Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Preveč aktivem mehur

Preveč aktivem mehur

Pozdravljeni!

Star sem 58 let in že vrsto let imam hude težave s pogostim uriniranjem. Čez dan moram urinirati približno vsakih 30 do 45 min, ponoči od 3x do 4x. Zaradi pogostosti je količina urina vedno zelo majhna. Po veliko obiskih pri urologih in jemanju vseh mogočih tablet in nikakršnem rezultatu je bilo na koncu ugotovljeno, da imam raka na prostati (slučajno, ni bilo povezano z prej opisanim stanjem). Predstavljene so mi bile razne oblike zdravljenja, odločil sem se za predlagano odstranitev prostate.

Med operacijo je urolog ugotovil vzrok mojim dolgoletnim težavam: izredno močno izražena hiperrefleksija detruzorja. Sedaj, 4 mesecev po odstranitvi prostate, je pogostost uriniranja še vedno enaka kot prej, inkontenca se počasi zmanjšuje, erekcije ni. Edina razlika je, da je sedaj curek močnejši. Od terapije jemljem Emselex 15 mg, in svečke Naklofen po potrebi. Večkrat imam v mehurju hude bolečine, ali pa me boli celotna sečnica, posebej vrh penisa. Se pa zgodi, da lahko kakšen dan zadržim urin tudi do uro in pol. Vendar je to le za dan ali največ dva potem pa je pogostost uriniranja zopet takšna kot zgoraj opisano.

Moj urolog mi je kot možno rešitev omenil »izdelavo« mehurja iz črevesa. Vendar je poudaril, da je takšen postopek redek in izredno zahteven. Ker se v ordinaciji vedno zelo mudi, jaz pa imam veliko vprašanj Vas lepo prosim, da mi kaj več poveste o tem postopku, posledicah, izkušnjah…Ali so še druge možnosti ozdravitve oz. zmanjšanja posledic prekomerno aktivnega sečnega mehurja? Kaj pomeni vbrizgavanje neke snovi v steno mehurja kot ena izmed oblik zdravljenja? So poleg zdravila Emselex še kakšna druga, uspešnejša zdravila? Kako dolgo je varno jemati tablete?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Spoštovani!

Pri vas gre za kompleksen problem, ki presega okvire tega foruma. Na eni strani je stanje po operaciji prostate, ki lahko samo po sebi povzroča težave draženja, pogostega uriniranja in siljenja na vodo. Je pa pričakovati, da bi se lahko te težave s časom (na primer do enega leta po opraciji) zmanjšale. Takrat bo tudi potrjeno, da je rak dobro kontroliran (torej da je PSA pod 0,2 oziroma da je PSA 0,0).

Včasih (ne tako redko), najdemo ob raku prostate tudi povrhnji rak mehurja, ki je lahko tudi v taki obliki, da se ne vidi (in-situ). In-situ karcinom mehurja je resna stvar. Ne dvomim, da je bila opravljena citologija urina (ali FISH). Smiselno je, da se citologija urina opravi več kot enkrat. Ne nazadnje se spominjam bolnice, pri kateri smo šele pri operaciji povečanja mehurja s črevesom s histološkim pregledom koščka spremenjenega mehurja ugotovili, za kaj gre.

Vaš stavek, da do med operacijo ugotovili “hiperrefliksijo mehurja” je nekoliko nejasen, morda ste nekoliko nejasno povzeli kakšno besedilo. Hiperrefleksija mehurja pomeni, da se mehur pogosto in prehitro krči in da morate zato pogosto na vodo. To se ugotovi z urodinamsko preiskavo. Če je še niste opravili, je to nedvomno prva stvar, ki je potrebna. Izmerijo se tlaki v mehurju, kapaciteta mehurja, opiše se hiperrefleksivnost, kontrakcije… Pri opraciji pa se lahko ugotovi nekaj drugega, prav tako izredno pomembnega – mehur se lahko “z očesom” pregleda od zunaj in znotraj in pretipa ter vidi, ali je (kot verjetno posledica hiperrefleksivnega mehurja), stena mehurja (mehur sam) že tako spremenjena, da res kot opcija zdravljenja ostaja zgolj in samo kirurško povečanje kapacitete mehurja.

“Izdelava” mehurja iz črevesa – torej ne samo povečanje mehurja, ampak kar odstranitev in “zamenjava” je zelo zahtevna operacija. Črevo ne ve, da je mehur postalo in to ima za posledico številne stvari (o katerih vam lahko še napišem, če se bo razvijalo v to smer – to je posebno poglavje).

Drugače pa je danes v svetu in pri nas (na primer UKC Maribor, bolnišnica Murska Sobota…) rutinsko tisto, kar opisujete kot “vbrizganje neke snovi v mehur”. Gotovo se to poskusi pred drugimi operacijami, ki jih navajate. Ta poseg je bistveno zmanjšal potrebo po povečanju ali celo nadomestitivi mehurja iz črevesa. Gre za botulinum toksin – snov, ki si jo številne ženske tudi pri nas hodijo vbrizgavati h plastičnim kirurgom vsakih nekaj mesecev proti gubam in za mlajši izgled. Njegova prednost je v tem, da je delovanje omejeno in navadno izzveni po nekaj mesecih – torej je reverzibilno. Res pa je, da morate biti pripravljeni teoretično na samokateterizacijo (torej da se potem mehur ne bi več dovolj skrčil in bi si ga morali prazniti sami tako, da bi si vstavljali kateter nekajkrat dnevno). To se sicer sliši strašno, vendar je možnost za kaj takega zelo majhna pri vbrizganju botulina v mehur, če pa se odločite za operacijo, pa je verjetnost, da bo to potrebno, bistveno višja. In seveda, operacija je trajna mutilacija, vbrizganje botulina pa zgolj prehodno – če vam koristi, se pač ponavlja na nekaj mesecev, za poseg ne potrebujete narkoze, opravi se lahko ambulantno, pridete, dobite botulin (popularno imenovan “botox”) in čez uro do dve greste že domov, naprej po svojih opravkih. Operacija, kot jo navajate, pa je za vaše telo precej zahtevnejša in ima več posledic in bolj dolgotrajne za vaše telo od same radikalne prostatektomije.

Seveda pa je osnovni pogoj za učinkovitost botoxa, da vaš mehur ni že preveč spremenjen od bolezni – če je že “sama fibroza”, potem najbrž botox ne bo učinkoval. V takem primeru, seveda po natančnem razmisleku in skrbnem preudarku, pride v poštev operativno zdravljenje – ali zgolj povečanje mehurja s črevesom ali pa odstranitve mehurja in nadomestitev le-tega z rezervarjem iz črevesa ali pa stomo.

Drugače pa pišete zelo na splošno – “na 30-45 minut”. Dnevnik mikcije z natančnimi meritvami za 2-3 dni – vsakič ko greste na vodo se polulate v lonček in izmerite, koliko mililitrov je bilo in to zapišete, skupaj z uro, po analizi dnevnika mikcije pa urodinamske preiskave in citologija urina so osnovne preiskave, sledi “botox”, o operaciji pa šele potem.

Pa še to – če zdravilo antiholinergik (ki se lahko izjemoma tudi kombinira med seboj, na primer Emselex in Spasmex, ali Vesicare, Toviaz…) ne pomaga, je standardno dodati injekcije botoxa. Seveda pa je prej treba vedeti, ali ne gre morda za kaj mnogo bolj prozaičenga – na primer kombinacijo nokturne poliurije iz nekega internističnega razloga z akutnim dogajanjem povezanim z operacijo prostate. Iz dnevnika mikcije se natančno razbere, koliko je dejansko volumen urina v 24-urah, koliko od trenutka, ko ste šli spat, kolikšen odstotek to predstavlja v celodnevnem volumnu, izračunajo se razni indeksi, na primer NBCi – nocturnal bladder capacity index… Tako da so podatki iz dnevnika mikcije (ob negativni citologiji urina) in potem urodinamska preiskava osnova, preden je sploh mogoče kaj reči o vaših težavah. Če pa bi se po vseh teh preiskavah in neuspehu zdravljenja z botoxom odločali o “tisti veliki operaciji” – povečanju ali celo odstranitvi mehurja – pa sporočite in opišem še nekaj o tem.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani!

Precej me pomirja, ko vidim oz. sem seznanjen še z drugimi možnostmi reševanja moji težav. Me pa posebej zanima ali je to, da lahko kakšen dan zadržim urin tudi do uro in pol brez odhoda na WC dobro znamenje? Zakaj me včasih hudo peče sečnica, posebej vrh penisa? Je možno, da je to posledica izvajanje Keglovih vaj, ali pa kaže na kaj drugega? Keglove vaje izvajam tako kot ste priporočili v enem izmed svojih odgovorov.

Pa še to: ali botulinum toksin vbrizgavajo le v MB in MS? Kaj pa v CE?

Za dodatne odgovore hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Glede tega, ali in kakšne izkušnje imajo kolegi iz CE z botulinom toksinom, boste morali vprašati njih, ni pa to nič posebej zahtevnega – pravzaprav je nekaj zelo enostavnega in ne dvomim, da vam bodo, če bodo presodili, da je smiselno, to tudi opravili.

Seveda je dobro znamenje, da včasih zadržite urin uro in pol. Če bodo preiskave pokazale, da ni bojazni za tumor mehurja (večkrat negativna citologija), je na tem smiselno zavestno delati – trening mehurja. Cilj je, da naenkrat izpraznite vsaj 2 dl urina. Torej, če morate na stranišče že po eni uri in takrat polulate le 1 dl, poskusite zavestno počakati – na primer 10 minut – ta čas podaljšujte tako dolgo, da naenkrat izpraznite vsaj 2 dl urina – idealno je 2-4 dl naenkrat – to imenujemo kapaciteta mehurja.

Pekoč občutek v sečnici – najprej je treba preveriti, da ne gre za vnetje ali kaj drugega podobnega. Keglovih vaj ne povezujemo z opisanimi težavami.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,

Po odstranitvi prostate je bilo med pričakovanimi težavami (uhajanje vode, težave povezane s spolnostjo…) še v najlažji obliki izraženo uhajanje vode. Približno tri mesece po operaciji mi je voda še uhajala (hoja, sedenje, napenjanje, nenadni gibi, kašljanje…) vendar ne preveč. Potem se je stanje izboljšalo do take mere, da sem lahko nehal uporabljati vložke.

Pred cca. desetimi – štirinajstimi dnevi pa iznenada poslabšanje. Voda mi uhaja, po kapljicah, če malo dlje sedim (ni važni ali na trdi ali mehki podlagi), kihnem ali več hodim, tako, da moram zopet uporabljati vložke. Naj ponovim, da imam ugotovljen preveč aktiven mehur. Tudi težave z mehurjem so se povečale približno takrat. Mehur me peče, uriniram precej pogosteje kot enkrat na uro. Pa je bilo že bolje. Uriniral sem redkeje, količina je bila že cca. 2 dcl. Od zdravil jemljem Emselex 15 mg. Ali tableta “drži” 24 ur? Kakšen dan imam občutek, da je tableta čisto brez učinka. Keglove vaje precej redno izvajam.

Zakaj poslabšanje? So zdravila ustrezna? Je to le začasno poslabšanje?
Kakšne so Vaše izkušnje z zadrževanjem urina čez, recimo 10 – 15 let po odstranitvi prostate?

Oprostite, da se kar naprej obračam na Vas, vendar sem zelo zaskrbljen, pri svojem urologu pa sem naročen šele v septembru.

Za odgovore iskrena hvala!

Spoštovani!

Nenadno poslabšanje s pekočim uriniranjem lahko govori za vnetje – novo nastali uroinfekt. Osebni zdravnik je tu zato, da bo to potrdil ali izključil. Glede na to, da gre za dogajanje v sklopu stanja po operaciji raka prostate, je morda potrebno tudi preveriti, da se mehur dobro izpraznjuje – da ne bi prišlo do zapleta v tej zvezi – oviranega praznjenja mehurja. Zato je mogoče, da se bo osebni zdravnik hitreje odločil za napotitev prednostno ali celo nujno k urologu.

Emselex se predpisuje v odmerku do 15 mg/24ur. Izjemoma je mogoče predpisati tudi višji odmerek, vendar to ni običajno. Če gre za nenadno poslabšanje, je potrebno najprej izključiti druge vzroke… (o čemer sem pisal zgoraj).

Dolgoročno je potrebno najprej sproti izključevati vse morebitne poznane vzroke (izključitev tumorja mehurja, cistoskopija…) – če se nič od tega ne najde in je rak pod kontrolo (PSA pod 0,2), je smiselno opraviti urodinamiko in se o nadalnjih ukrepih odločati na podlagi teh izvidov (citologija urina, PSA, UZ z določitvijo zastojnega urina in urodinamska preiskava). Z urodinamsko preiskavo je smiselno počakati vsaj pol leta po operaciji, vse drugo pa pred tem. Torej ne vidim smisla v razmišljanju, kaj bo čez 15 let, če pa ne vemo niti tega, kaj je danes.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close