Prestopanje mej ljudi
Pozdravljeni,
Stara sem 28 let. Od večih ljudi v mojem ožjem krogu (družina, partner) sem dobila povratno informacijo, da pogosto prestopam njihove osebne meje. Sama sem začela sedaj razmišljat o tem in res velikokrat ko si nečesa zelo želim (vezano na pričakovanja do ljudi v odnosih, karieri, karkoli) si na vsak način to doseči. Razum mi takrat na nek način odpove.
Kako lahko preidem tak vedenjski vzorec? Iz česa to izhaja? Baje da sem že kot odrok zmeri hotela na vsak način uveljavit svojo voljo.
Hvala za odgovor
Prvi korak si že naredila in to je, da si prepoznala, da je očitno nekaj resnice v tem, kar ti drugi pravijo (da znaš prestopiti osebne, čustvene, energetske meje drugega) in da si želiš raziskati to, kaj je za tem in to spremeniti.
Moj predlog bi bil, da začneš brati knjige o tem, delati na sebi, se udeležiš delavnice, seminarja. Pa niti ne nujno na to točno temo, lahko karkoli v zvezi z osebnostjo rastjo, kar te pritegne in pokliče. In sčasoma boš videla in razumela več o sebi.
Najprej:
https://www.stik.si/osebne-meje-v-odnosih/
Vsak je odgovoren zase. Pri otrocih in izjemah, ki niso tega zmožni, je seveda drugače, toda vsak v družini ali partnerstvu mora v stabilnem razmerju prinesti ravno toliko kot drugi, da je razmerje uravnoteženo.
Glede uveljavljanja svoje volje. Pomislite tudi na drugo plat in se vprašajte kakšne so zdrave meje vaših bližnjih. Pustite prostor in čas ljudem, da razmislijo, imajo dovolj zdravega časa, da vedo kaj želijo in jih tudi povabite k temu, kar želite (z vprašanjem, gesto, željo, prošnjo, priporočilom, namigom,..). Skupni interesi se hitro sestavijo skupaj v skupno zanimanje in skupno delovanje.
Po mojih izkušnjah, te opominjajo na meje samo tisti, ki prestopajo tvoje – ne glede na to, ali je upravičeno.
Ta vedenjski vzorec si dobila 99% doma, ker si morala za vsako stvar “težit” npr. 1h da so ti pleničko zamenjal.
Samo glede na to, da si napisala:
“vsak način to doseči. Razum mi takrat na nek način odpove.
Kako lahko preidem tak vedenjski vzorec? Iz česa to izhaja? Baje da sem že kot odrok zmeri hotela na vsak način uveljavit svojo voljo.”
Se mi zdi, da je samo en (mikro) nasilnež dominanco uveljavljal nad tabo, ker si rekla “ne”.
V vsakem primeru pa ti asertivnosti, spoštovanje osebnih mej, čustvena inteligenca in podobno ne bo škodilo.
Veliko sreče in samospoštovanja 🙂