Preskakovanje srca
Pozdravljeni,
naprošam vas za mnenje, ali so potrebni dodatni testi (obremenitev?), ali pa gre za psihično preobremenjenost oz. nenevarne živčne impulze in naj zadevo preprosto v čim večji meri odmislim.
Stara sem 46 let, s kakšnih 5 kg preveč, telesno zmerno aktivna (3x tedensko 1 urna vadba). Ne kadim, alkohol zaužijem priložnostno.
V aprilu letos sem imela rahle bolečine v prsih in sem se oglasila pri osebnem zdravniku. EKG ni pokazal nobenih posebnosti, kontrolirani hormoni ščitnice so bili bp.
Pri telesni vadbi na eliptiku ob zmerni obremenitvi se mi je nek večer povišal pulz na 200 udarcev/min. Zaradi strahu in nenavadnega počutja sem doživela panični napad. Od takrat se je razbijanje srca ponovilo nenadno še 1x (ob sprehajanju – a ne tako močno), kasneje pa niti ne več.
Pri vadbi se zaradi omenjenega dogodka precej obremenjujem z beleženim pulzom na eliptiku. Pri zmerno hitri hoji in obremenitvi med 50 in 90 watt na eliptiku sicer pulz skače med 120 in 155/min. Ali je pulz za takšno vadbo ustrezen?
Na predlog zdravnice sem v septembru opravila pregled s holterjem in UZ. Oba izvida vam pošiljam, ugotovljenih ni bilo večjih posebnosti.
Zadnje 3 mesece opažam, da je čedalje pogostejše izpuščanje udarcev srca oz. neenakomerno bitje. Najbolj moteče je to v stanju mirovanja, zdi se, kot da bo nehalo biti oz. kot da se srce zvija. Tako nimam težav s pospešenim utripom, ampak s počasnim – je pravi izraz za to ekstrasistole? Čez dan je utrip sicer med 70 in 80, moteča so ta izpuščanja.
Zdravnik je na UZ dejal, da je srce popolnoma v redu in da naj te aritmije odmislim. Glede na to, da se mi v zadnjih tednih vsakodnevno pojavljajo, ne vem, ali bi morala ponovno do dr. in bi bilo smiselno še obremenitveno testiranje oz. ali bi bilo potrebno uravnavati srčni ritem z zdravili. Zdi se mi, da je manj težav pri gibanju, najbolj moteče je ob odhodu zvečer v posteljo, ko se čuti vsak izpuščen utrip.
Sicer sem na splošno zdrava, brez posebnosti, sem pa dokaj družbeno aktivna in nekaj razlogov opisanih težav pripisujem preobremenjenosti. Sicer dnevno spijem 1 do 2 kavi.
Hvala za vaše mnenje in prijazen pozdrav!
Strinjam se z vašim zdravnikom. Pri vas se ponavljajo prezgodni utripi, ki so moteči. Taki utripi nastajajo pri zdravih in bolnih srcih. Mislim, da imate zdravo srce, ki je duševno preobremenjeno (prevelike obremenitve v službi, brezposelnost, kajenje, itd.). Priporočam zdrav način življenja kamor spadajo polurni sprehodi v naravi, vsaj pet krat na teden in blaga pomirjevala.
Pozdravljeni, tri dni nazaj sem imela pri zdravniku klasicen pregled, samo komtrola.
Pri poslusanju srca je povedala, da je slisati drugi ton zelo glasno, ni pa znal povedati zakaj, kaj to pomeni?
Dogaja pa se mi tudi to, obcutek preskoka srca, kot bi ga cutila v grlu.
Prosim Vas za razlago in hvala za prjaznost.
Pozdravljeni, tri dni nazaj sem imela pri zdravniku klasicen pregled, samo kontrola.
Pri poslusanju srca je povedal, da je slisati drugi ton zelo glasno, ni pa znal povedati zakaj, kaj to pomeni?
Dogaja pa se mi tudi to, obcutek preskoka srca, kot bi ga cutila v grlu.
Prosim Vas za razlago in hvala za prijaznost.
Spoštovana,
Prezgodnji utripi srca so verjetno tisto kar čutite kot preskok srca. Večina ljudi kdaj pa kdaj čuti te “preskoke” (ekstra sistole), če so preveč moteči oz. pogosti, je treba narediti 24 urni holter (snemanje srca), da se ugotovi narava teh “preskokov”. Sicer pa gre za benigno obliko in vam ni treba skrbeti.
Glede zelo glasnega drugega srčnega tona, brez ultrazvočnega pregleda srca ni možno ugotoviti zakaj se gre.Drugi srčni ton (S2) nastane z zaprtjem aortne in pljučne zaklopke. Lahko, da je vse normalno ali pa da katera od zaklopk ne dela 100% OK. Lahko pa so tudi drugi vzroki. Skratka, navaden ultrazvok srca bi pokazala zakaj se gre oz. ali je vse OK.
LP
Spoštovana
Zelo majhne možnosti, da bi se v tako kratkem času kaj posebnega spremenilo. Torej brez skrbi. Minimalna mitralna regurgitacija pomeni, da nitralna zaklopka (zaklopka med levim preddvorom in levim prekatom) minimalno pušča, kar pa je nekaj skoraj povsem običajnega. 100% tesnjenja be zagotavlja nobena zaklopka. Menim, da ste lahko brez skrbi in da je z vašim srcem vse ok.
LP