vam želim
Dragi Franjo,
Glede diete za Gi je tako, da jih je toliko kot je pacientov. Iz lastnih izkusenj vem, da ni splosene diete. Najboljsi nasvet, ki vam lahko dam je, da pricnete zapisovati kaj jesti in kako se telo odzvalo na doleceno jed.
Predlagam vam, da iz jedilnika, zacasno (30 dni), izlocite gluten, ves sladkor, tudi tisti, ki je skrit v procesirani hrani, mleko in mlecne izdelke, lahko jeste kefir, ce vam ne bo povzrocal tezav. Nobene procesirane hrane kot so salame, hrenovke…
Kruh in vsi izdelki iz navadne moke so prepovedani. Kupite si brezglutenski kruh in spagete, ce ne morete biti brez kruha in testenin. Jeste lahko proseno kaso, koruzni zdrob, ajdo, ciceriko, leco, fizol, zelenjavo in ce niste vegetarjanec tudi meso, vendar ne vec kot 2-3x na teden. Naj pudarim, da si zapisujte vsak grizljaj. Vcasih kombinacija zivil povzroci zmedo v zelodcu. Npr.: ko pojeste humus in brezglutenski kruh vas bo morda bolel zelodec. Ko pa pojeste humus posebej in kruh uro kasneje je vse v redu. Samo tako, da ste pozorni in da studirate kako se vase telo odziva na doloceno hrano boste ugotovili kaj lahko jeste in cesa ne smete.
Ko jeste, si vzemite cas in se sprostite.
V zacetku bo nekoliko tezje, vendar ze po enem tednu se boste navadili na dobro, staro domaco hrano! Ce se po enem mesecu ne boste mnogo bolje pocutili kar se tice zelodcnih tezav, potem pocasi dodajajte hrano, ki ste jo jedli prej. Naj poudarim, res pocasi! Eno jed danes, drugo jutri in pisite si. Verjemite mi, da boste pozabili, kaj ste jedli in kako je to vplivalo na vas zelodec.
Svojim pacientom predlagam, da si na telefon posnamejo kaj so jedli, ce nimajo casa pisati, vendar pa morajo to spraviti na papir zvecer ali naslednji dan.
Vse dobro!
Spoštovana ga.Perl,
zahvaljujem se vam za izčrpen odgovor…vprašal bi vas še, kako dolgo lahko traja takšno zdravljenje? Nekaj časa sem si že beležil hrano in počutje, vmes je bilo en teden počutje praktično povsem v redu, sedaj je pa spet slabše. Ali morda bakterija z antibiotično terapijo ni bila odstranjena in so bolečine zaradi prisotnosti le-te? Kako je s pirinim kruhom, ali tudi ni dovoljen? Katero sadje ni priporočljivo?
Zahvaljujem se vam še enkrat in vas pozdravljam.
Forum je zaprt za komentiranje.