Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Preveč železa v krvi

Preveč železa v krvi

Pozdravljeni!
Zanima me ker sem dobil krvno sliko da imam povišane jetrne teste(4.2),preveč holesterola in zelo preveč železa v krvi. Imel naj bi dedno hemokromatoza. Zanima me kakšno hrano lahko sploh jem?

Predlagam, da se izogibate živilom z veliko vsebnostjo železa, kot je rdeče meso (goveje, ovčje, svinjsko…), drobovina (jetra, ledvička, pljuča), perutnina, školjke in ribe.
Več železa vsebuje tudi določena zelenjave kot je špinača, blitva, brokoli, beluši, buče, ohrovt (glavnati in brstični), fižol in soja, pesa…
Sadje, ki vsebuje več železa je predvsem suho sadje (rozine, datlji, marelice, slive) od svežega pa jagode, borovnice in brusnice, ribez, aronija, hruške, banane in češnje.
Veliko železa ima tudi kakav in čokolada.

Predlagam vam nakup Prehranskih tablic, kjer boste lahko sproti preverjali količino vsebnosti železa in se odločali za nakup živil. Določene jedi (npr. kosmiči) imajo vsebnost navedeno tudi na embalaži. Pred nakupom preverite deklaracijo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Predlagam ti, da začneš jesti zeleno listnato zelenjavo, ker dobro čisti odvečne vrednosti železa in ostalih kovin. Drugače pa ima veliko železa tudi sezam in mak, sem prebrala na tej strani: http://www.virmodrosti.com/prehrana/zdravilne-lastnosti-maka-kralja-kalcija-med-vsemi-zivili/
Po teh podatkih naj bi ga imel recimo 5x več kot rdeče meso, samo ker je rastlinskega izvora je absorbcija slabša kot pri hrani živalskega izvora. Mlečni izdelki recimo nimajo skoraj nič železa, tako, da kombinacija mlečnih proizvodov in zelenjave je najbolje.

New Report

Close