pretežka
Tudi jaz imam problem s preveliko telesno težo. Zadeva še ni alarmantna, moj BMI je okrog 26, počutim pa se ušivo. Že od najstniških let imam težave s težo, ki je nihala tudi za več kot 10 kg, tako da sem bila občasno kar vitka (ponavadi pred poletjem), občasno pa precej zavaljena.
Zadnji dve leti pa se mi ne da več. Ne zberem volje za hujšanje, kar se mi zelo pozna predvsem okrog zadnjice. Zadnje čase pa sem prav prestrašena, saj se občasno zalotim, da razmišljam, če je sploh vredno živeti. Zaradi kilogramov sem obupana, vsak šala ali pripomba me zelo prizadene. Ne počutim se privlačne, zato je tudi s seksom bolj slabo. Ko sem najbolj žalostna ali nervozna, me pomiri samo hrana. Zdravnico sem prosila, da mi predpiše recept za tablete za hujšanje, pa pravi, da se jih predpisuje šele od BMI nad 30. Očitno ga bom kmalu dosegla.
Prosim za nasvet in spodbudo predvsem od tistih, ki so začarani krog premagali. Hvala, Darja
Draga Darja,
tudi pri nas obstaja nekaj skupin, kamor se lahko vkljucite. Ena takih je Overeaters Anonimus, ki se dobivajo na Mirju. Take skupine so lahko v veliko oporo prav takrat, ko clovek potrebuje vec vzpodbude in pomoci, so pa hkrati tudi prilika, da poskusate najti bolj pozitiven in zadovoljujoc odnos do sebe.
Ker seveda ne gre samo za hujsanje, to samo vam je v preteklosti ze velikokrat uspelo.
Pomembno bi bilo tudi, da se z vaso zdravnico pogovorite tudi o vasem razpolozenju. V primeru, da je vase razpolozenje znizano in imate tudi druge znake depresivnosti vam bo v veliko pomoc tudi terapija z antidepresivom.
Nikar ne obupajte,
Marija Anderluh
Draga Darja,
zelo dobro te razumem, ker sem v zadnjih 25 letih preživljala raznorazna obdobja problemov s prehrano. Sicer sem imela srečo, da nisem zapadla v bulimijo ali anoreksijo, vendar mi je ukvarjanje s telesno težo vzelo ogromne količine energije.
Prvič sem načrtno hujšala pri 14 letih, nato pa do pred enim letom še velikokrat ( redukcije teže so se gibale med 7 in 20 kg, ponovitev pa je bilo cca 10!) Po VSAKI shujševalni dieti (večinoma so bile dokaj radikalne:
darja, pisi: [email protected]