Pretiran strah ves čas
Imam problem za katerega ne vem kako ga rešiti. Namreč ves čas se zelo bojim za svoje zdravje, še toliko bolj pa za zdravje svoje družine. Ta strah se je očitno naselil v mene tudi ponoči saj imam nonstop čudne sanje za katere potem najdem obrazložitev da sanje napovedujejo bolezen ali celo smrt. To se mi dogaja že nekaj časa in lahko rečem da imam takšne sanje včasih vsak dan ali pa vsak drug dan. Zaradi vsega tega sem potem še bolj v strahu in paniki. Ima kdo podobno izkušnjo in kako se znebiti tega?
Pozdravljena Panična,
ko berem vaš post se mi spomini vračajo v preteklost. Točno tako kot vi opisujete, se je meni dogajalo. Večletni vsakodnevni strahovi so me izčpavali. Bilo je grozljivo, kot bi živela v vzporednem temačnem svetu. Na eni točki nisem zmogla več in – postalo mi je vseeno. Ne boste verjeli, ko sem se v svoji biti prepustila sedanjem trenutku in kar bo pač bo … sem začela živeti in uživati življenje. S nepotrebnimi skrbmi ne boste ničesar preprečili, k večjemu si boste priklicali bolezen.
Ne berite simptomov bolezni, ne berite negativnih člankov in čim manj okoli zdravnikov!
Prepustite se življenju in mu zaupajte … boste videli, kakšen čudež se bo zgodil …
Vse bo dobro. Srečno.
Pozdravljeni!
Simptomi, ki jih opisujete niso tako redki in nakazujejo na nerazrešene psihične vsebine, ki se potem manifestirajo v obliki anksioznosti. Predlagam vam, da raziskujete globlje vzroke vaše tesnobe in, da bi vam tako pomagalo razumeti in obvladovati vaša čustva in občutke. Ena možnih vzrokov za anksioznost je vpliv naših izkušenj iz otroštva. Morda bi bili lahko vaši strahovi povezani s preteklimi izkušnjami ali s konflikti, ki izvirajo iz nezavednega.
Psihoanaliza daje velik poudarek raziskovanju sanj, saj lahko naše nezavedno skozi sanje razkrije pomembne informacije o naši osebnosti in čustvih. Poskusite zapisovati svoje sanje in morda boste skozi simbole ugotovili kaj vam sporočajo.
Po psihoanalitični teoriji so naša čustva tesno povezana s telesnimi simptomi. Kot sem že omenil zgoraj, bi bil vaš strah pred boleznijo lahko povezan z nezavednimi čustvi, ki se izražajo skozi telesne simptome. Morda so vaši strahovi povezani s čustvenimi ali telesnimi potrebami, ki v preteklosti niso bile ustrezno naslovljene.
Morda bi bilo smiselno, da vam na vaši poti pomaga psihoterapevt – psihoanalitik, saj lahko pomaga pri vodenju čustvene predelave, razumevanju vzorcev čustvovanja in vodi skozi proces samospoznavanja. Tudi simboliko sanj je lažje doumeti s pomočjo psihoterapevta. Čeprav lahko to traja nekaj časa, lahko razumevanje globljih vzrokov tesnobe in predelavi čustev vodi k trajnejšim spremembam. Seveda je pomembno, da imate podporo tudi v svoji okolici. Čeprav je morda kdaj težko, pomaga tudi pogovarjanje o vaših strahovih in občutkih z družino in prijatelji oz. z ljudmi, ki jim zaupate.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj