Najdi forum

presredek in težave

Živjo,

sem bodoča mamica, zibali bomo avgusta. Prebiram vaša sporočila, poslušam mamice. Vprašanje je glede presredka – vse govorite o težavah. Kakšne težave so to resnično.
-masaža pomaga ali ne, to je odvisno od strukture kože
-izkušnje enih mamic so, da je bolje, da se pustiš prerezati, saj se lahko v nasprotnem primeru še bolj grdo raztrgaš.
-kaj je resnično težava po porodu, to še nisem zasledila: te bolijo šivi, vlečejo ali kaj, pri lulanju pečejo???
-kdaj nastopi težava: ko greš na malo potrebo ali na veliko
-kako te prerežejo. ali te prerežejo do zadnjične odprtine
-s čim so vam mazali v bolnišnici oz. kako ste si pomagale same
-koliko časa traja, da je stanje normalno
-kako vpliva prerezan presredek na kasnejše spolne odnose

Prosim za čimveč vaših nasvetov. Saj vem, kar bo pač bo, ali me bodo prerezali ali pa ne.
Toda rada bi bila pripravljena za potem, da si nabavim kakšno kremo ali sprej že pred porodom, da ko pridem domov se začnem takoj negovati.
Lepo prosim vaša priporočila in izkušnje.
Hvala, teja

Zdravo,

nisem ginekolog, ampak osebno mislim, da bi babica morala presoditi, ali bo presredek “zdrzal” in ga prerezati samo, ce kaze, da ne bo.

Na zalost pa je epiziotomija v veliko porodnisnicah rutinska, vsaj v tisti, kjer sem jaz rodila, je bila.

Ne bi te rada strasila, ampak meni so jo naredili in bolelo me je se tri tedne tako, da sem se odvlekla do stranisca in sem po tistih nekaj metrih bila v hudih bolecinah. Da ti ne govorim o tezavah z zadrzevanjem urina…. Ce sem morala stati, sem lahko samo tako, da sem se sklonila v pasu za 90 stopinj, sicer me je vse vleklo navzdol in neznosno peklo. Sivi bolijo, se posebej, ce ne lezis in ko se zacne tkivo celiti, lahko zacne koza zelo vleci, ce sivi ne odpadejo hitro, pri meni je ze bilo tako. Obcutek je podoben, kot ce bi ti kdo mocno prevezal del telesa in vlekel za vrv.

Masaza pomaga, vsaj meni je. In Keglove vaje. Ampak pri meni v koncni fazi ni imelo haska, ker so me prerezali tako kot vse druge, rutinsko. Pozanimaj se, kako je v porodnisnici, kjer nameravas roditi, morda upostevajo zeljo, da ce gre brez epiziotomije, je ne bodo naredili.

Ce je mozno, bi ti svetovala, da gres v Postojno. Jaz sem tudi nameravala, pa smo cisto na drugem koncu Slovenije in sem popustila druzini, ker so me prepricevali, da je predalec. In mi je bilo kasneje zelo zal, da sem se pustila prepricati.

Aja, da te ne bom prestrasila: moja kolegica, 45 kil, je rodila z minimalno epiziotomijo (v drugi porodnisnici) in razen menda 8. ali 9. dan ni imela nikakrsnih tezav.

srecno in lepo pozdrav

Sama sem rodila trikrat, vsakič z epiziotomijo, ki jo vedno naredijo na isto! stran, (po brazgotini od prejšnjega poroda) ker je taka pač doktrina.
Pri nas namreč ne delajo prepeza naravnost, ker je bolj delikaten in je potrebna prisotnost zdravnika.

Vendar zadeva v končni fazi ni tako strašna. Pomembno je, da v porodnišnici po vsaki opravljeni potrebi stuširaš, (kar je v Ljubljani enostavno, saj je tuš ob WC-ju).

Meni je zelo pomagal Bivacyn sprej (kar pa je vasprotju z doktrino!!- zato ga iimej s sabo, če se boš odločila)

Pozdravljena!

S seboj imej obvezno BivacYn. Vsak dan se vsaj dvakrat pospricaj, seveda ce bos prerezana. V bolnisnici samo preverijo kako se ti celi, nic pa ne dobis, da bi se to uredilo hitreje. Nekatere pravijo, da je najlazje sedeti na otroskemu obrocu za v vodo. Vem, da sem 14 dni cutila bolecino (pekoco)ob vsakem premikanju pa ceprav se mi je zelo hitro in lepo zacelilo. Cez nekaj mesecev sivov nisem nikoli vec cutila. Cutim pa se danes po treh letih sive, ki sem jih domila, ker me pri drugem porodu niso prerezali in sem se raztrgala, tako, da sem potrebovala narkozo in 3 notranje in 4 zunanje sive, to pa resnicno cutim se danes in ni prijetno. Svetujem ti, da se o tem pogovoris z babico v porodnisnici predno se bo porod zacel!

Pa srecno.

p.s. Na vse pa bos pozabila, ko bos imela v narocju svojo “strucko”!!!

Živjo!

Tudi mene so prerezali in močno upam, da se bo naslednjič dalo roditi brez tega!
Cele tri tedne se ne moreš usesti (razen na drugo polovico riti) in dojiš lahko samo leže.
Nisem uporabljala nobenega spreja, ker so mi zdravniki rekli, da je dovolj že, če se samo umivaš. Jaz sem se umivala kar naprej, saj me je tako manj bolelo in še bolj “čista” sem se počutila (je kar obilna krvavitev po porodu). No in tako se mi je kakšen teden po porodu (v porodnišnici sem bila samo dobra dva dni!) mesto šivanja vnelo (vnetje) in sem bila zaradi tega potem še trikrat nazaj v porodnišnici.
Ko sem rodila, smo v dobivali nek prašek proti bolečinam (mislim, da nekaj podobnega kot Lekadol, samo bolj blago) in tisto je pomagalo za par ur, potem pa spet…
Dajo pa ti tudi svečke (2. dan), da greš lažje na veliko potrebo. Pri mali potrebi pa tudi zelo peče, zato sem se pa jaz kar naprej tuširala 🙂

Želim ti čim lažji porod in brez šivov 🙂

Pozdravljena!
Moje izkušnje s presredkom:
– masaža lahko da pomaga, vendar mislim, da mora biti redna (večkrat na dan), struktura kože je tudi pomembna
– mene ni nihče vprašal če se bom pustila prerezati. To je presodila babica ki je bila prisotna pri porodu (presodi v korist tebe in otroka). V primeru, da je koža preozka in glavica otroka velika in te ne prerežejo, obstaja velika verjetnost da se raztrgaš.
– po porodu te bolijo šivi in te pečejo pri lulanju. Tudi izvajanje vekie potrebe je oteženo (drugi dan dobiš svečke). Blato moraš izločati vsak dan (tudi donat pomaga, vendar če dojiš ne v prevelikih količinah, zaradi mehurčkov ali pa pustiš nekaj ur odprtega in ga nato popiješ). Najbolj so me boleli tretji, četrti, peti dan. V bolnici so mi dali Voltaren tableto in mi je res pomagala.
– ni nujno da te prerežejo do zadnjične odprtine, mene so samo cca.2 cm
-presredka mi v bolnišnici niso mazali, le pogosto tuširanje je priporočeno (3-4krat dnevno). Če pretiravaš se lahko pojavi glivično vnetje, kandida, pri katerem pomaga Canesten mazilo. Po tuširanju si šive vedno dobro osuši, lahko uporabiš tudi topel fen.

Stanje se normalizira nekje v enem mesecu. Približno dva tedna ne moreš normalno sedeti na celi riti. Kar se spolnih odnosov tiče, pa je od vsake posameznice odvisno. Jaz sem imela kar nekaj težav, saj se je izkazalo, da so me preveč zašili (za kar nekaj milimetrov) in so bili spolni odnosi kar nekaj časa boleči. Nekaj časa je kazalo, da bom morala še enkrat prerezati presredek, pa se je hvalabogu zadeva uredila.

Pri porodu se poskušaj čimbolj potruditi. Poslušaj babico in sledi njenim navodilom. Ko ti bo govorila kje in kdaj pritisni, zberi vse moči in poskusi tako narediti, da ti mogoče ne bo potrebno prerezati presredka. Meni je zmanjkalo moči.
Uživaj v nosečnosti in se ne žri preveč zaradi presredka, pobožaj svoje malo detece in se imej lepo,
čao, P.

Sama sem majhna in prej drobna kot ne, rodila pa sem brez “rezanja” presredka, tako da prav gotovo ne drži trditev, da v Ljubljani delajo to rutinsko. Upam, da bodo tudi pri drugem porodu enako. Pa nikar se ne obremenjuj s tem – kar bo pač bo. Vedi pa, da te prav gotovo ne bodo “rezali” – če te seveda bodo, brez veze!

Pozdravček!

Rodila sem dvakrat, prvič so me kar fino prerezali, drugič pa nič. Ni pa res, da to delajo kar rutinsko. Če je potrebno pač prerežejo, kar je bolje, kot če se tkivo samo raztrga -težko ga je zašiti, pa še brazhotina je grda in se tžeže celi.
Prva punčka je imela skoraj 4 kile in ni čudno, da ni šlo lahko skozi. Res je potem kar nekaj časa kriza, pa se potrpi, če je hudo, si lahko daš na rano ledene obkladke, večkrat se tuširaj, pa bivacin spray kupi v primeru če se ti kaj vname.
Dober je tudi obroč ( lahko tisti za plavanje, ali kakšna mehka blazina. Se spomnim,da na začetku sploh nisem upala sedet. No, pa saj vse mine, če je samo to, je v redu, če smo vse prestale, boš brez skrbi tudi ti, kogoče pa ne bo treba opraviti epizotomije, bo pa še toliko laže.

Pri drugem porodu, ki je laži, tudi plod je bil za pol kilograma laži, me niso prerezali in je super, ker te nič ne boli, in je skoraj tako, kot se nebi nič zgodilo.

Ja, še nekaj. Veliko mamic, ki prvič raodijo skrbi kako na veliko potrebo. Dobro je, če ti dajo tabletke, ki pomagajo, da se blato omehča in laže opraviš z prvo veliko potrebo po porodu. Ni pa nič hudega, čeprav imaš občutek, da te bo bolelo, če pritisneš, pa ne.

No, dost nalaganje, mej se fanj, pa srečno, čez eno letop ta čas, bo že vse to mimo!

Lala

Moje izkušnje so take, porod je bil dokaj hiter in vendar sem ga lahko nadzorovala oz. govorila kaj hočem in kaj ne, potem pa nas je moja štručka zelo presenetila, ker se je tako hitro spustila z glavico in potreben je bil le še en popadek in da pritisnem, da se rodi. V vsej moji navdušenosti, da je dojenček že tu, nisem opazila, da so mi posteljo premaknili v ležeč položaj (tako babice in zdravniki najraje delajo), kar pa je strup za presredek (vsa sila in glavica pritisne še bolj nanj) in kljub moji pridnosti v nosečnosti (masaža, keglove vaje) ga je bilo potrebno prerezati. Na srečo dokaj malo, po enem tednu sem normalno sedela, vendar se še danes vidi kje so bili šivi. Pomagal mi je led (obkladki), odkladki hladnih kamilic in bivacyn spray vendar ga ne našpricaš na rano ampak na vložek, ki ga potem daš na rano, drugače preveč peče.

Veliko dobre volje in pozitivnih misli, pa vama bo vse uspelo…….

Hvala za vaše odgovore.
Zanima me še: ali ste poleg Bivacyn spraya uporabljale še kakšno drugo kremo oz. ali zdravila proti bolečinam ne pomagajo?

Še to: če vam ni neprijetno, kaj pa pojav hemeroidov med nosečnostjo, kaj se zgodi med samim porodom in ali po porudu zginejo oz. kake so vaše izkušnje?

Hvala

Zdravo,

Lekadol sem jemala v porodnisnici, potem pa ne vec. Glede na to, da sem imela bolecine skoraj en mesec, nisem mogla en mesec biti na tabletah in dojiti. Bivacyn sprej pa pomaga, ja.

Glede hemoroidov: najbrz je odvisno od vsake posameznice. Pri meni so se pojavili po porodu, zaradi potiskanja. Pa so hitro izginili, cez kaksen teden. Malo bolj pazis, da veliko pijes, da ne bi bila zaprta (in tudi zaradi dojenja) in nasploh na prehrano. Nisem rabila kaksnih sveck.

Sicer pa, ne obremenjuj se prevec. Ce se da, se dogovori, da ti presredek prerezejo res le, ce bo potrebno. To bi bil moj nasvet, pa Keglove vaje so res koristne v vsakem primeru. Drugace pa, bos videla, ko te bo novo bitjece prvic pogledalo, bos pozabila vse….

Zelo pomaga večkratno tuširanje. Tudi meni je zelo pomagal Bivacyn, po drugem porodu sem zvedela, da pomaga, uporabljati sem ga začela šele ko sem prišla domov. Toplo priporočam, da ga vzameš s sabo.

Živijo,

sama sem rodila 1 leto nazaj punčko s 4150g in da se je hitro porodila, so me prerezali. Ker sem imela veliko šivov, mi je patronažna dala kremo za podplutbe, ker bolečina ni posledica šivov, ampak podplutbe, zato tudi priporočajo sedenje na obroču in po 2 dneh je bilo res boljše… Kremo pa na šive ne smeš mazati, zato sem se jaz umivala s hipermanganom (vijolična tekočina, ki jo bogato razredčiš z vodo) in meni je pomagalo… po 14 dnevih sem šla z mojo punčko že veselo na sprehod…
Malo dalj smo sicer potrebovali za spolne odnose, kar 1/2 leta, preden smo spet prišli na “zeleno vejo”…
Je pa tako, da čas beži in danes ko je moja punčka stara 1 leto, je to že tako odaljen spomin, da sem se morala zdaj kar malo zbrati, da sem napisala to pismo. Otroci ti prinesejo s seboj toliko lepega, da bi najbrž vse mame šle za njih še čez marsikaj hujšega.
Meni je bilo, ko sem jo po porodu držala v naročju tako lepo, da mi je bilo čisto vseeno, kaj mi delajo med nogami in danes, ko bomo počasi začeli razmišljati o novem družinskem članu, me ni prav nič strah…
Veliko lepega te čaka in kar pogumno še naprej…

Zivjo!

Tudi moja izkušnja poroda je podobna vašim. Prerezali so me kar precej, vendar pa imam to srečo, da se šivi lepo celijo. Patronažna sestra mi je svetovala, da naj si brazgotino mažem s Kontakelom (sedaj, ko je čišče še čisto malo).
Sicer pa lahko rečem, da so občutki po porodu zaradi prerezanja in šivanja neugodni, vendar vse mine… Na blato sem šla s pomočjo tabletk, sedela sem na obroču, sedaj pa lahko že nekaj dni popolnoma normalno sedim, čeprav je od poroda minilo le nekaj več kot 14 dni. Kako pa je s spolnimi odnosi pa žal še ne vem.
Pozdrav, Ana

New Report

Close