Najdi forum

preveč želodčne kisline

Pozdravljeni

Star sem 29 let in ne kadim in zelo redko pijem alkohol. Oktobra 2009 so mi diagnosticirali refluksni gaastroezofagitis 1. stopnje A. Erozija na zapiralki (GE stičnica na 40 cm, erozija dljša do 10mm na eni gubi)

Pred časom so se mi začeli pojavljati pekoči znaki po zg. in sp. okončinah. Prihajajo pa v valovih. Posumil sem na trebušno slinavko, vendar sta lipaza in amilaza v mejah normale. Prav tako hormoni jeter in ščitnice. Povečan je samo skupni bilirubin 8 (5). Rahlo rumene oči in nebo v grlu.

Imam tudi izredno slabo delovanje prebavil. Čeprav grem na veliko potrebo skoraj vsak dan, je vidno da se mi hrana ne prebahi zadosti. Ostajajo koščki hrane v blatu. Korenje, začimbe, oreščki, špinača, pa še veliko stvari bi se našlo. Odkar imam to bolezen ne pijem in jem mlečnih izdelkov. Jemljem nolpazo 40 mg. V knjigi Telo kliče po vodi sem bral, da ti antacidi povzročajo impotenco. Začutil sem tudi pritisk v testisih. Zelo nelagoden. UZ ni potrdil kakšnih anomalij.

Zanima me samo zakaj me peče po okončinah in kako naj to ozdravim, saj zdravniki ne poznajo tega simptoma.

Po navodilih knjige Telo kliče po vodi redno pijem vodo pol ure pred obroki in 2 uri po obroku. In zjutraj 3 dl na tešče. Refluks se mi je skoraj umiril po 10ih dneh.

Zmanjšal bi tudi nolpazo.

hvala za nasvet
Boštjan

Zivjo Bostjan!

Ne morem si kaj, da ne bi pohvalila vasega nacina pisanja in opisovanja simptomov, znakov in diagnoze bolezni. Taksen nacin neprimerno olajsa moje delo, hkrati pa bralec dobi hiter odgovor.

Torej, v TKM bi rekli “Liver overacting on Spleen and Stomach with Damp Heat”, kar bi v Slovenscini pomenilo: Enerigija jeter “napada” zelodec ter vranico in vlazna vrocina.

Pekoce bolecine v okoncinah bi lahko povezli z meridiani jeter, vranice, zelodca, debelim in tankim crevesom. Torej ves prebavni trak. Predvidevam, da se je nekje v meridianih “zamasilo” z “Damp-Heat”.

Da bi lahko zagotovo trdila za kaj gre, bi morala videti vas jezik, njegovo oblogo, poslusati, otipati srcni utrip in nasploh opraviti bolj podroben pregled.

Kako pa je z vasim zolcnikom, zolcni kamni? So vam naredili preiskave tudi na tem podrocju?

Najvec kar lahko trenutno storite je, da pazite na prehrano, v smislu, ojacati zelodec ter vranico in pomiriti jetra.

Takole bi vam svetovala: Q10, Coenzyme A, Colostrum, Vitamin B complex in C vitamin.

Poizkusite z enotedensko dieto, ki bo slonela bolj na zelenjavni in sadni bazi. Vendar pozor! Nikar ne jejte surove zelenjave in sadja! Vso zelenjavo poparite, prav tako sadje. Surova prehrabna, v vasem primeru, bo naredila vec skode kot koristi. Pri pripravi hrane uporabljajte cim vec origana in kurkume. Tako en teden. Pijte limonado, sladkano z medom ali sok rdece pese. Vsa pijaca mora biti sobne temperature.

Od zelenjave priporocam: asperagus, bambusove vrsicke, korenje, zeleno, kitajsko zelje, regrad, articoke, brokoli, kolerabo. Spomnite se, da je potrebno zelenjavo in sadje popariti!

Lahko si pripravite tudi juho iz riza. Uporabljajte rjav riz, dodjte origano in kurkumo. Riz/voda naj bo v razmerju 1:6 ali 1:4. Kuha naj se pocasi, vec ur. Na koncu lahko dodate, zgoraj predlagano, zelenjavo.

Ce lahko dobite sladke buce, tudi navadne jedilne bodo cisto v redu, si iz njih naredite pire, dodajte korenje in cisto malo masla. Izogibajte se mleku in vsem mlecnim izdelkom. To bo pomagalo vasemu prebavnemu sistemu, se posebno zelodcu in vranici, ki sta v vasem primeru potrebna zdravljenja, prav tako kot jetra.

Jejte v malih kolicinah, vsaki dve uri ali vsako uro, ce ste lacni, vendar ne presezite kolicine hrane, ki bi, prezvecena, sla v vaso pest.

Za danes bi bilo to vse. Oglasite se se kaj! 🙂

Za vse bralce knjig in clankov z raznimi dietami: bodite pozorni in ne poizkusite vsega kar se slisi ali zdi zdravo! Taksne knjige in clanki so ponavadi pisani na splosno. Mnogokrat sem ze omenila in bom vedno znova ponavljala: kar bo koristilo meni, lahko zelo skoduje moji prijateljici, kljub temu, da imava obe enake simptome. To je umetnost TKM in solanje ne traja zastonj 9 intenzivnih, dolgih semestrov.

Mag. Jadranka Perl

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Hvala za hiter odgovor.

Gre pa namreč za zelo pereč problem, saj hitro izgubljam težo, zlasti mišice, saj telo ne presnavlja beljakovin in zato je moje mišice in lastne maščobe.

Gre za to da se namreč že od oktobra držim diete, veliko kuhane zelenjave korenje, krompir, repa, zelje, ….. in kompoti s kuhanim sadjem.

Pred diagnozo mi je blato namreč kar razpadlo v WCju. sedaj je sicer kompaktno ampak kot že rečeno v njem je veliko nepredelane hrane. Vsake toliko časa jem tudi meso, saj ne morem jesti samo zelenjave/sadja.

Naredili so mi tudi UZ trebušne slinavke, kamnov (ledvičnih ali žolčnih) nimam, tudi prostate vse o.k.

Energije imam sicer toliko, da lahko tečem 1h v hrib in v tem primeru nisem hendikepiran. Gre samo za to prebavo in samojedenje organizma, zato tudi ne vem kako mi bo ta prehrana še bolj koristila.

Od zelenjave priporocam: asperagus, bambusove vrsicke, korenje, zeleno, kitajsko zelje, regrad, articoke, brokoli, kolerabo. Spomnite se, da je potrebno zelenjavo in sadje popariti!

To že v večini jem in ni kaj boljše. Kaj pa vem. Edino kar mi za želodec koristi je voda pred obrokom in zjutraj na tešče.

Da bi lahko zagotovo trdila za kaj gre, bi morala videti vas jezik, njegovo oblogo, poslusati, otipati srcni utrip in nasploh opraviti bolj podroben pregled.

Kdaj in kje se lahko naročim? Jezik imam rahlo bel po sredini po robovih brez oblog – normalno rdeč, nebo rahlo rumeno.

Sumim da bi bila kakšna bakterija kje v črevesju ali kaj takega. Dal si bom še pregledati blato da se prepričam. Mogoče tudi kolonoskopijo če se nič ne izkaže.

Zdravniki pravijo da je zadeva psihične narave. In da rabim pomirjevala. Sam sem nasprotnega mnenja, saj sploh še niso opravili vse diagnostike. Kri namreč zelo malo pomeni. Je še veliko drugih procesov v tellesu ki grejo po drugi strani.

Lačen sem pa fulll. Lahko bi jedel skoz in skoz. Vendar gre itak vse ven in potem verjetno telo porabi več energije za predelavo kot pa jo absorbira. In smo spet na negativni energijski bilanci.

A pozna kdo tisto Digestive formulo? Kao da deluje dvofazno, najprej v želodcu in potem še v črevesju. Da ima ful encimov in pomembnih stvari. Samo jaz nisem ravno navdušen nad kemijo. In bi raje z naravno prehrano se pozdravil.

Zanima me kaj mi bo koristilo tole:Takole bi vam svetovala: Q10, Coenzyme A, Colostrum, Vitamin B complex in C vitamin. Pa kje se dajo te stvari dobiti v naravni obliki (v kateri hrani). Ali je bolje da grem v lekarno in se nabašem s tem. Malo sem res že obupan, ker sem probal že veliko stvari (zdravila ki mi delajo kaos v telesu, oljne terapije olje 80, tinkture, ….). Sedaj pijem sicer olivno olje super kvalitete in mi zelo pomaga pri želodčnih težavah in mi ščiti požiralnik pred kislino.

Upam da ne boste narobe razumeli, ker namreč nikjer nimam več sogovornika, ki bi me jemal resno in ki bi se resno (študiozno) spoznal na takšne simptome. Ne pa da dr. pogleda izvide krvi in ti reče da ti nič ni in da rabiš psihiatra, jaz pa hujšam na fertik. WTF? Pardon. Se opravičujem.

Imam pa še ene izvide, ki bi mogoče tudi lahko kaj povedali, če jih znate mogoče dešifrirati. Metoda po Malykhin-Pulavskyi-ju. Neinvazivna metoda kjer se meri temperatura in pretok krvi od popka, preko pazduh in vratnih arterij.

Od 117 parametrov izstopajo (vrednosti ne morejo biti čisto točne so pa verjetno okvirno točne):

10. Koncentracija Ca v plazmi (norm. 2,25…3,0): 2,25mmol/l
18. AST (norm. 0,1…0,45): 0,522 mmol/l
19. ALT (norm. 0,1…0,68): 0.787

S-AST v krvi 0,34 (do 0,58) kat/l o.k. dodajam za primerjalno korelacijo
S-ALT v krvi 0,25 (do 0,74) kat/l o.k.

35. Količina asimilacije O2 v 100g tkiva (norm. 3.12) : 2,5
39. Pulmonalna ventilacija (norm. 4….12l/min): 13,3l/min
40. Količina asimilacije O2 ml/min (norm 200….250): 361,0 ml/min
45 Tiffnojev index (norm 84…110%): 75,5

49. Konc. laktata (norm. 0,99…1,38mmol/l): 1,5mmol/l
56. Lipoprotejini nizke gostote (norm. 2,35…2,43mmol/l): 2,16mmol/l
58. Lipoprotejini visoke gostote (norm. 1,25…4,25mmol/l): 1,15mmol/
59. Sproščanje CO2 (norm. 119…300ml/min): 306ml/min
61. Vsebnost CO2 v venski krvi (norm. 51…53%): 62.8%
62. Hitrost nastajanja CO2 (norm 150…340ml/min): 367,1ml/min
77. Acetilholin (norm. 81,1… 92,1): 71 mkg/ml
82. Kontrakcija levega ventrikla (norm. 60% .. 85%): 51,0%
88. Centralni venski tlak (norm. 70…150mm of water): 68,8 mm
89. Čas zmanjšane cirkulacije (norm. 16…23): 24.3 sek
90. Čas sistemske cirkulacije (norm. 4,0….5,5): 6,2sek
92. Spektralna valovna dolžina absorbcije N2O v krvi (norm 3,7828…3,9372): 4,339 mkm
96. Srčno delo (joule) (norm. 0,692…0,788): 0,900
98. Tirozinska kislina (norm. 1,4…1,5mg): 2,45mg
99. Mišična keratin kinaza (norm. 473…483mkmol/min/kg): 429,98
103. Hitrost asimilacije kisika (norm. 45…60%): 68,78%
107. Možganski pretok na 100g tkiva(norm. 50….55ml/100g): 48.28ml/100g
110. Ekstracelularna voda (21-23%): 23,56%
111. Celularna voda (39-42%): 42,18%
112. Celokupna voda (53-60%): 48,08% kar kritično po moje
113. Pretok krvi na 1g ščitnice (4ml): 4,24ml
116. Bazalni tlak ODDY-jevega sfinktra: (39-41): 44,3
117. Protrombinski index (75-104%): 74,2″

izvid:
If necessary to eliminate impared cougulation. The blood cougulation must be under control.
Potreben posvet z gastroenterologom. Potrebno izključiti prizadetost tankega črevesja.
Hipertenzija z zmanjšano cirkulacijo.
Širina tretjega ventrikla je 6,3mm
Potrebno je izključiti pljučni vzrok hemostaze organizma (restriktivna pljučna bolezen).
imel sem rentgen pljuč, ki je bil bp. Je pa res, da ko zavrtim zg. del trupa in odprem usta mi pljuča zadihajo sama. Mogoče malo čudno
Porušena je oksidativna fosforilizacija. Signifikantna aktivacija lipidnega transporta. Znižana sinteza aminokislin (tirozin, glutamin)
Potrebno je izključiti izpostavljenost etanolu. ne pijem alkohola
Toffnojev index je znižan do 75% (84-110%)

To bi bilo zaenkrat vse, Tako da če znate tole dešifrirati bi bil zelo hvaležen. Kaj za vraga je narobe z mano?

Aja. Imam pa zelo povečane mandlje, ki pa niso gnojni. Mogoče imam zato povečan Tiffno index.

lp

Pozdravljeni

Kam bi se pa lahko oglasil na pregled?

Zdi se mi da pri teh zdravnikih samo čas izgubljam in pa tudi težo. Zelo hitro.

Mogoče bi lahko šlo tudi za celiakijo, glede na to, da se hrana ne absorbira dovolj. To se pa menda dokaže samo z biopsijo. Ali obstajajo še kakšni drugi pripomočki.

Pred kratkim sem jedel rdečo peso, blato pa sem imel obrvano rahlo rdeče, nakar me je zgrabila panika da imam na blatu kri. Ne vem zakaj se potem pesa ni dovolj dobro prebavila. Blato naj bi bilo po pesi črno,ane?

Hrana se mi prebavi (kolikor se) v času 24ih ur, kar je verjetno extremno hitro. Danes sem imel blato po dolgem času spet dokaj dobre rjave barve brez neprebavljene hrane in solidno trde konsistence.

Po enostavnih sladkorjih (posušenih bananih) me še vedno rahlo pečejo okončine.

Sedaj pijem limonado z medom. Zaenkrat še nobenih sprememb. Pijem tudi toplo vodo z medom in cimetom. Za kar pravijo da je super zdravilo, vendar je po moje spet diuretično, kar je pa spet v nasprotju s pitjem vode in hidratiziranostjo telesa.

lp
Boštjan

Takole bom rekla Bostjan: zadeva je kompleksna. Nujno bi vas morala videti, kar pa je nemogoce, ker sem se vedno v ZDA. Opravljam zadnje izpite za licenco na ZZ v Bostonu.

Predlagam vam, da poiscete dobrega akupunkturista, takega, ki je studiral TKM (ne samo akupunkturo). Studij TKM traja 9 semestrov, seveda po koncani univerzi, torej je magisterij, v nekaterih drzavah priznajo doktorat. Mislim, da imamo v Sloveniji vsaj dva taksna zdravnika. Prvi je dr. Papuga in dela v Ljubljani, drugi, ki je tudi zdravnik pa dela na Bledu ali okolici. Na zalost sem pozabila njegovo ime. Oba sta zdravnika zahodne medicine, TKM pa sta studirala na Kitajskem. Res sta izjemna strokovnjaka!

Vso sreco!

Mag. Jadranka Perl

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Lep pozdrav vsem skupaj.

Moj primer je podoben prej omenjenim a malce bolj začinjen! Moram povedati da so moji problemi zelo nenavadni.

Imam 23 let. Pred dvemi oziroma tremi leti sem prvič imel večje želočne težave. Pomembno je tudi omeniti da že več (7-8) let nazaj sem imel občasne bolečine v želodcu, še posebej v jutranjih urah, v šoli sem moral nujno jesti čene me je elodec že malce bolel… Takrat kakih 8 let nazaj sem začel kaditi marihuano, kadil sem redno in to v velikih količinah povprečno 5 zvitkov na dan, to počnem še danes. Med tem časom ko sem kadil med 15in 20 letom nisem imel težav z želodcem. Kasneje sem se vpisal na faks in tam pred izpitnim obdobjem prvič imel večje težave. Hotel sem nehati kaditi marihuano nekega dne tudi nisem kadil, kasneje smo šli na pico, po kateri so me oblivali vroči in mrzli občutki nato bruhanje,….skoraj teden dni sem bruhal (tudi veliko kisline na tešče) bolečine so bile neznatne in večkrat sem se moral siliti do bruhanja zaradi pekočega občutka v želodcu. Takrat nisem še jemal nobenih zdravil….lajšal sem bolečine z marihuano ki mi je zelo (in takrat edino pomagala). Kasneje sem obiskal doktorja, najpraj sem dobil svečke ki niso pomagale(problemi so se mi kazali le če nisem kadil!) Če sem kadil sem lahko jedel in pil vse normalno, kislina je po jointu kar izginila…..Problemi so se mi še pojavljali le v primerih ko nisem kadil, a za njihovo odpravljanje sem potrebocval ultop poleg “samopredpisane” trave. 2x sem bil na gastroskopiji in nimam helico bactery in pregledali so me z ultrazvokom za kamnje ali nekaj, ki jih ni, dobil sem boljše zdravilo ki mi je pomagalo vendar sem zdraven tudi kadil………Dandanes imam zjutraj še vedno občutek kisline v želodcu, ki še danes izgine najbolje po jointu.

Pišem zato ker bi rad nehal z prekomernim kajenjem marihuane (kadim že pred ali takoj po prvem obroku zaradi straha pred ponovno slabostjo).

Zanima me če so problemi povezani z stresom ki se nabira in stresom od nekajenja marihuane, ali trava le pomaga pri od drugih stvari povzročenih želočnih težavah?

Dejstvo pa je da če kadim lahko jem vse! Sladko, mastno surovo sadje in zelenjavo in nimam težav, celo kavo na tešče ali gazirano pijačo lahko pijem, kar mi sicer predstavlja problem!

Zanima me samo ali je marihuana krivec ali zdravnih mojih problemov?

Pozdravljeni!

Marihuanino seme (Cannbis Semen), uporabljamo v kitajski medicini. Ne uporabljamo ga samostojno, pac pa v kombinaciji z ostalimi zelisci in naravnimi medikamenti. Najbolj pogosto ga dodajamo formuli za zaprtje, vrocinska stanja, postpartum in se v nekaterih drugih primerih. Uporablja pa se tudi za zdravljenje razjed na zelodcu.

Se enkrat moram poudariti, da se zdravilo uporablja vedno v kombinaciji z ostalimi medikamenti, semena so zdrobljena v prah in pomesana z zelisci ter medikamenti. Spije se kot caj ali pa je v obliki tabletke. Kolicina Cannbis Semen je izjemno nizka, saj je zdravilo ucinkoviti ze samo z 0,6g Cannbis Semen, na zauzito velikost formule (ki jo sestavljajo druga zelisca in medikamenti), obicajno tezka 8g na dozo.

Kar pocnete, me resno skrbi! Seveda imate bolecine in kislino, saj jeste neprimerno, zdravju izjemno skodljivo hrano, vas zivljenski stil je pot k polomu! Poleg tega ste tudi podvrzeni stresu. Prav zato bi morali biti pri hrani se posebej previdni in striktni. Stari ste 23 let!

Svetujem vam, da pricnete dan s Congee. Recept boste nasli nekje tu v forumu. Ce ga ne najdete mi prosim sporocite.

Sledite svojemu namenu in prenehajte s kajenjem. Kaksne posledice ima kajenje marihuane, pravzaprav ne vemo zagotovo. Imamo nekaj hipotez in nekaj dokazov, ki vsi temeljijo na relativno kratkorocnih raziskavah. Znanstveniki so potrebovali 50 let, da so zagotovo potrdili stranske ucinke kajenje tobaka! Toliko casa rabijo zato, da spremljajo veliko, res ogromno stevilo ljudi, ki kadijo od mladosti do starosti, Sele potem postanejo rezultati relevantni in dokazi tocni! Teorije so eno, potrebno jih je dokazati v zivljenju!

Cuvajte se in srecno!

Pozdravljeni !

Stara sem 34 let. Lansko leto 2009 sem bila na grastroskopiji. Ugotovili so, da imam GERB. Pred tem pregledom sem jemala controlog 40mg, ko so bolečine ponehale sem jemala zdravila po potrebi. Vendar decembra so se spet pojavile težave. Pekoče žrelo, v izpljunku sveža kri, občutek tujka v žrelu v zgornejm delu vratu. Napotena sem bila na bronhoskopijo, povedali so da je sluznica zelo ranljiva in pordela. Gastroskopija je bila bp. Od takrat sem jemala Gasec 20mg in to sem zamenjala z Nexium 40mg zaradi bolečin v želodcu.
Še enkrat opravim gastroskopijo in je brez problemov. Opravila sem ORL pregled, povedali so mi da imam intenzivneje pordel interarij predel grla in vhod v požiralnik ( Pharyngolaringitis chr. cat.). Predpisali so mi nolpaza 40mg vendar imam še zmeraj pekoče bolečine v ustih, obložen jezik, pojavlja se odkašljevanje, v grlu občutim kot da se mi nabira sluz, bolečine v prsnem košu, slabost.
Kljub temu da imam dieto in da se držim navodil imam te težave.
Sprašujem vas ali je kakšna rešitev za te težave in če je to sploh lahko ozdravljivo.

Če mi kdo lahko pomaga, bi vas lepo prosila.
Lep pozdrav

Draga Lili75!

Tudi vam bi svetovala obisk pri akupunkturistu, ki je specializiral tudi iz Orientalne medicine. Upam, da bom lahko se to leto odprla ordinacijo v Sloveniji, zaenkratr sem se v ZDA. Poizkusite pri dr.Papugi. Je zelo nacelen, vendar odlicen zdravnik tako aopaticne kot orientalne medicine.

Vse dobro in veliko lepega!

Pozdrav vsem!
Tudi jaz prihajam sem s podobnimi težavami. Stara sem 40 let. Moje težave so prav tako povezane s preveč želodčne kisline, zdravnica mi je rekla, da bi lahko bilo tudi v povezavi z alergijo, ki jo imam na cvetenje in kombinacija hrane. Začelo se je zvečer pred vsakim spanjem me je močno popadel kašelj. Kot polunri napad samo izkašljevala sem sluz. Zdravnica mi je predpisala tablete Nalpaza 1xzjutraj in zvečer. Zal se po tednu stanje še ni izboljšalo. Napad kaslja dobim tudi po kosilu (npr. samo kuhanja zelenjava brokoli, cvetača korenček in pust puranji zrezek) skoraj po uri se mi šele umiri.
Prebrala sm ze ogromno literature na temo zakisanost, sedaj še pa manj vem kaj naj uživam . Eni pravjo mleko ja, drugi ne. Eni pravjo svežo zelenjavo, drugi nic svezega sadja in zelenjave. Kakšen kruh se sploh lahko uživa (npr. prepečenec)? Lahko se namaže maslo, margarina, kaj sploh naj jem za zajtrk? Zdravnica mi je dala le splošne napotke kaj ne smem. Popolnoma sem se odrekla kave sedaj imam tudi probleme s prebava. Vse kar bi lahko uživala za boljšo prebavo pa ni primerno za želodčno kislino.
Prosim za kakršnkoli nasvet in HVALA.

Draga Selina!

Zaradi kaslja, ki ga imate po jedi in ko lezete spat, bi v TKM pogledali kako zelodec opravlja svojo funkcijo usmerjanja energije navzdol in ali ste morda v preteklosti le pojedli preveliko kolicino surevega sadja, zelenjave in druge “hladne” hrane, ki je povzrocila flem, kiateri se je nalozil v pljucih.

V KTM je vranica odgovorna za flem in vlaznost telesa kar se lahko tudi nalaga/nalozi v pljucih. V kombinaciji, z morebitno nesposobnostjo vasega zelodca, da bi usmerjal energijo navzdol in morebitnega flema v pljucih, prihaja do kasljanja po obedu in ko lezete k pocitku.

To je le ena hipoteza, ki pa ni nijno, da je v vasem primeru pravilna.

Glede hrane bi svetovala takole: jejte, kar vasemu telesu pase. Zapisujte si hrano, ki jo zauzijete in simptome katere je povzrocila. Tako boste dobili najboljsi recept kaj vasemu telesu ustreza. Predlagam, da jeste majhne kolicine hrane, za vaso pest zmlete hrane, in veckrat na dan, vsake 3-4 ure ali celo 2 do 3 ure.

Kako je z vasim emocionalnim zivljenje? Stres, zalost, skrbi?

Vec kot toliko ne morem pomagati, morala bi vas pregledati in zastaviti kaksno tono vprasnj.

Vse dobro vam zelim!

Ga. Mag. Jadranka Perl

Res Vam hvala za hiter odgovor. Bom se poskušala še nekaj časa opazovati in se držati vašega nasveta.
Kar se tiče emocionalnega življenja, bo pa zame držalo vse tisto , kar ste našteli. Glede tega Vas pa ne bom spraševala.
Še enkrat hvala , se še slišimo.
lp

🙂

Spoštovani, Z velikim interesom berem vaše odgovore na zastavljena vprašanje, v upanju da bomdobila odgovor na moje težave. Na gastroskopiji so mi ugotovili gerb, gastritis in insuf. cardiale. Že dlje asa imam bolečin ki so bolj kot ledvične, posebej za levim rebr. lokom zadaj. Bolečine občasno izžarevajo v hrbet med lopaticami. Na UZ trebuha je videna hipoehogena struktura velikosti 1. cm na slinavki. Izvidi krvi kažejo zvišano amilazo ( tudi lipaza je bila enkrat), ki se zvišuje na kontrolah ( zadnja je bila 3,7 nor. ref. vrednost je 2,4). Moja težava (?) bolezen je opredeljena kot vnetje slinavke tudi na MR. Strogo dieto izvajam že 3 mesece, stanje se ne izboljšuje! Strah me je da se bo razvilo v raka! Stara sem 60 let in bolj suhe postave, nekadilka in ne pijem, zelo zdravo sem se prehranjevala. Kaj nar naredim za svoje zdravje (kreon uživam ob vsakem obroku) razen diete in kaj sploh lahko jem ker mi to še pololnoma jasno, ali res moram vse kuhati ( sadje, zelenjava, solate).
Zelo hvaležna za vaš odgovor, Dada

Draga Dada knj!

Takole bova rekli: najprej se bova znebili strahu. Vse se pricne v glavi. Vsak dan si boste vzeli vsaj 5 minut (to je osnova, lahko pa tudi vec, ce lahko) za meditacijo, oziroma vizualizacijo. Ta aktivnost naj poteka takole:

1. pripravite si 100% olje sivke, ki naj bo organska ali vsaj naravna – ne kupujte sinteticnega olja!
2. naredite globok in kolikor se da dolg IZDIH.
3. temu izdihu naj sledi normalen VDIH.
4. pridrzite steklenicko z oljem pred nosom, kaksne 15cm stran od nosa in globoko ter pocasi vdihnite in izdihnite skozi nos. To ponovite 3x. Zaprite steklenicko.
5. svojo pozornost usmerite na slinovko in si predstavljajte kako se zdravi. Pri tem lahko vizualizrate kar hocete, kar vas pomirja!
6. povabite arhetip popolnoma zdrave slinovke v vase telo in vse skupaj prepustite.

Pomembno pri vsem tem je, da se ne trudite. Vse to delajte z lazerno pozornostjo, zelo sprosceno. Po meditaciji prepustite vasemu telesu, da opravi svoje. To meditacijo lahko delate kolikokrat hocete, kljuc je lezerna sproscenost in pozornost.

Vsakokrat, ko vas bo “napadel” strah ali anksioznost glede vasegsa zdravja, zelim, da ta strah mirno sprejmete in si recete: “Strah je tu, cutim ga (imenujte, kje ga najbolj cutite: v prsih, zelodcu, glavi…) ampak vem, da je samo polovicka celote. Tu in sedaj je tudi sproscenost in zaupanje. Zaupam v najboljse in vem, da sem popolnoma zdrava.”

Glede prehrane se drzite zdravnikovih navodil. Zelenjavo in sadje kuhajte, vendar ne v vreli vodi. Dajte surovine na cedilko in to nad paro, pa se naj kuha na pari. Za brokoli boste potrebovali najvec 10 min, za cvetaco, korenje in drugo trrdo zelenjavo dlje. Sadje pa le nekaj minut, 5-8minut, tako da bo se vedno obdrzalo malo trdote.

Za karkoli vec bi vas morala pregledati in ugotoviti zakaj je prislo do vnetja. TKM pozna vec vzorcev oz. vzrokov pankreatitisa, eden glavnih je stres, skrbi in ostala emocionalna navlaka.

Koliko mg. kreona uzijete na dan? Kdaj ga vzamete? Priporocam, da ga vzamete 30 – 60 minut po obroku.

Poizkusite dobiti v lekarni z zelisci korenine repinca (Angl.: Burdock root) in rdeco deteljo (angl.: red clover) in ju pripravite kot pise v navodilu. To bi pomagalo ocistiti krvni pretok in jetra. S tem bi olajsali delo slinavke. Brinove jagode in regratova korenina pa bosta ojacali vaso slinovko. Brinove jagode in regratovo korenino bi zaceli uporabljati sele ko se kronicno vnetje pomiri in nikakor ne prej. Vse nasteto kupite v zeliscni lekarni, ker je pravilno pripravljeno in cisto. Da ne boste sedaj odkorakali na travnik pulit regratove korenine,! 🙂 Sveze in nepravilno pripravljenje regratove korenine so lahko toksicne.

Toliko zaenkrat in nikar ne pozabite, skrbi ne prinesejo nic dobrega! Pomembno je, da se umirite in natrenirate svoj bolj pozitivni odnos do vsega, tudi do bolezni. Vem, da je to tezko (iz lastnih izkusenj) vendar se da, ce le hocemo.

Oglasite se se kaj in predvsem obrnite svoje misli na dobro! Vse bo v redu! 🙂

Srecno!

Mimogrede sem zasledil temo in odgovarjam le na začetek teme.
Sam sem študent in sem pred dvema letoma imel hude probleme z grlom. Po 3 mesečni terapiji z antibiotiki in obisku pri 7-ih zdravnikih v slo in v avstriji so ugotovili, da je vzrok moje težave višek želodčne kisline. Zato sem dobil zdravljenje 2x na dan po 40 mg z nexiumom. Težave so v nekaj dneh popolnoma izginile. No in da preidem k bistvu. Kako potem po zmanjšanju doze oz. po prenehanju jemanja zdravil? Moj osebni zdravnik je naredil veliko napako ko je zmanjšal (proti nasvetu spec. orl) po nekaj mesecih na 1x na dan 40 mg, namesto 2x na dan po 20 mg. V zdravniškem vestniku, sem prebral in po izkušnjah potrjujem da drži kot pribito, da je zdravljenje veliko bolj učinkovito 2x dnevno kot 1x dvojno dozo pri reflusku kisline. To seveda velja za zaviralce protonske črpalke. (esomeprazolum, pantoprazolum, …..). Kako nato? Meni je uspelo s precej drago (dobi se brez recepta) tekočino Iberogast. Vendar, je potreboval vsaj 1 teden če ne 14 dni da je začel učinkovati. Zato prriporočam, da vsaj teden dni pred zmanjševanjem doze tablet vzporedno jemlješ tudi te kapljice, vendar kot mi je bilo rečeno v lekarni ne skupaj s tableto. No…in ker ne morem celo življenje potem piti iberogast….meni je uspelo z olivami! In to čisto po naključju. Nikoli nisem maral oliv, a moj oče jih obožuje. In naključno sem enega popoldneva z muko pojedel dve olivi, ravno ko me je pekla zgaga. Nekega olajšanja pri tem nisem čutil (kar se tiče zgage) sem pa imel ˝dober občutek˝v želodcu. Zato sem poskusno začel uživati olive s česnom. (kupljene v avstriji pri hoferju) Pojem dnevno cca. 3 olive, ob različnih urah. Pač ko se spomnim. In priznati moram, da imam od takrat bistveno manjše težave z želodcem. Zaviralcev protonske črpalke kot so nexium, lanzul, nolpaza, ultop,…. ne potrebujem več. Le tu pa tam, po kakšni neprespani in alkoholizirani noči moram pojesti rupurut ali dva.
Naj pripomnim, da zelo slabo vplivA na mojo kislino čokolada, zato je jem od težav bistveno manj. Med nima večjega vpliva, če je raztopljen v čaju.

Upam, da bo vam moj nasvet pomagal vsaj pol toliko kot je meni. Mene so olive res ˝rešile˝.

Kaj pa menite o učinkih olivnega olja, totrovega olja, lanenega semena in ingverja pri lajšanju posledic kroničnega vnetja želodčne sluznice in dvanajstnika ter s tem povezanih težav (bolečine, slabosti, napihnjenost idr.)

Kaj od tega priporočate in kaj ne?

Dragi Al!

Na zalost vas bom morala razocarati. V orientalni medicini in Materii Medici ne uporabljamo olivnega in totrovega olja, prav tako tudi ne lanenovo seme, zato vam ne morem nicesar napisati o ucinku teh medikamentov.

Ingver pa se v TKM uporablja za olajsanje slabosti, vseh vrst, najpogosteje nosecniske slabosti ali zastrupitve s hrano, predvsem ribami, tudi pri predoziranju z nekaterimi medikamenti iz Matrie Medice. Uporabljamo ga samo in vedno le pri tistih vrocinskih stanjih kjer se pacient zelo poti, vrocina pa kljub temu ne pade. in nikaor ne pri obicajni vrocini! Prav tako je odlicen za GI tezavah ter blazi bolecine v epigastriuju

Dober je za kronicni kaselj s flemom, kot preventiva v casu sezone gripe in prehladov. Pri uporabi ingveja je potrebno biti previden in ga uporabljati kot zdravilo, torej z odgovornostjo! Je kontraindikativen pri simptomih kot so: spontano potenje, potenje ponoci, palpitaciji srca, takrat ko je nas jezik rdec, brez obloge ali z olusceno oblogo s se posebej poudarjeno rdeco konico jezika. Ljudje z visokim pritiskom naj ga uporabljajo zelo zmerno.

Tksicen je v velikih kolicinah, simptomi so: suha usta, pekoce, bolece grlo, krvavitve z nosa in celo nefritis – vnetje ledvic!

Torej, previdno z ingverjem!

Vse dobro!

Spoštovani,

tudi jaz vam pišem zaradi želodčnih težav, stara sem 29 let in nimam problemov s povišano telesno težo. Pred kakim letom sem imela gastroskopijo in takrat je zdravnik ugotovil, da imam malo povečano kislino ter mi je predpisal po potrbi ruporut. Osebna zdravnica mi je predpisala 3 mesečno terapijo z Naplazo 20 mg že dvakrat, prvič je nekako pomagalo drugič pa ne.

Čez približno tri tedne sem ponovno naročena na gastroskopijo, vendar so moje težave iz dneva v dan večje. Večkrat na dan mi je slabo in mi gre na bruhanje (večkrat po jedi), bruham skoraj nikoli ne, razen pred kakim tednom, ko sem se pregrešila in spila kavo z mlekom, čez par minut me je začelo silit na bruhanje in sem bruhala – ponavadi me samo sili na bruhanje. Peče me po požiralniku, občasno občutim kislobo v ustih in stiska me v želodcu, največkrat kot sem že povedala pa mi je slabo.

Kave ne pijem več, pazim kaj jem, jem večkrat na dan. Stresa po mojem mnenju trenutno ni, razen seveda tega, da se skozi obremenjujem s želodčnimi težavami. Sicer sem bolj napeta oseba, vendar to pripisujem številnim operacijam v otroštvu in najstniških letih (imam cerebralno paralizo od rojstva).

Zanima me, če je smiselo pred pregledom jemati kakšna zdravila za povečano kislino in ali (glede na to da to traja že skoraj leto dni) se da popolnoma ozdraviti? Ali je možno, glede na moje znake, da bi to lahko bili tudi žolčni kamni?
Prosim za kakršenkoli na svet!

Hvala za Vaš odgovor in lep dan želim!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close