preveč železa v krvi
Pozdravljeni,
Sem 16 tednov noseča. Pred dobrim tednom sem bila na preiskavi krvi, kjer so mi ugotovili naslednje:
Feritin 9,17
Železo 13,7
Hemoglobin 119
Hematokrit 0,36
Eritrociti 4,1
Limfociti 20,5
Takoj naslednji dan sem začela jemati Elevit, in včeraj sem bila spet na preiskavah. Rezultati:
Feritin 16,3
Železo 46
Hemoglobin 119
Hematokrit 0,37
Eritrociti 4,1
Limfociti 17,6
Zanima me, če moram zaradi povišanega železa prenehati jemati Elevit, in kaj naj potem naredim, če se mi feritin spet zniža? Na preiskave sem šla prav zato, ker sem neprestano zaspana, utrujena in omotična, kljub temu, da spim 10 ur na dan in ves čas počivam (nisem v službi).
Jemljem tudi Euthyrox, moj TSH je normalen (2,45).
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Ali mislite da mi primanjkuje vitamin b12? Naj povem da sem shujšala 7 kg in da po pravici povedano ne zaužijem nobene hrane tudi pijem zelo malo: moji izvidi so naslednji:
železo 26.6
ast 0.17
alt 0.18
gama 0.22
holesterol 3.8
rbc 4.76
hgb 153
hct 0.459
mcv 96
mch 32.2
mchc 334
rdw 10.5
plt 191
mpv 9.9
pct 0.189
pdw 20
wbc 10.3
Iz izvidov ni razvidno, da bi vam primanjkovalo vitamna B12. Ce nic ne jeste in ne pijete pa ga bo prej ali slej zacelo primanjkovati. Nic niste napisali o vzroku tega, vam pa svetujem, da z nejescnostjo prenehate, saj ima dolgorocno lahko resne posledice. Popiti pa morate vsaj 2 litra tekocine dnevno.
spoštovana!
v tem tednu sem dala kri, pač, kontrola kot vsako leto, L 10.5, ostala krvna slika bp., prav tako v redu Mg, Ca, elektroliti, bilirubin 20/10, ostali jetrni testi bp. Železo 32, holesterol 4.9
zanima me, kaj bi bil lahko vzrok mojim težavam: namreč, pred slabim tednom dni sem prvič začutila bolečino v spodnjem desnem delu trebuha, bolečina je bila špikajoča in se je ponovila še 3 x. Pomislila sem na vnetje slepiča, vendar mislim, da to ni. Pred dvema dnevnoma se mi je istočasno kot špikajoča bolečina v spodnjem delu trebuha desno pojavila še bolečina v desnem stegnu, kot bi me bolela mišica. V tem tednu sem pila tudi borovničev sok, sedaj pa imam že dva dni črno blato. Včeraj zvečer je bila bolečina v spodnjem predelu trebuha desno spodaj “vročična”, potem sem imela “napad mraza” in izmenično “oblivanje”. ko sem zaspala sem spala brez problemov. Bolečina ne traja ves čas. Danes npr. je ni.
Razmišljala sem tudi o tem, kaj pa je samo laboratorijska napaka. Bom vrednosti železa preverila še v naslednjem tednu.
sicer sem rekreativna tekačica, tečem 2-3 x tedensko, enkrat razdaljo do 5 km, enkrat pa tja do 10 km. aha, ker se pripravljam na polmaraton, ki se bo odvijal to nedeljo, sem si kupila pripravek Isostar hidrate & perform, sport drink in zadevo tudi pila.
sedaj sem na internetu preletavala članke o železu in se mi je zastavilo vprašnje, kaj naj storim: naj pazim pri prehrani, pri pijači
hvala za odgovor in lep pozdrav, mateja
Tezko recem, da bi bile vase tezave kakorkoli povezane z izvidi. Bolecina v trebuhu je lahko marsikaj, od prebavnih tezav do ovulacije.
Preverite, kaj vsebujejo pripravki, ki jih uzivate ob pripravi za tek, lahko da vsebujejo zelezo in ga tako (ce sicer uzivate uravnotezeno prehrano) vnasate prevec.
Dobila sem rezultate raziskav in me zanima ali bi mi svetovali obisk zdravnika in ali gre za kaj resnega. Kaj bi lahko bilo? Stara sem 34
Izstopa;:
S-ast 0,58
S-železo, 33,6
Levkociti v urinu – 2
S-alpha Fetoprotein – 11,58
Levkociti v krvi – 3,9
Ostalo je v mejah normale.
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Glede na izvide pregleda pri zdravniku ne potrebujete, ce pa imate kakrsnekoli tezave, pa bi bil smiselen posvet. Izvidi vsekakor niso nic posebnega, odstopanja od normale tako minimalana, da so zanemarljiva. Ponavljam pa, da samo izolirani krvni izvidi za koncno diagnozo ne pomenijo skoraj nic.
Pozdravljeni, star sem 40 let, pravkar sem bil na zdravniškem pregledu. Počutim se zdrav, ukvarjam se s kolesarstvo in tekom. Res imam 5kg preveč. Na skoraj vsakem pregledu imam povišan holesterol (S-Holesterol 6,5), čeprav mastne hrane sploh ne uživam. Med kolesarsko sezono pijem Whey beljakovinske napitke. Najbolj pa me pri izvidu presenetilo da imam povišano železo 38,5. Mogoče kak nasvet kaj je potrebno spremeniti? Drugače ne uživam nobenih zdravil.
Lep pozdrav in hvala za pomoč, Aleš.
Ne vem, ce vam bom znala kaj pametnega svetovati… holesterol ni odvisen le od prehrane, se pa mascoba pa skriva tudi v na videz nemastnih jedeh. Kar se tice zeleza bi svetovala se dodatne preiskave zalog zeleza in po potrebi glede na izvide morda nadaljno diagnostiko. Vsekakor seveda v sodelovanju z zdravnikom, ki vas bo tudi pregledal.
Pri rutinskem pregledu krvi (prilagam izvid) sem imel zelo povečan bilirubin (kar je tudi že pred leti zgodilo, takrat niso preverjali nadalje) – mogoče gilbertov sindrom..Ali je potrebno opraviti tudi UZ jeter, ledvic in mogoče test za hepatitis in poleg zmanjšanih trombocitov imam močno povečano železo (kar sem bral, da tudi lahko povzroči resne okvare)…Sem star 34 let in 3x tedensko treniram. Ali so ti trije parametri mogoče znak za kakšno resno obolenje. Hvala za pomoč in nasvet !
Pozdravljeni,
pri Gilbertovem sindromu, ki je nenevarno stanje in ga ni potrebno zdraviti, je bilirubin lahko do 100.
Jetrne teste imate vse v mejah normale, kar je pri tem tudi pravilo.
Previsoko železo v krvi lahko pomeni bolezen hemosideroza, ki ob povečanem hemoglobinu in hematokritu, česar pa nimate, zahteva ti. venepunkcijo, da se železo ne odlaga v jetrih. Povzroči namreč jetrno cirozo. To je eden najpogostejših vzrokov za nealkoholno jetrno cirozo.
Zdravljenje je venepunkcija pri moških in pri ženskah v meni, pri ženskah v rodni dobi pa menstrualna krvavitev ponavadi pomeni zadostno izgubo železa.
Diagnostiko izpelje hematolog.
LP!
Hvala za infomacije…Če prav razumem potem bi hemosideroza pri moji mali vredosti hemoglobina in hematokrita bila odvečna skrb ali bi bilo treba to preveriti ? Ali bi bilo možno tudi večje odstopanje pri železu zaradi hrane, ki bi močno povečala koncentracijo železa na sam dan testiranja, ker feritin imam srednjo vrednost in si nekako nasprotujeta rezultata ali ne…Katere teste in preiskave menite, da bi bilo dobro opraviti, da se izognem morebitnim kasnejšim resnim zdravstvenim težavam…
Pozdravljeni,
da ne odpiram nove teme bom vprasala kar tukaj.
Iz labaratorijskega izvida je razvidno, da imam rahlo povecano vrednost zeleza 26,3,zmanjsano vrednost S-HDLholesterola 1,5 in U-Levkociti 2.
Na koncu pise tudi U-sediment:
– levkociti 15-20
– eritociti-izluzeni 5-10
– bakterije: nekaj
– epitelijske celice: nekaj
– sluz: prisotna
Prosila bi za razlago izvida in mnenje ali je potreben pregled pri osebnem zdravniku?
Lp
Pozdravljeni,
Ker zdravimo tveganja in bolezni, je to, kar ste navedli, vse v sprejemljivih vrednostih. Železo je še sprejemljivo, bi ga pa spremljala s kontrolo na 1 leto. K zdravniku pojdite, če imate težave.
LP!