Najdi forum

Pozdravljeni!

Že od otroštva imam zelo zelo blago fobijo pred zaprtimi prostori, pred prenatrpanimi prostori, pred prostori s previsokim stropom itd, toda te fobije so vedno ostale v mejah normale. Nekaj mesecev nazaj sem na nekem koncertu prvič (ker me je zanimal efekt in sem bila prepričana da se mi ne bo nič zgodilo) in zadnjič vzela exctasy. Imela sem zelo hud “bad-trip”, zaradi potenciranih občutkov, ki pa so bili pri meni zaradi fobije pred množico, zaprtimi prostori itd, slabi, bilo me je najbolj strah v življenju, začela sem se potiti, dobila sem napad panike. Izkušnja je sicer povzročila da sem opustila vsako misel na kakršnokoli drugo eksperimentiranje z drogami, močno pa so se okrepile fobije, ki so bile prej zelo blage. Veliko bolj me je strah zaprtih prostorov, ne prenesem pretirane gužve, plaši me že misel na take situacije. V zadnjem času se je pojavila tudi vrtoglavica (dopuščam možnost, da je posledica nekih popolnoma drugih stvari). Stara sem 22 let, drugače imam urejeno življenje.

Zavedam se da je določena stopnja eksentričnosti normalna, vseeno pa me zanima ali je lahko bila enkratna uporaba droge kot neke vrste “trigger”, sprožilec da se je moja fobija pred navedenimi stvarmi povečala? Zanima me tudi ali je možno, da se duševna bolezen oz. vsaj nenormalno stanje razvije kasneje in ali je sploh možno da povečan strah preraste v karkoli bolj resnega.

Najlepša hvala.

Pozdravljeni,

slišal sem, da so pri nekaterih posameznikih droge lahko sprožilec poslabšanja duševnega stanja. Kolikor vas slišim, se je vaše stanje poslabšalo ravno po tem dogodku, ko ste vzeli exctasy.

Sprašujete ali se lahko duševna bolezen oz. vsaj nenormalno stanje razvije kasneje in ali je sploh možno, da povečan strah preraste v karkoli bolj resnega. Seveda, možno je. Tako kot se vam stanje lahko izboljša, se lahko tudi poslabša zaradi raznoraznih dogodkov okoli vas in še posebej v vaši duševnosti.

V vašem primeru opisujete fobijo, ki ima svoj notranje-psihični vzrok in dokler ne boste našli in razrešili tistega, kar vam jo povzroča, je možnost za trajno izboljšanje majhna. Ponavadi se ljudje ukvarjamo s simptomi in jih skušamo zmanjšati, vendar tak pristop ponavadi ni trajno uspešen, saj notranji konflikt, ki povzroča simptome še vedno ostaja.

Se spomnete kdaj so se vam fobije začele? Kaj se je takrat dogajalo? Se spomnite kakšnih za vas pomembnih dogodkov?

Če imate še kakšno vprašanje ali komentar ste dobrodošli, da ga zapišete.

Želim vam veliko uspeha pri reševanju vaših težav.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close