Najdi forum

preskoki v rami , koleno

Spoštovani!

Včasih pri vajah z utežmi, drogom ali v vsakdanjih opravilih ob dvigu roke nad glavo občutim preskok v predelu rame, občasno boleč. Pred letom dni sem imela rupturo  kite dolge glave, zadeva sanirana z fizioterapijo brez operacije. podobna zadeva se je pojavila tudi pred poškodbo. prosim za mnenje, če  bil smiseln kakšen pregled, bi to lahko nakazovalo ponovno poškodbo..

Pri smučanji se mi po 2 urah že več let zaporedoma pojavi pekoča bolečina na notranji strani kolenskega sklepa, med pogačico in stikom stegnenice in golenice. Zanima me kaj bi to lahko bilo bilo, je ogrožena kakšna vez, kita, mišica oz. morebitna možnost za poškodbo. Pri ostalih opravilih teh težav ni.

Hvala, Lep pozdrav,

Nina

Spoštovani!

Upam, da ste moj odgovor že prejeli. Ker ga ne najdem objavljenega v temi, ga objavljam še enkrat.

1. Rama

Najprej je potrebno ugotoviti ali je res šlo za popolno rupturo tetive dolge glave bicepsa ali le za delno oz. za tendinitis, morda nestabilnost v sulkusu. Skratka, potrebo je vedeti ali je tetiva še vedno prisotna. Če je, potem je seveda lahko vzrok ponovnih težav. Če ni, potem iščemo vzroke drugje, morda lahko gre za poškodbo glenoidalnega labruma, morda akromioklavikularnega sklepa, ev. vendar manj verjetno poškodbo rotatorne manšete. Brez pregleda ali diagnostike težko rečem. Predlagal bi, da se zglasite pri spec. usmerjenemu v ramensko patologijo, da oceni, ali se da težave že klinično bolje opredeliti in ali potrebujete nadaljnjo diagnostiko.

2. Koleno

Tudi pri opisu težav v kolenu, je stvar premalo specifična, da bi lahko kaj bolj natančno rekel. Načeloma v kolenu ločujemo težave v sklepu med pogačico in stegnenico ter težave v sklepu med stegnenico in golenico, tako da bi bilo potrebno že na tej točki opredeliti, kje točno se pojavljajo. Pri Vašem opisu se mi dozdeva, da gre za medialni kompartment femorotibialnega sklepa (stegnenica in golenica), tu pa se spet pojavi vprašanje kakšna je patologija, ki vzbudi simptome šele po 2h obremenjevanja. Ali je to povezano z utruditvijo mišic in posledično suboptimalno mišično kontrolo sklepa in siljenjem v nenaravne položaje? Morda siljenje kolena v varus in nateg notranje sklepne ovojnice in notranje stranske vezi? Morda pride ob popuščanju mišic do diskretno večje translacije v medialnem kompartmentu med fleksijo in ekstenzijo in ob tem do trenja in ne kotaljenja hrustančnih površin ob čemer postanejo simptomatske blažje hrustančne poškodbe? Podobno morda se vzbudi poškodba medialnega meniskusa? Ali je težava morda res v sklepu pod pogačico? Skratka, odprtih vprašanj je veliko. Mislim, da bi bilo ravno tako smiselno iti na pregled k spec. za sklepne poškodbe, da oceni, kaj bi lahko bil vzrok težav in po potrebi uvede dodatno diagnostiko.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close