Najdi forum

Presredek

Pozdravljeni.
pri prvem porodu sem imela prerez presredka (dokončanje poroda z vakuumom) in sem imela dober mesec hude težave z bolečinami. Bilo je tako hudo, da sem morala jemati ketonal in stoje jesti kosilo, “sedela” sem lahko la na otroški vodni blazini, sklanjati se naprej sploh nisem mogla (nogavice sem oblačila “od zadaj”)…
Res bi sedaj naredila vse, da mi ne bi bilo treba ponovno prerezati presredek (rok imam 20.3.). Zanima me, ali vsakodnevno mazanje z oljem in par vaj 1x ali 2x dnevno lahko pomagam pri tem? Brala sem tudi članek o reztegovanju presredka…. Ali vse skupaj kaj koristi?

Ali priporočate porod stoje oz. na žogi? Kaj pa v primeru EA?(slišala sem, da je v tem primeru možnost prereza večja)?

Najlepša hvala za odgovore in lep dan, pika*

Nekaj splošnih podatkov,epiziotomijo naredimo takrat, kadar je to res potrebno in grozi raztrganine mehke porodne poti, babica se za to odloči med samim aktom poroda, zelo težko to vnaprej predvidimo. Epiziotomijo napravimo pri 1/3 porodnic. Velik vpliv na raztegovanje presredka ima kakovst tkiva, če ima nosečnica pogosta vnetja in izcedke v nosečnosti, je tako tkivo manj raztegljivo in možnost raztrganin je večja.
Kar se položaja med porodom tiče, bosta sama ugotovila, kar vam najbolj ustreza.
kar se EA tiče, v Porodnišnici Ljubljana na račun tega nimamo več izhodnih operacij (vakum) in ne epiziotomij.
Presredek pa kar redno masirajte!
Anita

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

Mene je tudi strah rezanja, čeprav so nam v šoli za starše vse razložili. Kako pa je z masažo, a pomaga? Kaj pravijo mamice? Kaj pa babice?

Če te lahko potolažim. Tudi sama sem pri prvem porodu dobila kar dosti šivov, ker sem bila prerezana in raztrgana.
Zdaj je za mano drugi porod in babica se je res trudila, da ne bi bilo potrebno šivat, tako da mislim, da je strah, da boš spet toliko zašita, čisto odveč, saj tega ne moreš predvidet. Ti pa zelo močno predlagam, da poslušaš babico med samim porodom in da delaš po njenih navodilih, saj ona točno ve, kdaj je pravi čas za potiskanje in kdaj ne.
No, jaz sem na koncu dobila 2 šiva, vendar ju od prvega dneva skorajda ne čutim, hodim in sedim pa lahko čisto normalno.

Moram pa pohvalit osebje v porodnem bloku (žal si nisem zapomnila imen) in na B oddelku Lj. porodnišnice, ki mi je omogočilo krasno porodno izkušnjo.

Iz pogovora v forumu je razvidno, da o masaži presredka vedo največ njene uporabnice (nosečnice, bodoče porodnice), vsaka dobra metoda, ki bo babici olajšala varovanje presredka, je dobrodošla.
lp

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

New Report

Close