Presledek med zobmi
Lep pozdrav!
Z zobozdravnikom sva se zmenila, da bi mi zaradi presledka med zobmi, ki me čedalje bolj moti (stara sem 40 let), razširil prednja dva zoba z materialom za zalivke. Vendar pa imam jaz med zobmi približno do polovice zoba (po dolžini) frenulum, za katerega je rekel, da bi si ga morala dati prej odrezati oz.zmanjšati. Prav dosti več razlage od njega nisem dobila, zato me zanima, kako zgleda ta poseg z rezanjem frenuluma oz.nisem čisto prepričana, če je to res potrebno rezati, koliko časa pa traja potem da se to vse zaceli? Zanima pa me tudi kako se dopolni zobe, baje da jih ni treba nič brusiti, ali se to res najprej namaže z neko kislino? Kako obstojen je potem tak zob in ali v prihodnosti ta material tudi kaj potemni?
Malce me je strah predvsem tega rezanja, pa tudi ne vem kako bi na koncu vse skupaj izpadlo, zato toliko vprašanj, ker se kar ne morem odločiti.
Zahvaljujem se vam za razumevanje in vaš odgovor!
Pozdravljeni,
rezanje frenuluma je mala in nezahtevna operacija, ki ne povzroči niti otekline, ne bolečine po posegu. Menim pa, da v kolikor si presledka ne mislite odstraniti z ortodontskim premikom zob, rezanje frenuluma ni potrebno, saj vam ne prinese nobene koristi. Frenulum ne dopušča postavitev zob eden ob drugem, vam pa zobozdravnik ne bo spreminjal postavitve zob temveč le obliko.
Načrt zaptja z materialom za zalivke je dober. Zob se ne brusi in rešitev je poceni. Je pa z nizko ceno povezana tudi majhna garancija za (predvsem estetsko) obstojnost. Lahko da bo taka rešitev izgledala perfektno leta in leta, lahko pa da bo ze po enem letu potrebno poliranje in po nekaj letih zamenjava. Alternativa je izdelava porcelanskih faset, ki pa so vsaj 4-5x dražje, zob se malce obrusi po sprednji ploskvi, je pa estetsko neomejeno obstojna rešitev.
Če bi bila jaz na vašem mestu, bi najprej vsekakor posegla po predlagani rešitvi, če pa bi se s časom izkazalo, da je v mojih ustih taka rešitev estetsko manj obstojna, bi se odločila tudi za porcelanske fasete oz. veneerje.
LP Andreja