PRESTRAŠENA
Pred enim letom se je k meni preselil moj fant. Odnos med nama že nekaj časa ni več v redu in predlagala sem mu da se odseli,pa noče niti slišati za to. Začel mi je groziti in tudi udaril me je že nekajkrat. Hotela sem poklicati policijo, pa mi je rekel da bo prišla prepozno, in tudi kasneje da se bo maščeval.
Pred nekaj leti sem to vse že preživljala in me je pošteno strah.
Pravi da nima denarja in da ne more zdaj sam živeti ter da sem jaz vsega kriva.Hoče me videti kako trpim, pa mu govorim da je živeti z njim dovolj veliko trpljenje.
Ne vem kaj naj naredim, kako naj se ga rešim na miren način?
Nočem ga razjeziti ker se ga bojim.
Draga N.!
Z vašim imenom in naslovom teme ste povedali vse. Zaradi naivnosti, po vašem mnenju, ste ponovili staro zgodbo in zdaj ste spet prestrašeni. Mislim, da je čas, da spremenite nekaj pri sebi. Zdaj je čas, da udarite po mizi (zaenkrat še naskrivaj, saj še niste sigurni v svoje početje) in si rečete: “Dovolj mi je. Od danes začnem drugače: več samospoštovanja, ljubezni do sebe in prepričanja v to, da sem dobra takšna kot sem. Da si zaslužim vse najboljše in to tudi želim dobiti.” Ko boste dojeli to, da ste človek, vreden spoštovanja, vas nihče ne bo mogel prestrašiti in vas spraviti pod svoj nadzor.
Partner ima nad vami moč zato, ker ste mu to dopustili. Ne obsojam vas, da ste vi krivi za njegovo nasilje. Za to je kriv izključno on. Vendar vam pravim, da imate vso moč za to, da ga spravite ven; imate moč za to, da vam njegove besede ne bodo šle do živega. Ne dopustite, da nadaljuje s svojimi grožnjami. Naj vas ne prestrašijo. Vedite, da so grožnje vedno le izraz prestrašenega, boječega, zafrustriranega človeka in ne korenjaka, pogumneža in močnega moškega. Le ta ne potrebuje ustrahovanja, da bi se čutil dobrega in pomembnega. S svojim spoštljivim odnosom do sebe, se bodo vajine vloge kmalu zamenjale in boste vi njemu povedali, kako in kaj. Vsekakor pa ne posezite po njegovih vzorcih in ne zgolj zamenjajte vlog.
Strinjam se, da je miren, diplomatski način najboljša rešitev. Za to pa boste verjetno potrebovali nekaj časa, da ga pripeljete do uvida in bo sam odšel.
Nič več prestrašeno, a velja?
p.s. preberite kakšno knjigo o pozitivnem mišljenju, kako reči “ne”, postavljanju meja, o sreči in kako jo doseči… (tisto, kar vam je bližje). Uspeh ne bo izostal.
Ljubica, pa kaj nimas nikogar, ki bi ti pomagal?
Seveda je vedno najbolje, da se postavis zase, da dolocis meje, vendar
te imam na sumu, da bos sama tezko naredila prvi korak. Si pac taka –
– premehka in preplasna…ali nimas vsaj kaksne prijateljice? Sorodnika?
Nekoga, ki bi ti vsaj stal ob strani in ti pomagal s pogovorom in spodbujanjem?
Napako si naredila, da se nisi odlocno uprla prvic, ko te je udaril…takrat bi
mu morala vrniti z obrestmi in ga isti hip postaviti pred vrata.
Namesto tega mu na pol kar lepo verjames ‘da si itak ti kriva’…vsega kar
te bo grdega od njega doletelo…to je edini adut grobijanov.
Odlocno se postavi zase – to je edini nacin.
Ugovarjaj ob najmanjsem ponizanju, ki ti ga naklanja…ttega NE ZASLUZIS
in kot odrasla oseba nisi dolzna prenasati. Od nikogar!!
Z novim zakonom proti nasilju v druzini je tudi policija bolj ucinkovita, zal
bo to verjetno edini nacin, saj ga zlepa ne bos prepricala, ce pa misli, da bo lahko s pomocjo nasilja lepo zivel na tvoj racun.
Zato ukrepaj.
Srecno.
k vragu pa policija. Moj mož je tudi nasilen, še zlasti do otrok in to še bolj zdaj, ko ve, da se bova ločila. Dragi gospodje policisti pa so rekli: “gospa, a se nimate kam umakniti z otroci”; super, jaz naj bežim iz svojega stanovanja, nasilnež pa naj uživa dalje.
Predno bodo začeli izvajati nov zakon, bo še veliko vode preteklo. Do takrat pa, reši se, kdor se more pred takimi izmečki človeštva.